Egy fejvadász blogja

"Mindennapi munkám során gyakran találkozom emberekkel..."

Utolsó kommentek

Hazudni az önéletrajzban... referenciaellenőrzés

2008.04.06. 15:13 Hunter Milo

Vékony a határ az önéletrajzunk ráncfelvarrása és az egyszerű hazugság között, ha van egyáltalán. A leggyakoribb kozmetikázás, amit az egyszeri pályázó elkövet, az a cég forgalmának, létszámának feljavítása, saját eredmények kiegészítése másokéival, pozíció "manager-i" státuszba történő emelése, felelősségi kör kiegészítése, feljavítása, és így tovább. Nyelvtudásról most nem is nyilatkozom.
Sokan elkövetik azt a hibát is, hogy egy-egy pár hónapos munkaviszonyt kihagynak az önéletrajzból. Ezzel még nincs gond, a lyuk fel fog tűnni az interjúztatónak. Mivel a munkáltatók sem angyalok, egy-két megmagyarázható ballépése mindenkinek lehet. Azt viszont már ne tegyük, hogy "elfedjük a lyukat", tehát meghosszabbítjuk az előző és az azt követő munkahelyen töltött időt. Ez ugyanis automatikusan kizárást von maga után, és nem csak az éppen aktuális, hanem minden további megbízásból is.
Ha nagyon csúnyán átverjük a fejvadászt/munkáltatót, akkor számoljunk bosszúval is - legyen az éppen törvényes húzás, vagy nem. Egy magát rendkívül jól prezentáló, de teljesen hamis szakmai múlttal rendelkező pályázóról azután derült ki a turpisság, hogy a megbízó már teljesen beleszeretett. A kínos helyzetbe került, de anonimitásba burkolozó fejvadász,  ebből a célból létrehozott freemail címről küldte körbe az illető nevét és a rövid történetet, az ÖSSZES fejvadásznak, személyzeti tanácsadónak, toborzás-kiválasztással foglalkozó cégnek. Azóta is látom néha az illető cv-jét egy-egy online adatbázisban, a hamis szakmai múltján nem módosított.
A kiválasztással foglalkozó szakemberek egyébként sem tartoznak az időmilliomos, stresszmentes dolgozók közé, így a referenciaellenőrzés néha elmarad, bár azért legalább a 3-4 befutó jelöltnél illene elvégezni.
Manapság már nem csak fejvadászok, de vállalatok is saját önéletrajz-adatbázissal rendelkeznek, ahol a beérkező önéletrajzokat tartják. Ha két év múlva jelentkezünk egy felturbózott önéletrajzzal, számítsunk arra, hogy ha ez valakinek feltűnik, ott az életben többet nem kapunk munkát, legyen az bármilyen "kis" hazugság, mert feketelisták meg, ugye, hivatalosan nincsenek....

Az én eddigi legdurvább esetem pár évvel ezelőttről:

Meggyőző önéletrajzú, értékesítésben dolgozó hölgy jelentkezett csoportvezetői pozícióra. Kiváló önéletrajza volt, telefonon is okésnak tűnt. Mivel egy olyan cégnél dolgozott korábban, ahol a vezetőt egy barátomon keresztül ismertem, felhívtam. Hát, kissé meglepett amit hallottam. A kedves hölgy hazudott:
- abban, hogy mikor kezdett ott dolgozni
- abban, hogy milyen pozícióban kezdett ott
- kis csapat vezetőjének tüntette fel magát, holott kb 3 sales-es volt a cégnél, abból egy a vezető, aki nem ő volt, hanem az, akit felhívtam
- úgy ahogy van, lekoppintotta a kollégája felelősségi körét
- emellett többször hazudott, és átverte a saját cégét, nem végezte el a feladatait... és még sorolhatnám.

Vélemény, tapasztalat?

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: referencia hazugság állásinterjú önéletrajz ellenőrzés fejvadász hazudni fejvadászat kozmetikázás feljavítás

A bejegyzés trackback címe:

https://fejvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr57413656

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: vmware training london 2019.01.24. 23:04:36

So entsteht Miami Weiss, Teil I. - Nur ein alter Stern ist ein guter Stern

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása