Egy fejvadász blogja

"Mindennapi munkám során gyakran találkozom emberekkel..."

Utolsó kommentek

Példák a motivációs levélre 1.

2008.04.12. 14:33 Hunter Milo

Sokan tévedtetek a blogomra motivációs levél minta után kutakodva. Ezért itt van néhány ötlet arra, miket írhatunk egy motivációs levélbe. Hozzátenném, ahhoz hogy ne csak klisék halmaza legyen, saját illetve a potenciális munkaadó profiljához kell igazítani. Kommentbe nyugodtan be lehet másolni saját ötleteiteket is.

[Update: Mivel csak ezt az egy oldalt átlag 20-25 ember nézi meg naponta, kérem szépen, hogy kommentbe másoljatok be saját ötletet, vagy azt, ami a ti megírt végeredményetek lett, HADD OKULJANAK MÁSOK IS lécciléccilécci :-) ]


"Tisztelt Hölgyem/Uram!

Az Önök által meghirdetett "___________" pozícióra küldöm pályázatomat."

"Mellékelt önéletrajzomból kitűnik, hogy sokéves _______________, és
több éves vezetői  tapasztalattal rendelkezem."

"Eddigi munkáim során komoly kihívásoknak feleltem meg, feladataim komplex és önálló munkavégzést igényeltek."

"Szakmailag szerencsésnek érzem magam, mert mindig valami újat kellett megtanulnom, ami hozzájárult ismereteim bővítéséhez."

"Feladataim közé tartozott többek között a XY projekt vezetése / xy rendszer bevezetése a vállalatnál, amelynek során módomban állt xy területet alaposan megismerni."

"Szeretek csapatban dolgozni, tudom motiválni és irányítani az embereket. Vezetői stílusomat/munkastílusomat lendületesség, céltudatosság és határozottság jellemzi."

"A jövőben szeretnék ismereteket szerezni a más területekről is, mint a _______ és az ______."

"Szakmai tapasztalataim bővítéséhez dinamikus, fejlődési és előrelépési lehetőséget biztosító munkakörnyezetet keresek."

"Tapasztalataim, érdeklődési köröm és karrier terveim alapján a megcélzott területek:
Iparágak:
Funkcionális területek:
Pozíció szintje:

"___________ként az első 2 évben 50%-os költség-csökkenést sikerült elérnem, míg ____________ként 53%-os árbevétel-növekedést ugyanilyen időtávon, elérve a _______ Ft-os nettó árbevételt, amely iparágon belül rekordnak számít."



Amennyiben pályázatom felkeltette érdeklődésüket, a további egyeztetések céljából szívesen állok rendelkezésükre egy személyes megbeszélés alkalmával.

Üdvözlettel"


90 komment

Címkék: levél állás példa minta fejvadász motivációs álláspályázat megírás

A bejegyzés trackback címe:

https://fejvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr1422514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teadrop 2008.10.29. 21:52:26

helló!
technikai jellegű kérdésem lenne: a motívációs levelet + cv-t, milyen formában érdemes elküldeni egy meghírdetett pozícióra? papír alapon vagy e-mailben? (mindkét címet megadták) ha e-mailben küldöm,mindkettőt (valójában 4-et, mert magyar + angol nyelv) csatolmányba tegyem, vagy a 2 mot.l. legyen egymás után az email szövege, és a cv a csatolmány? vagy hogy is kellene?
és még vmi. uerre a pozícióra akár a cég saját honlapjáról is lehet jelentkezni..
melyik módon érdemesebb jelentkezni? számít egyáltalán?
köszi

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2008.10.31. 09:49:32

Szia teardrop,
általában minden cég az elektronikus formát preferálja, csak nagyon "régi típusú" cégeknél szokták papíron kérni :) De azért nyomtató szerintem ott is van már :) Szerintem mind a négyet csatolmányként küldd, az e-mail szövege csak pár sor legyen, hogy blah blah megpályázom az említett pozíciót, csatoltan találja...
Lehet kicsit kreatívkodni, vagy akár egy teljes angol vagy magyar mot. levél az e-mail szövege is, de egymás alá ne kopizz be semmit, még egy doksin belül sem.
Sok cégnél szeretik ha a honlapon keresztül jelentkezel - de hogy mi a jobb ,a technikai háttértől függ. Én az e-mailes megoldást javasolnám.

teadrop 2008.11.02. 19:41:39

köszi a választ!
végülis a cég honlapjáról jelentkeztem, a visszaigazolást megkaptam, már csak a "behívóra" kell várni:-)

Mucika_ 2008.12.30. 20:36:14

Januárban nálam is aktuálissá válik az álláskeresés, úgyhogy az alábbi motivációs levelet sikerült szerkesztenem:

Tisztelt Hölgyem/Uram!


Az önéletrajzomban látható, hogy jelenleg a XY Rt-nél dolgozom Contact Center Operator beosztásban. Az utóbbi évben rengeteg hasznos tapasztalatra tettem szert, amelyeket úgy hiszem az Önök cégénél is jól tudnék hasznosítani. 2008 februárjában kezdtem el a jelenlegi munkahelyemen dolgozni, ahol a cég IT termékek forgalmazása és szervizelése mellett partnercégeinek dolgozói számára help desk teamet is felállított. Így egy induló call center harmadik tagjaként kerültem a csapatba.

Lehetőségem nyílt a megfigyelésen túl aktívan részt venni egy működő ügyfélszolgálat felépítésében, amely nagyrészt telefonközpont teszteléséből, az Európa több országában már működő ügyfélszolgálati modell, programkezelés elsajátításából állt. A betanulási időszakot követően az WZ és A WDF Magyarország dolgozói számára nyújtottunk informatikai támogatást telefonon és e-mailben, a helyszínen dolgozó szervizes kollégákat koordináltuk, valamint az elvégzett feladatokat adminisztráltuk a jegykezelő rendszerekben.

A WZ számára nyújtott támogatásban sikerült kiemelkedő eredményt elérnünk, az áprilisi indulás óta minden hónapban a kitűzött cél dupláját teljesítjük felvett és kezelt jegyek tekintetében. Az összetett és nagy odafigyelést kívánó feladatok teljesítése során sokat tudtam fejlődni az ügyfélkezelés, a gyors problémamegoldás, a csapatban történő munkavégzés és az informatika területein.

Nyitott vagyok más területeken való bizonyításra is, ugyanis rendkívül érdekesnek találom mind az ügyfélszolgálat, mind az asszisztencia területeit. Szeretek új dolgokat tanulni, használható tudásra szert tenni, és emberekkel dolgozni.

A jövőben szeretném fejleszteni a gyakorlati angol tudásomat és folytatni a szabadidőmben önállóan végzett informatikai tanulmányaimat, valamint tervezem a vezetői engedély megszerzését is.

Mivel az eddig betöltött pozícióim nem hordoztak magukban előrelépési lehetőséget, a jövőben szeretnék olyan cégnél dolgozni, ahol erre van reális esélyem 1-2 éven belül.
Ez természetesen a béremnél is meg kell hogy mutatkozzon, ezért a fizetési igényem kb. nettó 000.000 HUF lenne, de erről még tárgyalhatunk, amennyiben lehetőséget biztosítanak számomra egy személyes beszélgetésre.


Amennyiben pályázatomat érdekesnek találták, keressenek meg bátran hogy személyesen is találkozhassunk.


Köszönöm a figyelmét,

Tisztelettel,



@ Kedves Fejvadász!
Kérlek, véleményezd a fentieket!


Köszönöm és sok sikert kívánok minden álláskeresőnek!

B.Ú.É.K.!
(vagyis nem én és a családom, hanem Boldog Új Évet! (: )

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2009.01.10. 00:08:01

Szia bú,
Szerintem alapvetően jó a motivációs leveled. Én egy icipicit hosszúnak tartom, szerintem van, amit érdemesebb a személyes interjún elmondani, például a munkaköröd konkrét részleteit. Én az első 3 bekezdést minimum kettőre rövidíteném. Ha tényleg ütős levelet akarsz, mondjuk egy különlegesen érdekes állásnál, akkor érdemes a cég profiljára szabni a levelet.
A fizetési igényt csak akkor írnám bele, ha külön kérik a hirdetésben. Ha nagyon kell rá szűrni, telefonon úgyis rákérdeznek, és akkor még mindig hozzá tudod tenni, hogy "tárgyalható".
Az előrelépési lehetőséget sem írnám bele feltétlenül, mert lehet, ahova éppen beadod, másképp gondolják, és az elkövetkezendő 10 évre akarják a pozíció betöltését. Persze ez nem reális, ugyanis a munka világa elég képlékeny, de van hogy úgy állnak hozzá, olyan embert akarnak, aki nem akar előrelépni (de persze közben motivált és ambiciózus). Amikor már ott vagy, akkor persze ez változhat. Kifejtem jobban ha szeretnéd.

vilnius 2009.01.15. 19:32:04

Hogy az adott cég profiljára kell szabni a motivációs levelet ez tényleg igaz, de sokszor nem könnyű. Informatikusnál, nyelvekkel foglalkozóknál pl. könnyebb lehet meggyőzni az olvasót a téma iránti lelkesedésről, mint mondjuk egy sima titkárnői állásnál. Egyszer láttam egy nagyon jó példát, amiben a jelentkező azzal indokolta, hogy miért épp egy dohánygyárhoz jelentkezik, mert számára a dohányzás és a pipázás nem egy rossz szokás, hanem egy régóta meglévő szenvedély.

Nem HR-esként persze, de nekem mindig is az egyszerűen, magyarosan, röviden (max fél-háromnegyed oldalban nagy sortávval) megfogalmazott motivációs levelek tetszettek, amik felkeltik az olvasó érdeklődését -- ugyanis mindössze ennyi a cél ugyanúgy, ahogy egy reklámnál is. Ha ez sikerül, akkor állásinterjún úgyis rákérdeznek a részletekre, de előre teljesen felesleges elvenni az olvasó kedvét egy sablonos, hosszú, magyartalan bla-bla szöveggel.

váj mí 2009.01.17. 11:45:01

vilnius
Általában én is 3-4 bekezdésben "tudom le" a motivációs leveleket, és a sortávval sem spórolok.

Nagyjából azoknak a készségeknek és képességeknek a fényezését szoktam belevenni a motlevélbe, amelyeket a hirdetésben is szerepeltet a cég.

Különben meg nem minden esetben egyszerű vagy megoldható a cégre-szabás, főleg, ha a hirdető szupertitkosan kezeli a kilétét, és még annyit sem árul el, milyen területen tevékenykedik.

Flora2 2009.02.24. 20:12:31

És olyan levél-példát nem tud senki adni, ami jó is, de ugyanakkor nem ilyen rohadtul unalmas, mint az összes, amit eddig olvastam? Nekem egyik sem kelt érdeklődést a pályázó iránt, mind olyan, mintha a pályázó nem ember volna, hanem valami papírból kivágott sablonfigura egy óriásplakátról. Szóval, hús-vér ember által írt levél-minta, valaki?

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.02.26. 23:58:32

@Flora2: én úgy gondolom, hogy ne görcsölj rajta, a motivációs levelet nagyon ritkán olvassák el. pont azért, mert mindegyik sablonos. a motivációs levél lényege az lenne, hogy mindenki egyénileg leírja, miért szeretne de nagyon-nagyon, és miért érzi azt, hogy ő nagyon-nagyon. de mindenki ugyanazt írja, ezért nem olvassuk/olvassák el. tőlem egyik megbízóm sem kéri, és én sem olvasom el...

szóval szerintem legyen egy átlagos, hiba nélkül megírt, az illetékesnek címzett, szépen formázott, összeszedett leveled, oszt jónapot.

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2009.02.27. 09:57:01

Flora, látod, itt egy kolléga véleménye is :). Valóban sokan nem olvassák el, én azért belenézek, ha valakit behívok interjúra.
Lehet eredetinek és jópofának lenni, kérdés, kinek hogy jön át. Legtöbbször erőltetett és idióta hatást kelt, úgyhogy csak csínján.

Flora2 2009.02.27. 22:51:28

Oké, értem, köszi a válaszokat! :)
(Azért egyszer az életben, ha sikerül olyat írnom, amit jónak is, és hús-vérnek is érzek, berakom ide. :)))

era4 2009.06.20. 23:04:52

Pont jókor találtam rá a blogra és köszönöm a sok segítséget amit itt kaptam.
Lenne 1pár kérdésem:
Van különbség ha valaki minisztériumba pályázik állást és ha közintézménybe?
Az europass oldalon kitöltött önéletrajzot vagy egy általam készítettet adjak be?

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2009.06.21. 22:42:45

Szia era4,
Örülök, hogy hasznosnak találtad a blogot :). Nem vagyok a közszférában nagyon jártas, de szerintem nincs különbség. Az Europass általánosan elfogadott, áttekinthető forma, lehet, hogy ezért érdemes inkább azt megfontolni, biztos ami biztos alapon.

silvabudapest 2009.09.12. 21:23:33

Kedves Milo!

Pénzügyi és értésítési területen dolgoztam 8 évet. Két éve végeztem személyügyi szervezőként. Akkor személyi asszisztensként dolgoztam a mostani cégemnél, de sikerült átkérnem magam a hr osztályra. Itt lassan két éve dolgozom, de nem vagyok teljesen elégedett. Ugyanis az osztály feladati közé tartozik a munkaügy mellett, a bér-és tb. ügyintézés is. Munkajogból még mindig sokat tanulok, mivel közel 500 fő a létszám így sokfélék az esetek. Azonban a bér-és tb. rész nem igazán hoz lázba. Azt nem tudom eldönteni, hogy másik helyet keressek vagy maradjak és kezdjem el tovább képezni magam valamilyen speciális hr irányba? Persze a munkahelyem az ő érdekeit szolgáló tb. irányba terelne, amire nem csapok le.
Két év után ha nincs felmutatható eredményem az olyan mintha nem lennék elég ambíciózus nem?
Szerinted jól gondolom ezt? Nagy segítség lenne számomra a véleményed.
Válaszodat előre is köszönöm.

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2009.10.08. 22:53:31

@silvabudapest:
Szia,
Bér-és TB szakember hirdetésekből tényleg sok van mostanság, ezért is gondolom hogy hiány van a munkakörből, én is kerestem "kompenzációs specialistát".
Ne aggódj a "csak" két éved miatt, ez egyáltalán nem sok. Az ambíció jó dolog, de a legtöbb hr szakember ráncolja a homlokát az egymást követő két éves munkaviszonyok miatt. Sőt, a látható ambíció azt hiszem nem minden munkakörnél előny :) Szóval szerintem ha általánosságban jól érzed magad, akkor maradj, és persze próbálj minél több területre betekintést nyerni.Egy átlag HR Generalista pozícióhoz is 4-5 év tapasztalatot várnak el ugyanilyen munkakörben, és egy multinál mindig előny, ha úgy gondolják, tudnak veled hosszú távon számolni (az előző munkaviszonyaidból fognak következtetni). Ha a munkáltatód támogat abban hogy fejlődj, tanulj, akkor használd ki. A helyedben, ha vezető akarok lenni, akkor általános HR irányba fejleszteném a tudásom - ami minden területen jelent gyakorlatot, legyen az toborzás, tb és bér, vagy munkajog.
Írj nyugodtan ha nem válaszoltam meg mindent kielégítően :)
Üdv,
Milo

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.01.02. 00:42:16

Remélem, még belefér, ha az én motivációs template-emet itt reklámozom:
leveltar.blog.hu/2009/12/19/motivacios_level_3

Aki kiküldi, bátor ember :)

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2010.01.08. 16:20:18

Juj, era4, ne haragudj, véletlenül kimoderáltalak...
Ez volt a kérdés:

Szia!

Érdekelne, hogy érdemes olyan helyre pályázni ahol nincs meghirdetett állás?Mert az egyik ismerősöm is beadta az önéletrajzát és fél év után kapott munkát.

Köszi a segítséget.

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2010.01.08. 16:21:33

Mindenképpen érdemes, főleg az illetékes szakmai vezetőnek, vagy a hr-nek. Írj hozzá egy ütős, cégre szabott motivációs levelet, mit tudsz róluk, miért szeretnél ott dolgozni, és mit tudsz te nyújtani, amiért érdemes téged meghallgatni.

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2010.01.08. 16:22:15

Levéltáros... jó vicc.. aki kiküldi, nem bátor, hanem hülye :-)

era4 2010.01.08. 16:47:15

Semmi gond:)
Ha az adott intézmény Ausztriában van, de magyar intézmény (legalábbis új tudom), és a vezetőség és az alkalmazottak is magyarok, akkor magyar vagy német nyelven írjam az önéletrajzot és a motivációs levelet?

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2010.01.09. 13:11:00

Leginkább mindkettő szerintem :-)

J1hobbit 2010.10.04. 21:24:18

Helló!
Egy kis segítségre lenne szükségem!
Vizsgára belépő feladat egy önéletrajz + motivációs levél küldése jogi asszisztens állás pályázatra.
Kérlek segítsetek, milyen infókat kéne írnom, hogy a tanár elfogadja a motiv.levelem vizsga belépőnek!

Mindenkinek köszi!

Pamacs007 2010.10.12. 21:11:29

Szia! Nagyon jó és érdekes a blogod. Most én is szeretnék segítséget kérni tőled! Motivációs levelet kellene küldenem egy fejvadász cégnek, mert a vezető lát bennem potenciált (ügyfelem). Viszont még sosem írtam olyan motivációs levelet, ami nem konkrét céghez, szól, hanem általánosságban mutat be. Leginkább a motivációs levél kezdő mondataival van gondom, és azzal, hogyan fogalmazzam meg a fizetési igényemet a levélben.
Előre is köszönöm a segítséget!

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2010.10.13. 17:54:58

@J1hobbit:
Szia, ez így elég kevés info, de indulj neki annak, hogy miért érzed magad alkalmasnak egy ilyen pályára, milyen tanulmányaid vannak és ez hogyan illeszkedik a képbe, kitérhetsz a személyes értékeidre, a céljaidra, stb.

@Pamacs007: Muszáj fizetési igényt beleírnod? Ha igen, határozz meg egy összeget, és írd mellé, hogy más juttatások, körülményektől függően tárgyalható. Tehát ismered a címzettet, mégis általános bemutatkozást kell írnod - szerintem kezd a szakmai életutaddal, Pl. XY figyelmébe; ... szakemberként ... éves ügyféloldali ... tapasztalattal rendelkezem, leginkább ... környezetben/üzletágban. Erősségem a ..., legfőbb eredményeimet is ezen a területen értem el. Ezek közül kiemelném azt a projektet, melynek során ... -t sikerült elérnünk az általam vezetett csapattal. Fontos számomra hogy... Emellett fontosnak tartom megemlíteni, hogy ...-ban járatos szakemberként volt alkalmam elsajátítani a tulajdonosi szemléletet/ vagy bármi mást...
Ha ennél konkrétabbat szeretnél, akkor neked is konkrétabbnak kell lenned. Az igazán jó motlevél teljességgel személyre/alkalomra szabott, nem rizsa, és nincs elszállva. Próbáld meg megnézni, hogy mitől lehetsz te értékes az adott cégnek, pl ha asszisztenst keresnek, akkor nem mindig az überkarrierista, ambiciózus hozzáállás a nyerő, de mégis olyasvalakiként kell feltüntetned magad akinek "emberileg és szakmailag is fontos a személyes fejlődés és előrehaladás".

Dora79 2010.10.16. 16:43:01

Szia!
GYES után visszatérve kezdek motivációs levél írásába. Bár a volt munkahelyemre visszavettek, de nagyon lapos és mást keresnék helyette. Bár kockázatos, itt legalább biztos (bár sosem lehet tudni) a helyem, de nagyon kínos érzés egész nap nem dolgozni és csak úgy csinálni...
Szóval a motivációs levelet szinte már megírtam, e-mailen szándékozom elküldeni. A levél formai követelményeinél kicsit zavarba jöttem és elavultnak tűnő dolgot sem szeretnék produkálni.
Kérdéseim:
1. Az utolsó mondat után hogy néz ki a szövegezés?
pl. bla-bla, ha tetszik, amint fentebb olvastak, akkor hívjanak fel.

Utána milyen sorrendben jönnek az alábbiak?
- Tisztelettel:
- Dátum
- Nevem, elérhetőségem

Anno levelezésnél még ezt a sorrendet tanultuk, de nekem a dátum beékelése már akkor is szúrta a szemem.

Vagy esetleg a dátumot fent jobbra igazítva a Tisztelt XY! fölötti sorba tegyem?
Vagy ha tudom a cég nevét, címét, akkor rendes levélformátumként címezzem meg?
Cég név ----------dátum
Tárgy: ......
Tisztelt XY!

2. 6 évig GYES-en voltam és most csak pár hónapja mentem vissza a korábbi helyemre. Azt ugyan olvastam, hogy az önéletrajznak nem kötelező eleme, hogy beszámoljak arról, hogy egyáltalán vannak gyerekeim és hátrányos megkülönböztetésre is lehet számítani ilyenkor ugyebár, de hát akkor is ez van. Amúgy részmunkaidős állásról van szó és a gyerkőcök miatt pont ilyet is ekeresek. Ja és megváltozottt munkaképességűeknek is meg van hirdetve. Ebből azért következtetnék arra, hogy nem ítélnének el kapásból azért, mert gyerekeim vannak.
A motivációs levélbe hülyeség utalni arra, hogy azért is keresek más munkát a jelenlegi helyett, mert bár a születésük után visszavettek, de a kihívásokat már nem kaptam vissza? Ezzel mintegy bevallva is, hogy anya vagyok.

Előre is köszönöm a segítséged!
Doryy79

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2010.10.16. 22:18:03

@Doryy79: Szia, a könnyebbel kezdeném. Valami ilyesmi: Szívesen állok rendelkezésükre egy személyes beszélgetés céljából, amennyiben jelentkezésem felkeltette érdeklődésüket (vagy megfordítva a két tagmondatot). Üdvözlettel, név, esetleg mobilszám, hogy ne kelljen keresgélni a cv-ben. E-mailt küldesz, nem kell dátum. Ugyanezen okból formázni sem kell, meg ez nem abban az értelemben vett hivatalos levél, ezért szerintem totál felesleges a hivatalos, formális címzés. Tényleg ne görcsölj ezen, csomó ember anélkül küld cv-t hogy akár egy sort is odabökne e-mailben.
A második kicsit nehezebb, de én amellett vagyok, hogy ha esetleg csúnyán néznének arra, hogy gyerekeid vannak, akkor jobb ha nem is kerülsz be ahhoz céghez. Tehát szerintem nyugodtan írd bele a motivációd úgy ahogy van, és ha interjúra hívnak, akkor legalább tudod, hogy biztos nincs vele gondjuk. Akármilyen szituban is, kérlek ne szabadkozz amiatt, hogy gyerekeid vannak, vannak és kész, és nem ez fogja meghatározni hogy milyen színvonalú és mennyiségű munkát végzel, hacsak nem a szalag mellett állsz (bár én még ezzel is vitatkoznék). Csak és kizárólag a kérdésekre válaszolj, és véletlenül se utalj szerintem arra, hogy ez egy "hátrány" lenne a munkaerőpiacon, mert nem az, még ha vannak is olyanok, akik annak tekintik. Sok sikert!

Pamacs007 2010.10.28. 22:22:34

@Hunter Milo:

Köszönöm segítséged! Készen vagyok a motivációs levelemmel (most adatbázisokba szeretném őket feltölteni) csak azt nem tudom, hogy mi legyen a kezdő mondat, mert valami bevezető mondatot csak érdemes lenne írni, és nem belecsapni a közepébe.
A másik kérdésem pedig az lenne, hogyha adatbázisba/fejvadász céghez küldöm a motivációs levelem (tehát nem tudom, ki fogja elolvasni), mi legyen a megszólítás?
És még annyi kérdésem lenne, hogy mennyire lesz negatív, hogy eddig 3 munkahelyem volt a 7 év munkaviszonyom alatt? De pl. az elsőt azért hagytam ott, mert magasabb és más területű lett a végzettségem, a másodikat pedig azért, mert elköltöztem.
Előre is köszönöm!

szizsike 2010.11.11. 11:21:45

@Hunter Milo:
én ezt szoktam a levél végére írni:

Kérem Önt, hogy pályázatom elolvasása után biztosítson lehetőséget arra, hogy tapasztalataimat és képességeimet egy személyes interjún megbeszélhessük.

Mielőbbi válaszát várva,

Tisztelettel
név
mobilszám
dátum

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2010.11.11. 19:40:24

@szizsike: Ez az én ízlésemnek kissé túl nyomulós.

@Pamacs007: Először is bocsi a késői válaszért. Szerintem ha adatbázisba küldesz cv-t, tökmindegy a megszólítás, tisztelt címzett, tisztelt hölgyem/uram, stb. 3 év alatt 7 munkaviszony már inkább gáz lenne :-) Szerintem ebből nem lehet gond, interjún úgyis rákérdeznek a váltásaid okára.

umbalaumba 2010.12.14. 11:31:38

Szia,

Először is nagyon jó és érdekes a blogod, örülök, hogy rábukkantam.

Mint itt mindenkeni, én is a segítségedet szeretném kérni. :)

Hamarosan egy "szalonképes" motivációs levélre lesz szükségem. El is készítettem egyet, részleteiben felhasználtam a blog-on található bejegyzések közül is párat. Amit kérni szeretnék, hogy olvasd végig, és véleményezd, hogy:
- mennyire elfogadható,
- sok -e, vagy épp kevés,
- mely bekezdések feleslegesek, és mivel kapcsolatban kéne még többet írni

Előre is nagyon szépen köszönöm!

tehát erről lenne szó:

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Ezúton szeretném az internetes honlapjukon meghirdetett XY hivatkozási számú "logistic manager" pozíciójukat megpályázni.

Főiskolai tanulmányaimat az Általános Vállalkozási Főiskolán 2008-ban fejeztem be, Vállalkozásszervező szakon, logisztikai menedzser főszakirányon. Főiskolai éveim során a szakmai tárgyak mellett hallgattam vállalati pszichológiát is, mely nagy segítséget nyújtott ahhoz, hogy a munkatársakkal harmonikus kapcsolatot alakítsak ki. Tanulmányaimnak és érdeklődési körömnek köszönhetően az üzleti élet több területére van rálátásom, akár informatikai, gazdasági vagy logisztikai kérdés legyen az.

Mellékelt önéletrajzomból kitűnik, hogy sokéves logisztikai, és többéves minőségbiztosítási vezetői tapasztalattal rendelkezem. Számomra nem gond 10-15 fős csoport irányítása, és összefogása, az esetleges munkatársi konfliktusok kezelése, szem előtt tartva a minőségi ügyfélkapcsolatot.

2005 óta egy fehérárukat forgalmazó vállalatnál dolgozom, mint minőségbiztosítási vezető. Az itt eltöltött évek alatt fontos láncszemévé váltam a logisztikai és minőségbiztosítási folyamatoknak. Sokrétű sikereket értünk el mind költségcsökkentés, mind készletoptimalizálás, mind pedig a visszáruk számának csökkenése szempontjából.

Angol nyelvet 8 éven keresztül tanultam, 2008-ban tettem le a szakmai anyaggal bővített középfokú nyelvvizsgát. Terveim között szerepel, hogy jövőre megpróbálom lerakni a felsőfokú nyelvvizsgát is.

Munkatársaim kitartó, lelkiismeretes, segítőkész embernek ismertek meg. Célom egy olyan stabil munkahelyen, hosszútávon, fiatalos környezetben dolgozni, ahol munkámmal hozzájárulhatok a vállalat sikereihez, ahol gyakorlatban is hasznosíthatom az eddigi tanulmányaimat, illetve angol nyelvismeretemet. Hosszú távú célom, hogy logisztikai vezető pozícióban helyt álljak és jó szakember váljon belőlem.

Amennyiben pályázatom felkeltette érdeklődésüket, a további egyeztetések céljából szívesen állok rendelkezésükre egy személyes megbeszélés alkalmával.

Tisztelettel:
Név
Telefon

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2011.01.03. 19:52:56

@umbalaumba: Szia, először is elnézést a késlekedésért, a kommentről szóló emailed elveszett az ünnepek előtti hercehurcában.
Megpróbálok itt rövid lenni, és ha gondolod, e-mailben szívesen részletezem.
Összességében, nincs gond a motivációs leveleddel, ugyanakkor sablonos. Ilyenből ezeregyet olvas egy átlag hr-es egy nap. Ha jobbat akarsz, egyrészt igazítsd ahhoz pozícióhoz, amire pályázol, értsd, miért érdekel, hogyan látod magad benne és miért.
Az angol nyelv kapcsán inkább azt jelöld meg, milyen szinten használod. Őszintén szólva a nyelvvizsgapapírok legfeljebb az állami szférában érdekesek.
Az eredményeket, ha lehet, megpróbálnám kicsit számszerűsíteni, konkretizálni ha lehet.
Ha van menedzsmenttapasztalatod, akkor fogalmazd át, hogy ne úgy kezdődjön "számomra nem gond".
A hosszú távú célt is átírnám. Mi az hogy jó szakember váljon belőlem? Számomra automatikusan az jön le belőle, hogy "miért, most nem vagy az?" Emellett pedig ez nem tűnik karriercélnak. A vezetés inkább, de akkor végül is most az vagy már, vagy nem? Ha nem, akkor talán nem itt érdemes felvetni, hogy ez motiválna. Ez egyébként is veszélyes játék, sok cégnél ezt úgy értelmezik, hogy "vezetni akar, nem tudjuk fél év múlva motiválni és lelép". Szóval óvatosan.
Ha van többéves munkatapasztalatod, az első bekezdést kihagynám. Egyrészt nem releváns, másrészt kicsit erősebb indításra lenne szükség ahhoz, hogy valaki végigolvassa a leveled.
"Kitartó, lelkiismeretes, segítőkész" - ez tényleg téged jellemez? Ha vezetői pozícióra pályázol, nem feltétlenül ezeket a tulajdonságokat fogják keresni.
Azt hiszem tudnám még folytatni, ha eddig nem ijesztettelek a kritikával. Ha még érdekel továbbra is a dolog, írj mailt, és folytatjuk.
Üdv, Milo

wannafly 2011.01.06. 14:12:34

Kedves Milo!

Még új vagyok itt, és elnézést előre is, ha már esetleg felmerült vhol ez a kérdés.

Azt szeretném megtudni h ha vki budapesti állásra pályázik vidékről, akkor hátrányt jelent- e, ha a motivációs levél végére a saját városát írja, úgy mint pl. Szolnok, 2010.január 6..., vagy pl. mikor megadom az elérhetőségeim, akkor elég az email cím+ telefonszám, vagy érdemes a cím is? Sok helyen láttam ezt sokféleképp.

Azért érdekelne ez engem, mert vidéki vagyok, és mivel itt szinte semmi lehetőség nincs, én is- mint sokan mások- a fővárosban keresek munkát. 120 km- re lakom Bp.-től, tehát egyértelmű, h oda költöznék, ha kapnék megfelelő állást, de érhet- e emiatt bármiféle hátrány? Például, h be sem hívnak interjúra emiatt, mert a helyieket részesítik előnyben??

Te mit javasolsz? Írjak Bp.- et a mot. levél végére, és megadjam- e a mostani lakhelyem címét?

Válaszodat előre is köszönöm!

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2011.01.06. 20:23:37

@wannafly: Szia,
Szerintem az állandó lakcímedhez semmi közük, csak félreértésre adhat okot. E-mail, telefon elég. Egyszerűen írd bele a leveledbe, hogy a fővárosban és vonzáskörzetében keresel munkát, és rendelkezésükre állsz ha személyes interjúra hívnának. Ha gond lehet, a telefonos interjú során úgyis rákérdeznek. Rengeteg "vidéki" él és dolgozik a fővárosban (lehet pont a téged interjúztató is), és egyébként sem gondolom, hogy hátrány érne emiatt. Legfeljebb az lehet gond, ha pl. valaki Győrből szeretne ingázni Pest vonzáskörzetébe. Szóval nyugalom :-)

Moke 2011.01.06. 20:33:56

Kedves Milo,
Átolvasva a kommenteket sok hasznos infót szereztem, nagyon jó, hogy van ez a blog. Tiszta kár, hogy eddig nm fedeztem fel :)
Az én kérdésem a pár év alatt sok munkaviszony témakörhöz kapcsolódik.
Az utóbbi 2 évben 5 különböző helyen dolgoztam, de jórészt mindenhol adminisztrációs-irodai feladataim voltak. A munkaviszonyok vagy direkt rövid távra szoltak, vagy pedig megszűntek a cégek.
Kérdés, hogy további álláskeresésem során inkább hagyjam ki a rövid távú munkákat, s hagyjam csak az utolsó komolyabb időtartamut, vagy írhatok mindent, ha azzal kiemelem hogy megfelelek az adott állásra vonatkozó elvárásoknak?
Köszönet a válaszért!

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2011.01.06. 21:51:00

@Moke: Szia Moke,
Nehéz így megmondani.
Én beleírnám, valami jól látható helyen.
Pl:
2007.08 - 2009.05 Kiskocsis Kft. - Irodai Asszisztens (határozott idejű munkaviszony)

Jobb, mintha azt kell találgatni, mit csináltál 7 hónapig két munkaviszony között. Ha valami tényleg nagyon triviális van, pl. két hét, azt kihagynám.

Moke 2011.01.06. 21:59:11

@Hunter Milo: ok, megoldódott a dilemma :D
köszönet

Dása 2011.01.12. 00:21:01

Kedves Milo,

Életemben először írok önéletrajzot és motivációs levelet. Elsőéves egyetemista hallgató vagyok és egy biztosítás közvetítő állásra pályázom, tudom korai, de a kritérium csak egy érettségi. Az önéletrajzzal megvagyok az europass segítségével, de a motivációs levél egyszerűen kiborít. Olyan egyszerű és mégis bonyolult... Hogyan fogalmazzam meg a közepét, amikor semmilyen munkaviszonyt vagy gyakorlatot nem tudok beleírni?

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2011.01.12. 21:23:19

@Dása: Szia,
Szerintem tökmindegy mit írsz, felvesznek :-) Bocs, hogy kicsit rosszmájú vagyok, de általában a teljesítményalapú bérezésű állásoknál úgy szelektálnak, hogy úgyis 20-ból 1 ember marad meg.
De, a kérdésre visszatérve: írd bele azt, hogy miért érdekel a biztosításközvetítés, miért gondolod hogy illik hozzád. Ilyesmire gondolok, mint: kihívásnak tekinted hogy komplex konstrukciókat adj el, úgy gondolod hogy a cég termékei nagyon versenyképesek és valóban értékesek a vásárlók számára. Vagy: Könnyedén én szívesen teremtesz kapcsolatot idegenekkel, érdeklődő vagy mások iránt, de ugyanakkor képes komplex pénzügyi elemzéseket megérteni, készíteni és alkalmazni. Vagy: életcélodnak tartod a pénzügyi műveltség terjesztését Magyarországon.
Hablatyolok, de szerintem érted mire gondolok. Ha nem, írj, és folytatom.
Sok sikert :-) Milo

csajos89 2011.01.26. 12:48:37

Szia Milo!
Egy olyan problémával állok szemben hogy pályakezdő logisztikus vagyok, diplomámat akkor kapom meg ha meg van a szakmai nyelvvizsgám. de folyamatban van a tanulása. Szóval ugyebár szinte minden álláshirdetésénél az elvárások c. pontnál kiemelt rész a szakmai tapasztalat és a nyelv. sajnos a nyelvtudásom olyan alap-közép szinten van, érdemes-e megpályázni olyan állást ahol az alábbiak az elvárások:
-min 1 éves tapasztalat
-x/y nyelv tárgyalásképes ismerete..stb

csajos89 2011.01.26. 12:52:46

juj, most jutott eszembe hogy egy előadás keretében a grafton-tól volt egy HR-es fickó aki mondta hogy az önéletrajzaink legyenek egyediek, hogy már legalább itt kitűnjünk vmivel a többiek közül. itt mire gondolt szerinted? tudnál példákat felhozni? vagy szerinted mennyire fontos ez?
köszi:)

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2011.01.30. 12:52:29

@csajos89: Szia! A nyelvtudással kapcsolatos kérdésedre azt mondanám, hogy manapság egyre kevesebb embert érdekel konkrétan a nyelvvizsgáról meglévő papírod, ellenben a valós nyelvtudásod sokkal jobban számít. Tehát az önéletrajzba a tényleges tudásom szintjét írnám.
Ha logisztikai pozíciókra pályázol, szerintem nem véletlenül van a kiírásban a nyelvtudás - megnézném magát a hirdetést jobban, és eldönteném, hogy meg tudnának-e elégedni egy középfokú angollal, ami neked van. 1 éves tapasztalat: volt szakmai gyakorlatod? Az máris fél év.
Innen már lehet mellé egy jól megírt motivációs levelet csatolni, amiben leírod, hogy miért akarsz annál a cégnél dolgozni, hogy milyen kisebb projektekben vettél részt, amelyeknek a tapasztalatát náluk tudnád hasznosítani, vagy bármi, ami számukra érdekes lehet. Érdemes beleírni hogy angol nyelvtudásod aktívan fejleszted, stb. Minél inkább pályád elején tartasz, annál fontosabb a jó cv és mot.levél, mert igaza volt a graftonos fickónak, valahogy ki kell tűnni a pályakezdők tömkelege közül. Szerintem ő sem a fotosoppolt fejlécre gondolt ezalatt, hanem valami olyasmire, ami nem sablon, hanem téged tükröz valójában, és nem rizsa. Tehát ne félj kicsit őszinte lenni (persze a tálalásra figyelj), abban, hogy mit akarsz, és mit gondolsz magadról.

Például: az elmúlt pár hónapban négy tanulót vettem fel, mindegyik álláshirdetésre legalább 200 önéletrajz jött. Akiket elsősorban választottam, azoknak minimum tisztességesen nézett ki az önéletrajza (nem ömlesztett, tagolt), van legalább egy icipici kis szakmai tapasztalatuk, amely megmutatja hogy nem csak a bulizásról szóltak az egyetemi éveik. Emellett volt motivációs levelük, amelyben képesek voltak realisztikus képet alkotni azzal kapcsolatban hogy miért szeretnének nálunk/adott osztályon/pozícióban dolgozni.

Adecole 2011.02.07. 19:13:58

Kedves Milo!

A legtöbb helyen azt látom,hogy személynek címzett mot.levelet érdemes írni amelyben a cég bla bla bla...
De mi van abban az esetben ha mondjuk több helyet szeretnék megszórni az életrajzommal?Nagyon gáz,ha amolyan sablonosat ír az ember és azt küldi szét?! Titkárnő/asszisztensi állásról lenne szó,és ami azt illeti valahogy sehogy sem sikerül megfogalmaznom...:( Valamint az lenne a kérdésem,hogy érdemes e olyan helyre is elküldeni,ahol éppen egyáltalán nincs felvétel,vagy ha van is akkor nem erre a pozícióra?!Véleményed szerint milyen álláskeresési oldalakon érdemes böngészni,mert a szokásos oldalaktól kicsit égnek mered a hajam.Segítséged előre is köszönöm!

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2011.02.07. 20:11:27

@Adecole: Gáznak nem gáz, de mivel olyan pozícióról van szó, amire kétszázan jelentkeznek átlagban, a saját esélyeid növeled azzal ha kicsit cégre szabottabban fogalmazol, netán még igazság is van benne. A másik a gyorsaság, figyeld a hirdetéseket, és amint kinn van, küldd a cv-d.
Profession, CV online, Monster... nekem ezek ugranak be mint releváns helyek.

Kolett86 2011.02.20. 08:10:05

Kedves Milo!

Egy kis segítséget szeretnék kérni motivációs levél témában. Több mint 5 év után szeretném otthagyni a munkahelyem és más területre átevickélni.
A jelenlegi hivatalos beosztásom "rendész" mellett, viszont folyamatosan voltak / vannak nem hivatalos feladatköreim. Kb. 3 évig a biztonsági vezető mellett asszisztens voltam, amiből a mai napig maradtak meg feladataim (pl.: rendelés-számlázás) és most is van egy másik nem hivatalos beosztásom, ami a szállítás biztonsággal foglalkozik. A rendészi feladatkört szükség esetén végzem. Amerre tovább szeretnék lépni az az asszisztencia / logisztikai asszisztencia. Egyszerűen nem tudom, hogy fogalmazzam meg. Mert ha arról kezdek el írni, hogy tűz- és vagyonvédelmi rendszereket kezelek, tuti nem én leszek a befutó. Talán az sem lenne jó, ha leírnám, hogy csúnyán átejtettek, mert anno a meghirdetett állás az asszisztensi volt, vezető váltás miatt pedig ezt az új nem hivatalos dolgot csinálom, ami szintén adminisztratív.
Lehet, kicsit túl pörgöm...

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2011.02.20. 13:44:35

@Kolett86: Szia,
Mit szólnál egy egyszerű, őszinte megfogalmazáshoz. Ugyan a hivatalos beosztásod rendész volt, azonban a munkaidőd nagy részében töltött ilyen és olyan jellegű feladatok miatt úgy gondolod, logisztikai asszisztensként szeretnéd folytatni a pályafutásod. Az önéletrajzodban is amikor a feladatköreid vázolod fel, ügyelj arra, hogy hangsúlyozd azokat a feladatokat, amelyek alkalmassá tehetnek egy log. assz. munkakör betöltéséhez. Szerintem jó eséllyel indulsz - egy asszisztensi pozícióhoz általában nem feltétlenül várnak el előzetes szakmai tapasztalatot ugyanazon a téren. Senki sem fogja megírni helyetted, szóval szánd rá az időt, keress példákat a saját tapasztalatodból, amit kiemelhetsz. Nemcsak a jobb pályázathoz, de egy jobb interjúhoz is hozzásegíthet majd.
És nem, nem lenne jó dolog ha bárhol elejtenéd, hogy "csúnyán átejtettek", mert bárki más első gondolata az lenne, ami nekem: miért nem váltottál az elmúlt 5 évben?
Sok sikert!

Kolett86 2011.02.20. 15:16:30

Szia!
Sok összetevős a miértre a válasz. Köszönöm a tanácsot és a biztatást!

Gabi957 2011.02.23. 11:36:53

Kedves Milo!
54 éves vagyok, nő. Fél éve Svájcban élek férjemmel, aki szintén magyar, de már 4 éve dolgozik itt. Munkát keresek, de nehezen boldogulok, mert a nyelvtudásom is kevés - nagyon alap - és nem tudok igazán jó mot. levelet írni, mert 32 évig testnevelő tanárként dolgoztam, most pedig max, takarítói, gyermek megőrző, ill. egyéb kisegítő munkát tudok vállalni. Ehhez milyen mot. levelet lehet írni? Mit emeljek ki? Eddig a sportmúltra utalva a pontosságot, gyorsaságot, korrektséget emeltem ki. Azt, hogy számomra fontos a fizikai munka. De hát ez eddig nem bizonyult nyerőnek.
Köszi a segítséget, ötletet.

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2011.02.26. 20:40:49

@Gabi957: Szia Gabi, először is gratula hogy bele mersz vágni az új életbe, új országba. Bevallom Svájcot nem ismerem munkavállalási szempontból. A nyelvtudás viszont szerintem alap külföldön, nem tud segíteni neked valaki megírni ezeket? Hogy mit emelj ki? hát ami fontos az adott melóhoz... pl ha testnevelő tanár voltál, akkor csak van 32 év tapasztalatod mindenféle kölökkel... A takarításhoz jó a gyors/megbízható kombináció, a legtöbb takarítócégnek ez a gondja szerintem. Igazítsd a munkához a motivációs levelet, szerintem megéri. Így, hogy nem ismerem se a múltad, sem a megpályázott állásokat, sem az országot, nehéz értelmes tanácsot adni, de mindenképpen munkáltatói fejjel gondolkodnék: oké, mit kereshet az az ember? milyen problémái lehettek az eddigi munkavállalóival? mit tudok kiemelni a saját múltamból, amivel megoldást tudok kínálni az adott problémára?
Még egy dolog: mivel én is külföldön élek most, tudom, hogy nehéz nyelvtudás nélkül. Itt mindenki beszél angolul, de akkor is óriási előny a nyelvtudás, főleg ilyen munkáknál, szóval én azért mindenképpen nagy hangsúlyt fektetnék rá.
Sok sikert! Milo

Gina27 2011.04.28. 13:28:58

Kedves Milo!

Motívációs levél íráshoz szeretném segítségedet kérni.Eddig hivatásos tisztként, műszaki területen dolgoztam 20 éven keresztül.Most kilépve a "civil életbe" pénzügyi pályán szeretnék dolgozni, szinte új életet kezdve,viszont ezen a területen szinte teljesen pályakezdőként indulnék,de a végzettségem meg van hozzá.Egyszerűen nem tudom,hogy mit írjak,mit emeljek ki a motívációs levélben.Hogyan kezdjem?Leírjam azt,h azért szeretnék váltani, mert most erre a területre van piacképes kereslet? Szakmai gyakorlatom ezen a területen nincs,a legtöbb helyen elvárás,hogy legyen. Hogyan fogalmazzam meg a közepét, amikor munkaviszonyt vagy gyakorlatot tudok igaz beleírni,de műszaki területre vonatkozóan.

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2011.04.28. 22:10:44

@Gina27: Szia Gina,
A te esetedben én őszinte lennék, de nem a piacképes keresletet emelném ki, hanem mondjuk azt, hogy karriert váltasz, és azt szeretnéd csinálni, amiért tanultál. Szerintem van abban valami, amikor valaki 20 év munka után veszi a bátorságot, és teljesen új irányba indul el. Valahogy az új, választott szakmád iránti elkötelezettségre építenék. Azt nem látom, hogy a végzettséged új, vagy 20 évvel ezelőtti. Utóbbi esetben gondolkoznék valamilyen tanfolyamon, ami naprakésszé teheti a tudásod, mert pénzügyi területen ez meglehetősen fontos.
Összességében az "új kihívásra" fektetném a hangsúlyt. Ha nem tudsz párhuzamot állítani a volt munkahelyed és a kívánt között, akkor a személyes tulajdonságokra hegyezném ki a dolgot, biztosan te is találkoztál pár kihívással a 20 év alatt, amelyet egy új környezetben tudnál hasznosítani.

Lehet hülye a kérdés, de nincs olyan cég, amely hasznát tudná venni a műszaki ÉS pénzügyes tudásodnak együttesen? Mondjuk tudja, hogy a számla amit leadnak neki, adott szakcikkre vonatkozóan ténylegesen piaci árat képvisel, vagy hasonló.

JoeDirt 2011.04.30. 12:22:24

Kedves Milo!

olvasgattam a blogodat, hasznosnak találtam, bár lenne pár dolog ami érdekelne még és nem találtam rá választ:

Nem tudom hogy csak én gondolom e úgy hogy az emalben elküldött pályázatok igen kritikus része maga az email szövege. Mert ugyebár ez mind a motlev meg a CV előtt áll, ezt látják legelőször.
Számtalan jelentkezést küldtem el és szinte alig jött visszajelzés, ami kissé lelombozó.
Az iagzsághoz hozzá tartozik, hogy 2010 juni ban végeztem építőmérnökként. EuroPass -os önéletrajzom van. munkatapasztalat nem sok, bár azért már 9 honapot lehuztam mint építésvezető, jelenleg is dolgozom. Szeretnék munkahelyet váltani, mivel jelenlegivel nagyon nem vagyok megelégedve, sem szakmailag sem fizetésileg.
Tisztában vagyok vele hogy az építőipar mostanában elég "Low", de hogy ennyire...
Motivácios levélre eddig nme sok időt áldoztam ahol nem kértek nem küldtem, mivel én is mindet sablonosnak tartom, és őszintén nem túl sok érdekes dolgot tudok beleírtni így pályakezdőként. mivel tudnék kitűnni, a 4 es diplomával? :D
amit meg fontosnak tartok hogy pl nagyon kreatívnak érzem magam (ami tervezésnél erény) az meg megint csak egy sablonként lehet elkönyvelni.

Továbbá, arról kérdeznék, hogy ha csak úgy szeretnék cégekhez küldeni pályázatokat (tehát nem meghirdetett poziciora), akkor motlevelet lesporolhatom e? mert felmerült bennem hogy így hogy igazitsam a pozicióra és a cégre? szeretném elküldeni 15-20 cégnek a jelenleg még nem tudom milyen pozicióra.

válaszodat előre is köszönöm!

üdv

Joe

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2011.05.05. 21:23:07

@JoeDirt: Szia Joe,
Nyugodtan vond össze a kísérőlevelet és a motivációs levelet, írtam róla már valahol, legyen maga az e-mail szövege a "motivációs levél" - nagyobb eséllyel olvassák el.

Érdekes amit írsz - szerintem pont hogy pályakezdőként van nagyobb szerepe a motivációs levélnek abban, hogy megkülönböztesd magad a többi pályázótól. Hogy miben tűnsz ki - erre a kérdésre neked kell megtalálnod a választ :) Segítek: mindenki jó (jobb) valamiben.
Ne lombozzon le a visszajelzés hiánya - nem neked szól személyesen. Sok helyen rengeteg a pályázó, és se rendszer, se kapacitás nincs a rendes visszajelzésre.
Amit pedig írsz - onnantól kezdve nem sablon, hogy tényleg annak gondolod/érzed magad. Ne menj bele a tipikus magyaros felsorolásba (ez és ez és ez és ez és ez is vagyok), hanem írd le, szerintem van kreatív kapacitásom, amit tudtam hasznosítani ennek meg ennek a megtervezésekor.
Legutoljára mikor pályakezdő építészmérnököt vettem fel, az a srác nyert (nemcsak ezért), aki teljes portfóliót küldött a munkáiról.

Utolsó kérdésed tekintve, elküldeni csak CV-t jobb, mint nem elküldeni, de minél érdekesebbre, személyre szólóbbra tudod csinálni a pályázatod, annál jobbak az esélyeid.

atomcicca 2011.05.08. 16:53:54

Szia Milo!
Sok jó, hasznos dolgot olvastam már itt nálad. Viszont van néhány kérdesem, amikre nem tudok választ találni. Talán te segíthetsz. Nehéz helyzetben vagyok. Jelenleg Vajdaságban élek, fel szeretnék költözni Bp.-re (ennek családi okai vannak). Na már most, nyilvánvaló, hogy addig, amíg nem sikerül munkát találnom, addig a költözés szóba sem jöhet. Így viszont nehéz a munkakeresés.
Szerinted, hogy kellene azt megfogalmaznom, hogy ha kapnék munkát, akkor rögtön megoldható lenne a költözés, és a szükség papirológia elindítása? Mert ugye, ameddig nincs munkaszerződésem, addig nem igen kapom meg a letelepedési, munkavállalói engedélyt. Anélkül meg lehet, nem vesznek fel sehova. Szóval...ez kicsit ördögi kör.
A helyzetemet nehezíti még az is, hogy jelenleg főiskolára járok levelező tagozatra. Ami ugye egy elbírálásnál pozitívumot is jelenthet: mert azt mutatja, hogy ambíciózus vok, kitartó, stb. De negatívum is lehet, mert időnként (igaz ritkán) engem el kellene engedni a munkahelyről (pl. amikor vizsgázni megyek). Úgy hogy rettent nagy gondban vagyok, hogy hogyan is induljak el. Állami szférában szeretnék elhelyezkedni, lehetőleg a diplomámmal (bár ideiglenesen persze más is szóba jöhet). Szerinted mennyire befolyásolja negatívan az elbírálást az állampolgárságom, vagyis a magyar állampolgárság hiánya???
Előre is köszönöm a választ!

TLia 2011.05.16. 16:02:31

Helló!

5 év után ismét álláskereső lettem.
A közigazgatásban dolgoztam, mezőgazdasági területen, és most a versenyszféra felé is próbálok nyitni. Végzettségemet tekintve egyébként agrármérnök vagyok.
Meghirdetett állás nagyon kevés van, ezért olyan helyekre is szeretném elküldeni az önéletrajzom, ahol jelenleg nincs meghirdetett állás. A motivációs levéllel bajlódom jelenleg, hogyan érdemes elkezdeni egy ilyen levelet, ha nincs meghirdetett állás?
Tudnál nekem ebben segíteni?
A többi része már nem olyan nagy gond, azok után, h elolvastam a korábbi blogbejegyzéseket, csak maga a levél kezdettel nem boldogulok.

Segítségedet előre is köszönöm.
Lia

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2011.05.17. 21:58:43

@atomcicca: @atomcicca: Szia, a te helyzeted tényleg összetett. Első körben a helyedben én nem mennék bele egy önéletrajz/mot. levél keretein belül az adminisztrációs részletekbe. Ha felmerül interjún, oké, benne van a pakliban, de nem adnék arra esélyt, hogy már az elején kiszűrjenek amiatt, hogy esetleg "sok a macera". Arra apellálnék, hogy úgyis megadják az engedélyt záros időn belül ha van már munkaszerződésed, és abszolút természetes adminisztrációnak tekinteném. A pénz része is nehezíti kicsit a dolgot. Nézd, lakcímet amúgy sem kell önéletrajzba írni, de titkolni sem kell hogy mondjuk hol dolgoztál addig. Én utaznék az interjúk miatt, kérdés nélkül. Annyira bárki lehet rugalmas, hogy nem reggelre időzíti az interjút - simán tudsz kérni egy későbbi, vagy másnapi időpontot, akár indoklás nélkül. Nem jó és kész. Ugyanez a levelező tagozat főiskolán, ott lesz az önéletrajzodban. Ha felmerül interjún, említsd meg, úgy fair. Állami szférában ez tényleg nem gond, azt hiszem ott külön szabályok vannak erre. Tényleg, összességében az a tanácsom mindháromra - kezeld természetesen, ne csinálj belőle problémát, és mások sem fognak. Kezeld azzal a hozzáállással, hogy ha te vagy számukra a megfelelő ember, akkor ezek már csak részletek :)

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2011.05.17. 22:09:07

@TLia: Szia Lia, szerintem jó ötlet csak úgy elküldeni az önéletrajzod. Én ott kezdeném, hogy nem feltétlenül a HR-nek, hanem a szakmai vezetőnek (az egyiknek) küldeném a jelentkezésem, lehetőleg névreszólóan. Macerás, de megéri. Válassz 10 céget ahol dolgozni szeretnél, gondold végig hogy miért, és azt próbáld meg megfogalmazni. Pl. "Tisztelt Kovács Úr,
Engedje meg, hogy mint (agrárszakember) bemutatkozzam Önnek. Az xy pozícióban/ab cégnél dolgozva rálátásom nyílt a (kívánt cég) kft. piaci tevékenységére, szakmai hozzáértésére (vagy bármire amiről nevesek). Úgy gondolom az Önök cége olyan szakmai színvonalat képvisel, amely minden ... agrárszakember számára vonzó lehetőséget képvisel. Amennyiben lát arra esélyt, hogy ...-ban megszerzett tudásommal hozzá tudnék járulni az Önök versenyképességének növeléséhez, megtisztelőnek vennék egy kötelezettségmentes szakmai beszélgetést. Előző munkakörömben a legtöbb eredményt ... területen értem el, amiről úgy gondolom, egybevág az Önök által képviselt jelenlegi piaci stratégiával..." stb.stb.
Elnézést a kicsit pongyola megfogalmazásért, lehet ezt ennél jobban is, de mindössze szemléltetni akartam mire gondolok. Remélem ez segít :)

Alexa89 2011.06.26. 16:17:10

Kedves Milo!
Segítséged szeretném kérni egy kopogtató motivációs levél megírásában. Teljesen pályakezdő vagyok, gazdasági területen szeretnék elhelyezkedni konkrét pozíció nélkül. Milyen bevezetést lehetne írni? A többi része már megvan,csak az első 1-2 mondat hiányzik. Tudnál nekem segíteni?
Előre is köszönöm!
Alexandra

Era68 2011.10.10. 10:04:00

Az mit írjon, akinek még sose volt munkahelye, de már majd két éve végzett a suliban, és már reményvesztett?

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2011.11.17. 20:46:52

@Era68: Erre elég nehéz így válaszolni - miért nem volt még soha munkahelye, ha már két éve végzett?

falconw 2011.11.24. 12:35:17

Sziasztok, Nemsoká álláskereső leszek.

Tudnátok nekem mondani olyan blogokat ahol erről a témáról folyik a szó ? (ezen kívül persze) Az allaskereses.freeblog.hu-t már néztem, de olyan kéne ami up-to date. Amin folyamatosan vannak. eszmecserék és információk. Friss dolgok.

Ha van ilyen hol van ? Ha meg még nincs ilyen "közösségi oldal" akkor lehet, hogy csinálok egyet....(amíg nem találok állást rá fogok érni)

Előre is köszönök minden hasznos információt.

(Kivettem a könyvtárból pár témába vágó könyvet - jelenleg épp a "Kezdő munkanélküliek kézikönyve" címűt olvasgatom. Nagyon vidám és hasznos könyvecske. Szívesen veszek még egyéb műveket amik hasznomra lehetnek)

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2011.11.29. 21:52:27

@falconw: Szia, a HR portalon lehetnek még témába vágó blogok. A munkahelyi terror pl elég sokat frissül, és sok a komment, de motivációnak nem jó :)

Ha beszélsz angolul, rengeteg jó oldal/tanácsadó van a neten. Nick Corcodilos például.

falconw 2011.12.05. 16:31:14

Kedves Hunter Milo. Köszönöm. A HR portálnak pontosan mik az elérhetőségei ?

(Úgy érzem, hogy hiányzik egy ilyen blog - ezért lehet, hogy inkább csinálok egyet. Egy közösségi oldalt. Végülis fölösleges munkára nem kell az időmet pazarolnom egy darabig úgyhogy lesz rá egy kis energiám.

Van 5 db könyv amit kivettem a könyvtárból (3-at már el is olvastam) és kezd összeállni a fejemben kép erről az egész témáról. (Kezdő munkanélküliek kézikönyve, A Dr.Telkes féle Állásvadászat, Cservenyák Tamás : Váltani kell, és a 250 interjú kérdés meg még egy könyv aminek a címe nem jut eszembe. Otthon, család, munka - valami ilyesmi a címe.) Szóval felkészülök a témából - mert van egy kis időm.

KELL egy ilyen blog. És ha nincs, akkor majd lesz - mert csinálok egyet. És meghívom oda az összes keresőt(állás és munkaerő- keresőt)

Szép tervek. Aztán majd meglátjuk, hogy mi lesz belőle. :)

stone0004 2012.01.03. 17:25:02

Kedves Milo!

Igazából azért fordulok hozzád , egyrészt a véleményed másrészt segitség miatt! találtam egy hirdetést a neten Müszakvezetőt keresnek. Szeretném mindenképp megpályázni mert tudom hogy a munkát eltudom végezni. 50-60 főt kell irányitani és középfoku müszaki végzetség kell hozzá elvárt tapasztalati időt nem kérnek!Az igazság az hogy vegyésztechnikus vagyok és nagyrészt vegyiparba dolgoztam mint rendszerkezelő és karbantaretó , emeltt még 5 hónapig logisztikai csoportvezető voltam ahol 6 főt kellett irányitanom, ezen kivül 8 honapot dolgoztam a központi fizikai kutató intézetbe mint müszaki ügyintéző! Szóval a helyzet az hogy nincs középfokú müszaki végzetségem csak vegyipari de nagyon müszaki irányba vagyok orientálódva és emelett gépészmérnökin elvégeztem 2 évet de az anyagiak miatt nem tudtam elvégezni! Azt szeretném megkérdezni hogy fogalmazam meg mindezt egy motivációs levélbe ugyhogy esélyem is legyen mivel nagyon az elvárt szakképesitésem nincs meg de viszont gyártás és termelés irányon szeretnék elhelyezkedni és a fősulit is be akarom fejezni ! Jah meg még hogy van e esélyem egyáltalán igy pályázni? Előre is köszönöm válaszod

Totokutya 2012.01.24. 20:31:13

Kedves Milo!

De jó, hogy rátaláltam a blogodra! :)

Utazási irodában dolgozom és már egy ideje nagyon szeretnék átmenni egy másik irodához. A mostani helyemen már nem érzem magam jól, hogy őszinte legyek igaz még csak 2 éve dolgozom a szakmámban, de úgy elfajultak a dogok a jelenlegi munkahelyemen, hogy lassan megutálom az egészet. A fizetésem kb. a hónap közepéig tart ki, ezt viszont "ellensúlyozza" a főnököm kedvessége, aki teljes munkaidőben engem piszkál (hogy finoman fogalmazzak....)Szóval nagyon gyorsan váltanom kell...
A problémám az, hogy az utazási irodák nem nagyon szokták meghirdetni az állásokat, vagy ismerősök töltik be a megüresedett helyeket, vagy a "csak úgy elküldtem az önéletrajzomat" embereket keresik meg. Úgy döntöttem, hogy én is elküldöm annyi irodának amennyinek csak lehet... Az önéletrajz már kész, a motivációs levéllel viszont vért izzadtam. Szeretnélek megkérni, hogy fusd át, és véleményezd, mert nem vagyok benne biztos, hogy jó. Főleg az a rész okoz nagy problémát, hogy mivel is tudnám én segíteni az irodát, hiszen ez az iroda az ország vezető utazási irodája...

Ez volna a motivációs levelem:

2010-ben végeztem a ************** Idegenforgalmi szakmenedzser szakán, ahol a magas szintű elméleti oktatás mellett kiemelt szerepet kapott a gyakorlati oktatás is. Ennek köszönhetően hamar kiderült számomra, hogy utazási irodában szeretnék elhelyezkedni.

Szakmai gyakorlatomat a ********** Utazási Irodában teljesítettem, ahol elsajátítottam az értékesítés és a teljes körű ügyfélkiszolgálás menetét. Tanulmányaim befejezése után a gyakorlati helyemen kaptam állást idegenforgalmi asszisztensként, 2012-től pedig referensként dolgozom az irodánál. Fő feladataim közé tartozik az általános irodai tevékenységek elvégzése mellett, az ügyfelek igényeinek megfelelő utazások kiválasztása, összeállítása, az iroda új idegenforgalmi projectjeinek pontos és önálló kidolgozása, valamint a külföldi partnerekkel való egyeztetés angol nyelven.

Mint ahogy önéletrajzomból is kitűnik, 2 éves szakmai tapasztalattal rendelkezem, így kellő gyakorlatot szereztem az utaztatás területén. Nem okoz gondot az ügyfelekkel való kapcsolattartás, az esetleges konfliktusok kezelése, természetesen szem előtt tartva a minőségi ügyfélkapcsolatot.

Az idegenforgalmat nem egy szakmának tartom, úgy gondolom ez egy életforma. Minden nap egy új kihívás, új feladatokkal. Nincs jobb dolog, mint amikor az ember hobbija a hivatása, mert nem úgy kezdődik minden reggel, hogy: „Jaj már megint dolgozni kell…”, hanem jókedvvel és szívből teljesíti a munkahelyi feladatokat.

Bízom benne, hogy a leírtak felkeltették érdeklődését, és egy személyes találkozó alkalmával is bizonyíthatom rátermettségem.

Kapcsolatfelvétel céljából elérhető vagyok a *************-as mobilszámon.

Tisztelettel,

Előre is megköszönöm a véleményezésedet!

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2012.02.01. 20:41:46

@Totokutya: Szia Totokutya,
Ne becsüld le a saját képességeid, minden értelmes munkaadó megbecsüli a jól dolgozó munkatársat.
Szerintem jó a motivációs leveled, és csak egy dologgal kapcsolatban kötekednék: "Jaj, már megint dolgozni kell" szerintem ezt a részt vedd ki. Valahogy nem illik egy professzionális hangvételű levélbe, még akkor sem ha személyes. Érthető, hogy a munkád a hivatásod, szerintem az idézőjeles rész nem kell.
Az önéletrajzod nem láttam, de vagy oda vagy ide, írj az eredményeidről. Az egy dolog, hogy mik voltak a feladataid, az meg egy másik, hogy mit értél el.
Üdv,
Milo

anronas 2012.02.10. 19:26:26

Milo, szeretnék kérni egy kis segítséget, ötletet tőled, ha lehet.. Motivációs levelet kellene írnom ügyfélszolgálat, call center, követeléskezelés területére, de nem tudom mit emeljek ki, hogy ne tűnjön közhelynek.. fejlett kommunikáció, empátia, asszertív személyiség, nyitottság, csapatszellem, kitartás, stressztűrő képesség az elvárás.. ez meg a képzett call centeres ismérve.. sok éve csinálom ezt, de mégsem írhatom, hogy ez mind megvan bennem.. szerinted?

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2012.02.10. 20:05:06

@anronas: Szia! mi az szerinted, ami egy jó call centerest megkülönböztet egy kevésbé jótól? és miért ne írhatnád hogy ez mind megvan benned, ha igaz rád?
Egy motivációs levél sokszor nem azért közhelyes amit, hanem ahogy írod. A tulajdonságok felsorolása például közhelyes. Ki tudsz emelni egy párat, és példát írni rá? Esetleg mondatba foglalni? "A 4 év call centeres tapasztalatom alatt megtanultam magabiztosan, segítőkészen és professzionális stílusban kezelni a legnehezebb hívásokat is."
Szerintem nem muszáj mindenáron olyan motivációs levelet írni, ami mindenképpen kirívó. Írj egy olyan levelet, amelyben érződik a személyes hangvétel, hogy tényleg gondolkodtál a dolgon, és nem sablonlevelet küldesz.

anronas 2012.02.12. 21:44:28

Nagyon köszi a támpontokat :) valószínűleg kicsit félreértelmeztem a mot.levél pontos céljait, bár annyi mindent lehet olvasni a neten..Írtam egyet most, megtennéd, hogy véleményezed?

"Tisztelt Hölgyem/Uram!
Ezúton szeretnék jelentkezni az Önök cége által meghirdetett „követeléskezelő munkatárs „munkakörre.
2003 óta dolgozom ügyfélszolgálati területeken. Az itt eltöltött idő alatt írásbeli és szóbeli kommunikációs képzést kaptam, megtanultam professzionálisan, kellő toleranciával és nyitottsággal kezelni a legnehezebb szituációkat is. Kiemelt panaszos ügyfeleket kezeltem, így a stressz-tűrő képességem is folyamatosan fejlődött.
Nyitott, asszertív embernek tartom magam aki kedveli a kihívásokat, doppingolják a szűk határidők.
Munkám során törekszem az ügyfélorientált gondolkodásra figyelembe véve a vállalat érdekeit is amit képviselek. Csapatembernek tartom magam, motiválnak a közös célok.

Szeretnék kihívásokkal teli, dinamikus csapatba ill. munkakörben dolgozni, ahol felhasználhatom eddig tapasztalataimat, fejlődhetek felelősségteljes munka mellett. Az ügyfélszolgálat több területére is nyitott vagyok, így a pontosságot és határozottságot az adminisztratív területeken is hasznosítani tudom.
Jövőbeni céljaim közt szerepel a középfokú nyelvvizsga megszerzése, illetve további önfejlesztés is ami a munka területén is megmutatkozik.

Úgy gondolom az Önök cégénél erre minden esélyem megvan és megszerzett tapasztalataimmal segíteni tudom a közös üzleti célok elérését.

Fizetési igényem : xxx Ft-, ami a munkakör pontos ismeretében alku tárgya lehet.
A mielőbbi személyes találkozás reményében maradok őszinte tisztelettel:"

Csatolt állomány vagy e-mail? név szerint tudom kinek kell küldeni, a megszólítást majd kijavítom.. köszi a segítséget előre is :)

Ecnalnogard 2012.02.18. 16:53:42

Kedves Milo!
Diplomámhoz szükséges szakmai gyakorlati helyet keresek és egy szálloda ahova jelentkezni akarok kért tőlem motivációs levelet is. Mivel még sose csináltam ilyet ezért fordulok hozzád, hogy mi a véleményed erről.

Tisztelt ...!

Tanulmányaim során többször is hallotam az XY szállodacsoportról, mint Európa egyik legjobban növekvő vállalatáról, a szállodaiparban. Lényegében a turisztikai pályán is a vállalat győri szállodája indított el, ugyanis mikor épült, akkor még számomra az XY név ismeretlen volt, ám rendkívüli módon felkeltette érdeklődésemet. Azóta nagy vágyam, hogy része legyek a vállalat sikertörténetének, miközben saját karrierem építem, és erre a XY Z szállodája egy tökéletes lehetőség. Ezért is jelentkezek Önnél, hogy a dimplomámhoz szükséges kötelező szakmai gyakorlatot, amennyiben van rá lehetőség, Önöknél végezzem.

Ebben az évben végzek a bla bla Egyetem, Gazdálkodástudományi Kar turizmus-vendéglátás alapszakán, s mint pályakezdő sajnos még nem rendelkezek szakmai tapasztalattal, ám remélem, hogy ezt szorgalmammal, igyekezetemmel és odafigyelléssel tudom kompenzálni.

Úgy érzem, rendelkezem azzal a tudással és képességekkel, melyek a szállodai munkához szükségesek : Segítőkész, barátságos, empatikus ember vagyok, jó nyelvérzékkel és kommunikációs képességekkel, valamint színészi múltal rendelkezek mely hasznosnak bizonyul a vendégekkel való kommunikáció során.

Szeretnék egy jól működő, dinamikus cég aktív tagja lenni, ahol lehetőségem van a szakmai fejlődésre és amely egyben kihívást is jelent.

Várom szíves válaszát, és arra kérem, biztosítson lehetőséget egy személyes találkozóra alkalmasságom bemutatására, felmérésére.

Budapest, 2012. február 18.
Tisztelettel : .....

Előre is köszönöm a segítséget!

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2012.02.25. 20:15:39

@Ecnalnogard: Szia, szerintem jó a leveled. Nekem átjön hogy ténylegesen azonosulsz azzal amit leírsz. Talán írnék pár szót a szakmai céljaimról is, hogy pl. F&B menedzserként szeretnél majd a jövőben dolgozni, vagy ilyesmi.

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2012.02.25. 20:16:59

@anronas: szerintem jó lett :) Ha e-mail címre küldöd, akkor e-mail szövege, ha rendszerbe töltöd fel, csatolmány. Sok sikert!

ffk04l 2012.04.19. 21:17:49

Kedves Milo,
szeretném kérni a segítségedet az alábbiakban.
Több mint 4 éve dolgozom a jelenlegi helyemen..
Cégem egy kis szolgáltató, aki főképp kontrolling és informatikai területeken tevékenykedik, de ezen kívül más területeken is vállalunk el munkát. A cégnél pozíciómat tekintve cégvezető vagyok akihez az operatív szervezés (pénzügy, HR) tartozik. Ezenkívül szolgáltatunk egy közepes vállalatnak controlling és informatikai tevékenységet, amik közül szorosan a kontrolling kötődik hozzám. Továbbá foglalkozunk még ERP rendszerek bevezetésével, supportjával is- ezeket is többnyire én végzem, valamint egyéb projektek- pályázatok, szakvélemények elkészítése is rám szokott szakadni.
Eldöntöttem, hogy szeretnék váltani és olyan munkát szeretnék, ahol nem ennyire sokrétű és horizontálisan tágan kell dolgozni, hanem valamivel szűkebb és inkább vertikálisan mélyebben tudnék elmerülni a teendők között. Ilyen pozíciót keresek és úgy gondolom ehhez leginkább a kontrolling, vagy valamely IT rendszer kulcsfelhasználói pozíciója állna közel.
Igyekeztem ehhez igazítani a CV-t illetve a motivációs levelemet, amit szeretném, ha átnéznél és véleményeznél
Segítségedet előre is köszönöm

Tisztelt Hölgyem / Uram!

A Hungary Kft által meghírdetett „Kontroller” pozícióra pályázatommal jelentkezem.

Az elmúlt években rengeteg tapasztalatot szereztem az üzleti, kiemelten a pénzügyi és kontolling folyamatok, valamint az ezekhez kapcsolódó információs rendszerek területén. Gyakorlattal rendelkezem nagy és közepes vállalatok üzleti folyamatainak át illetve újraszervezésében, mint tanácsadó és elemző.
Célom, hogy az eddig megszerzett tudásomat, egy sikeres szervezetnél minél hatékonyabban tudjam kamatoztatni, továbbfejleszteni. A jövőben olyan területen szeretnék dolgozni, ahol a már megszerzett informatikai, pénzügyi, illetve kontrolling tudásomat együttesen tudom használni.
Kedvelem a dinamikus közeget, erősségeim közé tartozik a kreativitás, önállóság, folyamatszemlélet, terhelhetőség és kitartás.
Kérem Önt, hogy anyagom átolvasása után biztosítson számomra lehetőséget arra, hogy tapasztalataimat egy személyes interjún is megbeszélhessük.

Nofertari 2012.04.26. 21:59:59

Ez nagyon jó kis motivációs levél minta! Hiába mentem akármilyen oldalra, az összes olyan sablonos volt... Nem mondom, hogy ezt szó szerint írtam le, de ki tudtam belőle indulni. Hálás köszönet érte!

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2012.05.09. 22:18:49

@ffk04l: Szia! Szerintem rendben van. Teljesítményről írsz a CV-ben? Ha nem, javasolnám hogy valahol illesz be pár sort az elért eredményeidről.

zotya88 2012.06.12. 11:06:11

Szia Milo

Jelenleg pályakezdő vagyok. Logisztikát és pénzügyet tanultam idáig Felsőfokú OKJs képzéseken.

Tisztelt Hölgyem/Uram!

A www.workania.hu állásportálon önök által meghirdetett ''Áruforgalmi
asszisztens'' pozícióra küldöm pályázatomat.

Legutóbb gyártással és forgalmazással foglalkozó cégnél dolgoztam,
ezáltal nagy tapasztalatot szereztem a gyártási folyamatokban, ill. az
azokhoz szükséges alapanyagok beszerzéséhez és gyártás befejezésével
az értékesítés területén is. Ezáltal logisztikai, számviteli és
pénzügyi részlegen és egyéb területeken is tevékenykedtem.

Tanulmányi időszakom alatt nagy hangsúlyt fektettem az önképzésre,
ezért diákmunka keretében olyan cégeknél helyezkedtem el, amivel
gyakorlatot szereztem különböző gazdasági folyamatok, logisztika,
beszerzés, forgalmazás, ill. raktározás területén. Az angol tudásom
jelenleg is aktívan fejlesztem.

Megbízható, pontos, de legfőképp önálló és határozott egyéniségnek
tartom magam. Problémás szituációkban remekül helyt állok.

Számomra fontos a szakmai megbecsülés, továbbképzés lehetősége és
szakmai egzisztencia megteremtése.

Bízva pozitív elbírálásukban megadnám elérhetőségemet, hogy személyes
találkozás keretében biztosítson lehetőséget arra, hogy tüzetesebben
megismerhessem az önök cégét és önöknek is lehetőségük legyen
megbizonyosodni személyem alkalmasságáról.

Önéletrajzomat mellékelten küldöm. Amennyiben lehetőség van egy
személyes interjúra, kérem jelezzék!

Tisztelettel:

Érdekelne a véleményed a motivációs levelemről és az önéletrajzomról. Az Önéletrajzomat hova másolhatnám?

Ill. hogyan módosítsam a motivációs levelemet, ha mondjuk pincérnek, eladónak jelentkeznék? Vagy olyan szakterületekre amit nem tanultam, viszont érdekelnek. Mondjuk márketing manager, ügyintéző, boltvezető stb.

taylor67 2012.10.23. 12:53:35

Kedves Milo!

A cégnél, ahol dolgozom meg szeretnék pályázni egy osztályvezetői állást. Egy AC-n kell résztvennem, ahol egy 10 perces prezentációban kell bemutatnom, hogy hogyan képzelem el az osztályt amit vezetni fogok és mit tennék a siker érdekében. A pályázati kiírás tartalmazza a részletes feladatokat, bár van még néhány homályos rész, mert éppen átszervezeés folyik, amelyek részletei még pontosan nem ismertek.
Hogyan kezdjek neki? Az elején mutassam be magam, pályafutásomat, képzettségemet, erdményeimet, majd térjek át az általam elképzelt osztály felépítésére? Mennyire legyen részletes, illetve a prezentáció mennyi ábrát tartalmazzon? Gondolok itt az eredmények bemutatására, amit el szeretnék érni, illetve biztosan kelleni fog szervezeti ábra is.

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2012.10.23. 13:53:36

@taylor67: Szia! 10 perc baromi kevés, ha beszélsz, irtó gyorsan elszáll. Valamennyi intro kell, hogy ki vagy mi vagy, de szerintem fogd rövidre. A többi kérdésre elég nehéz válaszolni a részletes feladat, cég, stb ismerete nélkül. Attól is függ, mennyire komoly változásokat akarsz bevezetni, stb. Ismételten, 10 perc elég kevés, tehát én a kulcs mondanivalóra koncentrálnék. A legfontosabb tanácsom pedig: gyakorolj - add elő otthon, ne csak fejben. Minél többször mondod el, annál jobban kialakul hogy mi az amit hozzátennél, mi az amit van időd elmondani. Én szeretek improvizálni, mégis megtanultam hogy szóban készülni fontos. Egyszerűen jobban megy. Add elő a párodnak vagy egy barátodnak. Ha ő nem érti miről van szó, kezdd újra. Fókuszálj néhány kulcsterületre, és ne csak azt mondd el mit és miért változtatnál, hanem - akár a résztvevők érdekei szempontjából - milyen pozitív eredményei lennének a javasoltaknak. Még egy ötlet - talán arra is kitérhetnél valamilyen kontextusban hogy te milyen menedzser lennél, mit gondolsz a vezetésről, és miért motiváló ez számodra. Megintcsak, koncentrálj arra amit a kiírás kér.
Üdv,
Milo

delory 2012.11.26. 18:32:42

Üdv! A véleményedre lennék kíváncsi az alábbi motivációs levéllel kapcsolatban. Köszi.

XXXX YYYY beszerzési vezető részére
9876 Gyártó és Kereskedelmi Kft.
6000225 CCC, Kis Miska út 18.
RRRR ZZZZ
600225 CCC, Nagy Jani u. 12
0690xxxxxxx
rrrrz@freemail.hu

Tisztelt XXXX Úr!
Jelen levelemmel, illetve angol nyelvű verziójával, valamint magyar és angol nyelvű önéletrajzommal szeretném benyújtani jelentkezésem az Önök cégéhez.
Gyermekkorom óta áhítattal tekintek a járművekre édesapám jóvoltából, aki bevont az autószerelés folyamatába, legyen az vízpumpa csere, szelephézag állítás vagy szelepülék csiszolás. Emiatt mentem gépészeti szakközépiskolába, majd anyagmérnök szakon járműipar szakirányra, ahol sajnos nem találtam meg számításaimat és abbahagytam tanulmányaimat, azonban céljaim megmaradtak. Ennek következményeképpen idén megkezdtem tanulmányaimat a ABC BCD szakán.
A közben eltelt idő alatt sem tétlenkedtem, több helyen dolgoztam, melyek közül kettőt emelnék ki. Az egyik a DDDi GHI, ahol ssssként dolgoztam 6-30 ember kapacitással a 24. részlegen. Feladataim közé tartoztak: gyártási folyamat felügyelete, félkész termékek ellenőrzése műszaki rajz alapján és elektromos úton, javítás, szerelés, szerelő betanítás, elvárások bemutatása, dokumentáció, SAP rendszer használata. Ezen túlmenően LEAN és 5S képzésen vettem részt, amit aztán a termelésben alkalmaznom kellett. A másik munkahely egy építőipari vállalkozás volt, ahol leginkább kőzetgyapottal végeztem hőszigetelést. Azért emeltem ki ezt a két munkát, mert mindkettő során létrehoztam valamit miközben egy nagyobb egység része voltam. Az alkotás folyamata örömmel tölt el, ahogy Önöket is örömmel és büszkeséggel tölti el a MMM gyártása. Másrészről szeretnek velem együtt dolgozni az emberek kortól, nemtől és beosztástól függetlenül.
Azért jelentkezem elsőként Önökhöz, mert úgy gondolom, az Önök cégénél jobban ki tudnék teljesedni, mint például a KONKURENSnél és szívesebben dolgoznék egy kisebb, családias vállalatnál. Leginkább kutatás/fejlesztés területen dolgoznék szívesen tanulmányi szerződéssel, persze ettől eltérő lehetőségtől sem zárkózom el.
Ha meg kellene indokolnom, miért tartom magam alkalmasnak rá, hogy Önöknél dolgozzak, három szóval jellemezném magam: maximalista, kreatív, elhivatott. Mindezek mellett a munkaügyi központ által támogatható vagyok, ez is egy kiaknázható lehetőség amennyiben Önök számára ez előnyt jelent.
Remélem felkeltettem érdeklődésüket és lehetőséget adnak a közeljövőben a személyes bemutatkozásra. Bízva pozitív elbírálásukban, várom visszajelzésüket elérhetőségeim valamelyikén. Köszönöm, hogy elolvasta levelem.
CCC, 2012.november 26.
Tisztelettel: RRRR ZZZZ

A formátumot sajnos nem őrizte meg bemásolás után.

szallito77 2013.02.21. 14:20:57

Helló!
Nem tudom hogy válaszolsz -e még
de kíváncsi lennék a véleményedre a motívációs levelemmel kapcsolatban:

Kedves Hölgyem / Uram!

Ezúton szeretnék pályázni az Internetes honlapjukon meghirdetetett ..... hivatkozási számú „............” pozícióra.

A mellékelt önéletrajzomból kitűnik, hogy fiatal korom ellenére már több mint 4 év szakmai tapasztalattal rendelkezem a kivitelezés területén. Ezen időszak alatt rengeteg olyan tapasztalatot gyűjtöttem melyet az .... Kft-nél villamos tervező mérnökként kamatoztatni tudnék. Projektvezetői pozíciómban rendszeresen irányítok áramszolgáltatói hálózaton beruházási és fejlesztési munkákat, így nem gond a velük való kapcsolattartás és ügyintézés. A projekteket általában 5-10 fős szerelőcsoportokkal végeztetem, de nem ritka az alvállalkozók bevonása is.

Elsősorban a szakmai kihívás a modern környezet és a fiatalos hangulat motivál a pozíció betöltésével kapcsolatban, de fontosnak tartom a folyamatos fejlődést és a cégüknél működő kompetencia alapú fejlesztést is. Így lehetőségem lenne egy multinacionális cég működésének megismerésére és a német nyelvtudásom magasabb szintre fejlesztésére.

Sikeres pályázatom esetén célom az ...... egy olyan üzembiztos és energiatakarékos villamos hálózat fejlesztése és üzemeltetése, amely hozzájárulhat a vállalt további sikereihez.

Tisztelettel:
...................................

miskolczi 2013.03.04. 21:43:47

Kedves Miló!

A vám- és pénzügyőrséghez milyen motivációs levelet ajánlana? Megadott feladatkör nincsen, csak egy önéletrajzot küldök el hozzájuk. Nem a szerződéses, hanem a hivatásos részleghez.

little Oroszlion 2013.03.26. 15:12:58

Kedves Miló!

Nyári szakmai gyakorlathoz milyen tartalmú,szövegű motivációs levelet ajánl?

Mazsika11 2013.07.10. 15:18:09

Kedves Little Oroszlion!
Tanácsod szeretném kérni:

2 éves kisfiammal vagyok itthon, és váltani szeretnék, új munkakörbe, új mukáltatóhoz szeretnék elmenni ősztól dolgozni. 2 éves kisfiam miatt szeretnék váltani, mivel az előző munkahelymre nem tudok visszajárni a távolság miatt, távolsági buszom 5.50-kor indult anno és 17.10-re értem haza. Tehát, a pici elhelyezése ilyen hosszú időre nem megoldható!!! egy kisvárosban lakom, ahol a helyi óvoda max 7-től 16-ig tudja fogadni a kisfiam.
Kisfiam a harmadik gyermekem, késői kisfiú, mivel van már 2 felnőtt lányom is. Tehát, adott esetben a pici elhelyezése nem okoz problémát!!! NAGYSZÜLŐK, FELNŐTT LÁNY TESTVÉREK!!!

Tehát a lényeg: közalkalmazotti szférában, pedagógiai asszisztenskén szeretnék elhelyezkedni, most végzem ehhez a megfelelő szakképesitést. Már kiadták a pályázatokat, ahová önéletrajzot és motivációs levelet kérnek.
Mit irhatok bele? Mit javasolsz?
Mit merjek elárulni magamról, kicsi gyermekemről? A mostani tanáom szerint előny, ha beleirom, miért is szeretnék ekkorát váltani, és miért ép most.
De a legfontosabb kérdésem: a motivációs levélbe mit irjak? Eddig totál más pályán dolgoztam. Most itt a kicsi, félek ez lesz az első indok az elutasitánál. Kérlek, adjál pár tippet hogyan kezdej, mit és mennyire mélyen érintsem a családom, és főleg mivel indokoljam, hogy ÉN VAGYOK A LEGJOBB szakember, tehát ENGEM VEGYENEK fel???

Köszönettel várom gyors tanácsod!

Mazsika11 2013.07.10. 15:30:41

Bocsánat, kedves MILO neked irtam!!!!!!
Várom a válaszod!

sutamsteve 2013.11.05. 08:07:01

Kedves Milo!

Én is szívesen elküldöm a mot. levelem. Ha van időd, és értékeled, akkor azt hálásan megköszönöm. Ez egy általános levél, de cégenként szeretném majd átszabni (első bekezdést radikálisan). Jah, és azért emeltem ki hogy pontosan végzek tanulmányaimmal, mert műszaki területen ez nem evidens ;).

Kedves XY!

Az Önök által meghirdetett, XY (gyakornoki) pozícióra küldöm a pályázatomat.

Az iskolai éveim, illetve 1 éves munkatapasztalatom alatt elsősorban … gépekkel kapcsolatos műszaki rajzolás/tervezés területén szereztem alapszintű tapasztalatokat, és az Önök által kínált … pozíció keretén belül jól tudom használni az eddig megszerzett ismereteimet.

Msc. tanulmányaim során a tanmenetet csúszás nélkül követtem, emellett az általam hallgatott részlegesen német nyelvű szakirányra nyelvi tudásomat felkészítettem. Autodidakta önképeztem magam gyártástechnológiai téren (könyveket olvastam, továbbá XY CNC nyelvet megtanultam), egy tdk dolgozatot írtam meg, mindemellett az egyetem xyz diákcsapatában műszaki rajzolóként szerepet vállaltam (forgattyús ház rajz elkészítése, …). Célom volt a sok feladattal iskolai éveim alatt a minél nagyobb teljesítmény leadása, saját korlátaimnak a kitágítása.

Önéletrajzomból kitűnik, hogy közlekedésmérnöki Bsc. végzettségem inkább forgalomszervezéshez kötődik, ellenben Bsc. utolsó félévében diákmunkaként, majd bejelentett állásként gépész területen kezdtem el dolgozni, illetve Msc. szinten tanulni. Mindez egy tudatos, szándékos szakmai irányváltás eredménye.

Korábbi munkahelyemen és iskolai csapat munkában több kollégával/csapattárssal kellett együtt dolgoznom. Az emberi kapcsolatok fontosak a számomra, és pszichiáter fiaként van érdeklődésem és kis rálátásom emberi kapcsolatok működését illetően.

Szabadidős tevékenységeim inkább alkotó jellegűek (szabadkézi rajz (rajzos blogom: matusrajz.blog.hu), fotózás), illetve nehezebb időszakaim után kerékpáros/hegyi túrázással szoktam kikapcsolódni.

Jelenleg utolsó előtti egyetemi (Járműmérnök Msc.) félévemet töltöm, és most már részmunkaidőben (heti 3 nap, napi 8 óra) gyakornoki/kezdő mérnöki munkát tudok vállalni. Következő vizsgaidőszakot követően és az utolsó félévemben heti 5 nap, napi 8 órában szeretnék dolgozni, mivel a tanmenet alapján már nem lesz vizsgás tantárgyam, csupán szakdolgozatírás.

Amennyiben pályázatom felkeltette érdeklődésüket, a további egyeztetések céljából szívesen állok rendelkezésükre egy személyes megbeszélés alkalmával.

Üdvözlettel:
...

TBit 2013.11.15. 13:30:36

SZiasztok!

Én is még bele-bele olvasok a témákba, viszont látom, hogy sokan a szerzőtől kérdez.

Sajnos ő már nem tartja fenn a blogot, legalabbis ami az első oldalon közzétett postjaban áll.

kaktusz16 (törölt) 2013.11.26. 09:49:49

Sziasztok,

egy kis segítséget szeretnék kérni - úgy látom, tapasztalt társaság gyűlt össze: belső (cégen belüli) pályázathoz szeretnék motivációs levelet írni, de ahogy látom, az itt leírtak nálunk nem felelnek meg.
Az előzetes (HR.-estől) kapott info alapján itt nem kíváncsiak a szakmai múltamra, vagy hogy itt mit értem el, hiszen tudják. Inkább valós motivációt kérnek. Csak azt nem tudom mit? Mit lehet ilyen esetben leírni, ami elfogadható is?
Hogy imádom "hajtani" az embereket és végre kiélhetem magam, vagy hogy többet fogok keresni, azt túl direktnek találom. Vagy nem így van?
Van valakinek valami frappáns ötlete?

Lamoni 2014.03.17. 23:07:48

Egy kis segítségre lenne szükségem. Jelenleg gyesen vagyok, de elkezdtem figyelgetni az álláshirdetéseket, és megpályázni a számomra megfelelőeket, mert nincs hova visszamennem. Már előzőleg is gondot okozott a munkahelykeresés, mert 30 felett már azért nem kellettem, mert elmegyek szülni. Most meg az a gondom, hogy nem tudom mit írjak arra a majdnem 3 évre amit itthon töltöttem, mert ha odaírom hogy gyes akkor szerintem be se hívnak. Ráadásul az utolsó állásom se mutat rajta jól, de vhol muszáj volt dolgoznom, hogy legyen biztosításom.
Előre is köszönöm a segítséget.

szilvi91 2015.07.02. 16:46:14

Sziasztok!

Nagyon hasznos a blog :) Rengeteget merítettem belőle. Szeretném kikérni a véleményedet a motivációs levelemről, amit értékesítési munkára szeretnék beadni. A problémám az, hogy pályakezdő vagyok és nem igazán tudom mit kellene még írnom (ha kell), mivel ezen a területen még nem sok tapasztalatom van.

Tisztelt Munkáltató!
Az üzlethelység előtt találtam a hirdetésüket az értékesítői állásra, amelyre ezúton szeretnék jelentkezni. Pályakezdő vagyok, sok energiával és bizonyítási vággyal.
Bár gazdasági végzettségem van, az értékesítés mindig szimpatikus volt számomra. Diákmunkásként foglalkoztam wellness hétvégék értékesítésével, amelyet a tanulmányaim miatt kellett abbahagynom.
Szeretek emberekkel kommunikálni, mindig is beszédes és érdeklődő típus voltam. Szeretek új dolgokat tanulni és emberekkel dolgozni.
Úgy érzem, hogy rendelkezem azon képességekkel és tudással, amik szükségesek az állás sikeres betöltéséhez.
Amennyiben pályázatom felkeltette érdeklődésüket, szívesen állok rendelkezésükre egy személyes találkozóra, hogy alkalmasságom bemutatassam.
Tisztelettel....

Hegedűs Fanni 2016.12.03. 23:09:30

Sziasztok olyan kérdésem lenne ,hogy valaki tudna egy picit segíteni nekem? :) Házi feladatunk hogy írnunk kell egy motivációs levelet egy ,,MOZIS MUNKA" címmel ellátott feladat. Le van írva elégé tartalmasan ,hogy diák munka, pl: ilyen feladat lehetőségek hogy jegykezelés,takarítás, büfés kiszolgálás,...Ugye nem nagyon van tapasztalatom mert még nem dolgoztam ilyen helyen..hogy hogyan kezdjek hozzá ehhez az egészhez. Előre is nagyon köszönöm :D
süti beállítások módosítása