Egy fejvadász blogja

"Mindennapi munkám során gyakran találkozom emberekkel..."

Utolsó kommentek

Figyel a Nagy (német) Telekom Testvér

2008.05.24. 21:37 Hunter Milo

Úgy látszik, aki megteheti, az meg is teszi. Szerintem kissé hátborzongató, hogy nemcsak saját menedzsereiket, hanem a DT-vel foglalkozó újságírókat, és a velük kapcsolatban álló személyeket is lehallgatták. Tényleg az az érzése az embernek, hogy ha rajtad áll meg a reflektor, az életed utolsó részletéig láthatnak téged. Errefelé haladunk, ez egyértelmű. Ez a botrány tuti dagad még nagyobbra is, amint kiderül, pontosan milyen célt is szolgáltak a lehallgatások.
 
Pont tegnap este láttam valamelyik híradóban, hogy Szabó Máté ombudsman javasolja, hogy "a politikától független rendszerrel kellene ellenőrizni a nemzetbiztonsági szolgálatok működését". Jó, hogy 2008-ban eljutunk ide... Én vagyok a naiv, tudom.
A másik, ami éppen aktuális téma, az USA vízummentesség, adatokért cserébe (amelyeket itthon a nemzetbiztonsági szolgálat kezelne), a témán Brüsszel is vitatkozott eddig a tagállamokkal, de a külpolitika amúgy sem EU hatáskör. Nem azt mondom, hogy ez rossz dolog, de pont az USA-ban ástak alá alapvető emberi jogokat az elmúlt pár évben. Ha "potenciális terrorista" vagy, tulajdonképpen véget is értek a jogaid.
 
A pontosság kedvéért a fenti linkről itt van az idézet:
 
A tegnapi megállapodás szerint olyan személyekről osztanak meg információt a felek, akik részt vettek terrorista cselekményben, vagy ilyesmivel összefüggésbe hozhatók. Az illető teljes nevét, ismert álneveit, születési időpontját és helyét, útlevelének vagy más személyazonossági iratának számát, korábbi és jelenlegi állampolgárságát osztják meg a két ország között. Magyar részről a Nemzetbiztonsági Hivatal kezeli az adatokat. Az egyezmény kizárja, hogy az információt a kiadó fél engedélye nélkül a terrorelhárításon kívüli célokra, például jogi vagy adminisztratív eljáráshoz használják fel. Jan Krc, az amerikai követség szóvivője lapunknak nyilatkozva leszögezte: a megállapodás kétirányú, a magyar szervek is bepillantást nyernek az amerikai adatokba. Az információáramlás folyamatos lesz, és nem korlátozódik a vízumkérőkre. (Z. E.)
 
 
 
 
 
Tippek arra, hogy a bevándorlási problémákkal küszködő USA-nak ez miért éri meg?
 
Nem hiszem, hogy paranoid lennék. Lehet azon vitatkozni, hogy minden a mi biztonságunk érdekében történik, de azt hiszem ez inkább több légy egy csapásra.
 
Magyar vonatkozásban itt a legutóbbi Vodafone-os történet. Most már csak arra lennék kíváncsi, a magenta DT leányról mikor derül ki ugyanez?
 
A mobilos lehallgatásról itt van egy jó (hosszú) cikk: http://www.barikad.hu/node/4701
Nagy vonalakban a mondanivalója:
 
A mobiltelefon, mint nyomkövető: "A központban ezért teljesen világosan látszik, hogy egy mobiltelefon a benne lévő SIM kártyával milyen erősséggel csatlakozik melyik toronyhoz és melyik másik kettő látja: ezen adatok alapján állapítható meg 50-100 méteres pontossággal a készülék pozíciója."
"Egyébként mit gondol, az, hogy WAP-on keresztül közeli bankautomatákat, mozikat, éttermeket lehet keresni hogy működik? - mondta."
 
A mobiltelefon lehallgatása:
"A közcélú távközlő hálózatokban a lehallgathatóság megteremtése államérdek"
"Az információszerzésre irányuló lehallgatáshoz a célszemélyt - kivéve ha a hadiiparban is használatos nagy nyereségű, akár határon túl is működő antennát használunk - legfeljebb 100 méterre követni kell, az önmagában kis hatótávolságú "mini torony" ugyanis csak úgy tud kommunikálni a kiválasztott mobillal, ha azt éppen látja."
 
Lehallgatás itthon és külföldön:
"Itthon állítólag nem létezik olyan automata lehallgató rendszer, mint mondjuk Nagy Britanniában, vagy Amerikában - folytatja informátorunk. - Ezekben az országokban például olyan háttérrendszert üzemeltet az ottani szolgálat, mely véletlenszerűen belehallgat különböző mobilszámokon történő beszélgetésekbe, majd azokat kulcsszavak alapján ha gyanúsnak ítéli (pl. bomba, terrortámadás, stb.), úgy egy feketelistás adatbázishoz adja őket és a következő egy hónap forgalmait rögzíti a megadott számon"
 
Itt az Index cikk:
 
 

A hamburgi hetilap szerint a vállalat saját felügyelõ bizottságainak, menedzsereinek, továbbá a Deutsche Telekommal foglalkozó német újságíróknak és a velük kapcsolatban álló személyeknek vonalas, illetve mobiltelefon-beszélgetéseit figyeltette meg, és az adatokat - egyebek között a személyekre, a beszélgetés tartalmára és hosszára vonatkozóan - egy berlini tanácsadó céggel értékeltette ki.

A lehallgatások 2005-ben és 2006-ban történtek, amit a társaság mostani vezetõsége elismert. Értesülések szerint René Obermann elnök maga tájékoztatta a bonni államügyészséget, s kérte a botrány haladéktalan és teljes kivizsgálását.

A lehallgatások célja és általában az egész ügy egyelõre meglehetõsen átláthatatlan, de a Der Spiegel szerint több százezer telefonösszeköttetés lehallgatásáról, illetve a velük kapcsolatos adatok kiértékelésérõl van szó.

A történtek kapcsán a Deutsche Telekomnál már jóval korábban megkezdõdtek a belsõ vizsgálatok.

A bonni hatóságok hivatalos vizsgálat megindítását tervezik. A lehallgatásokról tájékoztatták a kancellári hivatalt és a pénzügyminisztériumot is.

Az elmúlt hónapokban több - elsõsorban az élelmiszer-kereskedelem területén dolgozó - német cégrõl, köztük a Lidlrõl, az Edekáról, a Plusról és az Aldiról derült ki, hogy munkatársaikat törvénytelen eszközökkel figyeltették meg.

Szólj hozzá!

Címkék: mobil telekom botrány vodafone lehallgatás deutsche flottakövetés nyomkövetés cellainformáció

A bejegyzés trackback címe:

https://fejvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr71485869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása