Egy fejvadász blogja

"Mindennapi munkám során gyakran találkozom emberekkel..."

Utolsó kommentek

A Grönholm-módszer

2009.01.14. 18:23 Hunter Milo

Van egy színdarab az Új Színházban, amit, ha jól tájékozódtam, HR-es körök is előszeretettel látogatnak, A Grönholm-módszer. A darab egy spanyol író, Jordi Galcerán műve.

"A Grönholm-módszer ötletének alapja megtörtént esemény. Néhány éve egy madridi kukában megtalálták egy szupermarket-lánc személyzeti osztályán dolgozó alkalmazott feljegyzéseit azokról a nőkről, akik pénztárosi állásra jelentkeztek. A feljegyzésekben hemzsegtek a hímsoviniszta, idegengyűlölő, durva jellemzések ("kövér, bögyös", "dagadt, külföldi", "sötétbőrű, azt sem tudja, hogyan kell kezet fogni", "sípoló hangú, tiszta idióta", stb.). Ez az alkalmazott, annak tudatában, hogy rá osztották a kiválasztás szent misszióját, felhatalmazva érezte magát, hogy ilyen önkényesen nyilatkozzon olyan emberekről, akiket egyáltalán nem ismert. Elképzeltem ezeket a szerencsétlen nőket, ahogy igyekeznek jó benyomást kelteni a cég előtt, és próbálnak a vélt elvárásoknak megfelelően viselkedni, készen akár kisebb megaláztatásokra is, csak hogy megszerezzék a munkát, amire szükségük van." (Jordi Galcerán)

A darab négy pályázóról szól, akik egy kereskedelmi igazgatói állásra jelentkeznek. Hagyományos interjú helyett egyre furcsább helyzetekbe kerülnek, és lassan lehullanak a szociális álarcok. A darab - számomra - központi kérdése az, milyen messze lehet és etikus elmenni a kiválasztás során, mennyire lehet beletúrni az emberek magánéletébe, múltjába. Ugye, mindenki hallott már AC-ról, stresszinterjúról, különböző hivatalos és nem hivatalos megmérettetésekről. A munkáltató, joggal, tudni akarja, milyen ember rejtőzik a szociális álarcod mögött. Te, joggal, úgy gondolod, hogy mindenhez azért nincs köze.

A Grönholm-módszer állítólag egy létező kiválasztási módszer, bár én ebben a formában most találkoztam vele először. Gyanítom, hogy ez csak az író kitalációja, de az "akár igaz is lehetne" kategória. Ha valaki szeretné a darabot megnézni, akkor ne nézzen utána, hogy mi is az pontosan :-). Én pár hónapja láttam, és merem ajánlani mindenkinek, mivel egy elgondolkodtató, de egyben humoros darab is, sok csavarral, csattanóval és nagyszerű színészekkel. Ja, szakmában dolgozóknak egyenesen kötelező. :-)

További info:

Új Színház

Creative Magazin

A fotó forrása a port.hu - A képen Botos Éva színésznő.

8 komment

Címkék: színház technika új ac módszer darab grönholm jordi galcerán kiválasztási

A bejegyzés trackback címe:

https://fejvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr42877107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vilnius 2009.01.16. 00:56:39

"A feljegyzésekben hemzsegtek a hímsoviniszta, idegengyűlölő, durva jellemzések ("kövér, bögyös", "dagadt, külföldi", "sötétbőrű, azt sem tudja, hogyan kell kezet fogni", "sípoló hangú, tiszta idióta", stb.)"

Szerintem ez sokszor fordítva is igaz, legalábbis én szinte minden egyes állásinterjú után azzal próbáltam oldani a kiszolgáltatottság érzését, hogy fejben és haveri körben szétaláztam az interjúztatót, aminek az eredménye rendszerint az lett, hogy szétröhögtem magam rajta és szántam szegényt. Szerintem a magyarok egyébként is egy rendkívül kritikus népség, sokszor túlságosan is, szóval a darab könnyen értelmezhető lehet magyar környezetben is.

Csakhogy a "hatalmon lévő" interjúztatót gúnyolni dicsőség, de az elvileg kiszolgáltatott jelentkezőből csúfot űzni megvetendő. Pedig a hozzáállás, az elv ugyanaz, csak a szerepek cserélődnek. Érdekes kérdések ezek.

Despota 2009.01.23. 16:03:08

Remélem hamarosan lesz új bejegyzés.

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.10.13. 12:03:05

tegnap volt a Grönholm-módszer az m1-en, mármint a filmváltozata. a színdarab könyebben emészthető, életszerűbb. a film kissé vontatott, mivel többen is vannak (ha jól emlékszem 8-an) illetve több a feladat, valamint a külső körülmények is mások, pl. nincs hangosbeszélő, hanem monitorok vannak, van kávészünet, ebédszünet, de pl. ebédre romlott és hideg kaját szolgálnak fel a jelölteknek, és a "cég" sértve érzi magát, ha nem esznek belőle, egy újabb megalázó helyzetet teremtve. A 8 jelölt közül 1 beépített pszichológus, ill. van egy titkárnő, aki szintén pszichológus, és többször szerepet kap, provokál. Végül akin van támadható felület, kiejtik, és az utolsó páros is beáldozza a szerelmet és a boldog élet lehetőségét az állás elnyerése érdekében. Nem rossz a film, de ha választani kell, a színdarabot ajánlom.

100%woman 2010.01.17. 23:05:26

Én sajnos a színdarabot nem láttam (még), viszont a film nagyon tetszett. Csakúgy mint a darab, egy spanyol munkája, Marcelo Pinyero rendezte 2005-ben. Az eredeti címe El metódo Grönholm, de meg lehet találni magyarul szinkronizálva.

@hhunter: kár, hogy lelőtted a végső, nagy kérdést a kommentben. Bár ettől még megnézhető lehet mindenki számára a film, sőt, így még izgalmasabb! És az is kár, hogy filmbeli vég az életszerű(bb) forgatókönyv, különben jönnének a hímsoviniszta megjegyzések a karrierista nőkről ;(

100%woman 2010.01.17. 23:10:14

bocs, elírtam: a rendező spanyol ajkú, amúgy argentin.

Arges 2011.04.22. 21:35:40

Az eredeti, katalánul megjelent és bemutatott, színdarab szerzője katalán! "El mètode Grönholm"

Furcsa, hogy egy fejvadász ezt nem tudja! S nem használja ki a világháló adta lehetőségeket! Ejnye!:)
en.wikipedia.org/wiki/Jordi_Galceran

A film címe El método / The Method - a magyar "fordításban" kapta hozzá a Grönholm-módszer-t.

A film fellelhető magyar szinkronnal a világhálón.

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2011.04.22. 22:28:04

@Arges: Ezer bocsánat, és köszi a helyesbítést :)

Arges 2011.05.28. 11:56:16

Igazán nincs mit! :)
Tőlem ne kérj bocsánatot.
Én csak gondoltam, kijavítod a cikked elején a második mondatot: "A darab egy katalán író, Jordi Galcerán műve."-re
Mert ahogy most van, az olyan mintha pl. ezt írná le valaki: A darab egy román író, Sütő András műve. Sajnos, persze vannak, akiket ez sem zavarna.
süti beállítások módosítása