Egy fejvadász blogja

"Mindennapi munkám során gyakran találkozom emberekkel..."

Utolsó kommentek

7 kérdés, ami segít a motivációs leveled megírásakor

2011.04.27. 11:13 Hunter Milo

Kezdjük azzal, hogy kilövöd a "mer' pénzt köll keresni", "mer' teccik a céglogó" és a hasonló típusú válaszokat. Egy szakember szemében egy jól teljesítő munkavállaló általában nem az árral úszik, hanem vannak szakmai céljai, érdekli a munkája, és valóban szeretne az adott cégnél dolgozni valamilyen okból. Bármilyen álszentnek hangzik ez, ha leírod hogy milyen a te ideális munkahelyed, és ezt párhuzamba tudod állítani azzal, amit a cég kínál, voilá, match made in heaven, félig nyert ügyed van.

Szóval:

Mit szeretnék a szakmámban elérni?

Hogyan illeszkedik ehhez a kívánt munkahely? (Pl. logisztikus szakemberként szeretném magam új területen kipróbálni, mint az ...álláshirdetésben megjelölt szakterület...) Ennél kicsit profibban fogalmazva, nyilván.

Hogyan tudom én a szakmai tapasztalatommal a céget segíteni? Ha itt valós problémákba tenyerelsz bele, amelyek tényleg gondot jelentenek a hirdető cégnek, akkor szerezhetsz egy jó pontot.

Milyen eredményeket tudok megvillantani röviden? (SAP-t vezettél be? Megszerezted a legnagyobb ügyfeleteket?)

Mi az, ami engem megkülönböztet a többi pályázótól? (Persze olyan, ami a hirdető cégnek is érdekes lehet.)

Hogyan tudok egy kicsit eredetibb lenni, és kifejezni, hogy tényleg érdekel a dolog? Oka van annak, hogy sok helyen el sem olvassák már a motivációs leveleket. De ez nem jelenti azt, hogy nem számít, nagyon sok múlik azon ki vagy, és mire jelentkezel.

Van olyan kétséges pont az önéletrajzomban, amit itt meg tudok magyarázni?

Ha pályakezdő vagy, légy lelkes, céltudatos (vannak céljaid, ugye? Ha nem, itt az ideje leülni papírral, ceruzával, és végiggondolni). Van aki a sportmúltját hozza fel, van aki egyszerűen a személyes tulajdonságait, az elkötelezettségét. Ha tényleg annak gondolod magad, írd le bátran.

Ha ezzel megvagy, hidd el, utána már csak picit kell hozzáigazítani ahhoz a hirdetéshez, amire elküldöd a jelentkezésed.

És hogy ez mennyire problémát jelent mindenkinek? Ennek a blognak a legnagyobb látogatottságot generáló kifejezése a "motivációs levél", és azt az oldalt nézitek meg a legtöbben. Szóval a jövőben többet fogok vele foglalkozni, mert úgy látom, elkél az ihlet. De röviden, higgyétek el, egy kis eredetiség és munka vele sok hasznot hozhat, hogy kitűnj a hatezer adminisztrációs asszisztens jelölt közül.

 

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fejvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr442854996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pviki 2011.05.12. 10:29:49

Gratulálok, hogy milyen jól összefoglaltad a lényegét annak, hogyan is kell megírni egy motivációs levelet.
Kismamaként én is a kísérőlevelemben kezeltem a kifogásokat gyerek miatti hiányzás terén. A gerilla önéletrajzírásban is ezt tanítjuk, hogy hogyan érdemes kitűnni a tömegből, s egy ilyen szempontokkal megírt kísérőlevél jó lehet.

Üdv:
Viki
gerillaoneletrajz.hu

miss_uregi 2011.05.25. 14:25:57

Kedves Milo,

tetszik a blogod.
Telik az idő, a helyzet egyre reménytelenebb, így arra jutottam, hogy fordítva fogok felülni a lóra! Tervem szerint, egyhavi fizetésem illeti azt a szakembert, aki segít elhelyezkedni, szaktudásával, tanácsaival, kapcsolatrendszerével.Mi a véleményed?

Köszönettel
Zizi

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2011.05.25. 22:41:21

@miss_uregi: Zizi, sokat nem veszíthetsz az egyhavi fizun kívül, másrészről ne haragudj, de nem látom sok lehetőségét egy happy end-nek.
Nem találkoztam még valós (nem kókler) segítséggel ilyen téren. Egy toborzási specialista az ügyféltől kapja a pénzét, ami több, mint egyhavi fizetés. A legtöbbnek sem érdekében, sem módjában nem fog állni, hogy segítsen neked, ugyanis az ő dolga a legkompetensebb jelölt megtalálása lesz, nem pedig azé, amelyik fizet. Elmehetsz karriertanácsadóhoz, aki lehet kicsit kikupál. Lehet megéri. De nagy esélye van hogy fizetsz valamiért, ami ha hasznos is, álláshoz nem fog juttatni. Komoly szakember nem mond igent ilyen ajánlatra, röviden ennyi a véleményem. Sajnálom :-(

Mazsolka00 2011.07.01. 23:47:05

Kedves Milo,
örülök, hogy véletlenül ráakadtam a blogodra, úgy gondolom igazán hasznos tanácsokkal szolgálsz a munkaerőpiac őserdeiben keresgélő emberek számára. Emellett igazán szimpatikus stílusban írod le tapasztalataid, és olvasni és élvezet írásaid.
Szeretnék egy igazán alapvető kérdéssel fordulni hozzád. Nekem jelenleg a legnagyobb talányom, hogy mit érek én a mai hazai, vagy külföldi munkaerőpiacon? Tömören összefoglalva a következők a "karaktereim";a nyáron 23. életévemet betöltő, átlagos megjelenésű fiatal "hölgy" lennék. Januárban kitűnő értékelésű Bsc diplomát szereztem vidéki egyetemen, sláger közgazdásznak mondható szakon, ami egy leginkább nesze semmi fog meg jól végzettséget jelent. Az egyetem alatt elnyertem fél éves külföldi ösztöndíjat. Minden nyaramat egy piacvezető élelmiszer áruház logisztikai központjában töltöttem 16 éves korom óta. Folyékonyan, tárgyalási szinten beszélek angolul, sajnos sokat felejtettem németből, de papírom arról is van, munkával és lelkesedéssel visszanyerhetném a beszédszintemet, ezen kívül társalgási szinten spanyolul is megértetem magam. Szerencsésnek mondhatom magam abból a szempontból, hogy az utolsó egyetemi félévem alatt sikerült munkába állnom és egy vidéki középvállalat kis-asszisztens pozícióját betölteni. Ami bánt, hogy a szerződésem alapján középfokú végzettséggel és alap német v. angol nyelvtudással dolgozom, nem kimondottan felsőfokú végzettségnek megfelelő bérért. Szeretem ezt a munkahelyet, és mivel látom, hogy tapasztalat nélkül nem állnak velem sok helyen szóba, ezt amolyan kötelező, és kellemes első lépésnek fogom fel. Mivel a cég egy nemzetközi fuvarozási kft, úgy gondoltam, hogy jövő januártól elkezdem az MA képzést levelező tagozaton, ennek megfelelő logisztikai irányon, mely hasznosan egészülhet ki az alapszakommal.
Tudom, hogy ez csak egy rövid összefoglaló (bár egy blogbejegyzésnek már lehet h. túl hosszú), ám igazán kíváncsi lennék a véleményedre arról, hogy mikor lenne érdemes és eredményes elkezdenem további munkahelyet keresnem, és milyen formában tegyem ezt meg? Én az általad is felsorolt közvetítők oldalaira tölteném fel az önéletrajzom, és mivel még nem hajt igazán semmi kényszer, várni az eredményét. Területileg igaz vidéken élek, de a költözés, vagy ingázás nem okoz problémát, mert egy órás távolságban közelíthető meg Bp, Győr és Szfehévár egyaránt a lakhelyemről.
Köszönöm ha csak elolvasod a bejegyzésem, még jobban ha esetleg át is érzed milyen nehéz ma protekció nélkül egy életet elkezdeni.
Üdvözlettel:
egy lelkes pályakezdő

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2011.07.14. 21:49:21

@Mazsolka00: Szia Mazsolka, ne becsüld le a végzettséged. Nyilván otthon ezt most annyira nem becsülik, de attól még jó az. Ügyesen csináltad eddig, és szerintem nem feltétlenül a mostani munkahelyeden eltöltött idő fog számítani, hanem az, hogy mit csináltál. Azaz, csak azért ne maradj, mert lobogtatni tudod majd hogy egy évet ott töltöttél.
Őszintén szólva a közvetítők nem sok eredménnyel fognak járni, hacsak nem valami abszolút keresett foglalkozásod van. Annak idején én is feltúrtam ezeket az adatbázisokat kontrollerekért, logisztikai szektorba értékesítési vezetőért, stb. De ha keresel, inkább aktívan, nehogy a végén tovább húzódjon, mint szeretnéd.
Arra gondoltál, hogy a pénz dolgot felveted a jelenlegi cégednél? Ha ügyes vagy, és szeretnek, akkor van rá esély, hogy megemelik a fizetésed.
Utóirat: sose menj olyan céghez, ahova protekció kell. Rossz indikátor, és egy tehetséges, elhivatott, dinamikus ember aki a saját erejéből ér el dolgokat, nem való ilyen helyre. Sok sikert! Milo

Mazsolka00 2011.07.16. 09:00:45

@Hunter Milo: Köszönöm a válaszod, igyekszem így cselekedni!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.11.16. 18:50:20

Bullshit. Mivel mindenki helyett 25 másik ember van, akit fel lehet venni, gyak. tök mindegy, mi motivál, és hát mégis mi motiválna? Munkát szeretnének, és fizetést, az már csak egy mellékhatás, ha pont tetszene is a meló.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.11.16. 19:09:03

(Meg ezeket vajon elolvassák valahol?)

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2011.11.17. 20:45:45

@ColT: Tudom hogy ez közkeletű elképzelés, és tény, hogy sokan pótolhatóak - na de nem mindegy mennyiért, milyen gyorsan, valamint milyen "árat" fizet ezért a cég.
Szerencsére az sem helyes, hogy mindenki csak munkát szeretne és fizetést, a munka szeretete meg mellékhatás. A bevétel, szükséglet. A munka szeretete azt jeleni, önmegvalósítasz. Az a következő lépcső.

Motivációs levelet van aki elolvassa, van aki nem. Én pályám elején nem olvastam el, most már viszont igen.

Gab00 2012.02.20. 14:15:48

Kedves Milo!
Segítséged kérem.
Az 2 éve rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak nálam,rokkant nyugdíjas lettem.Most úgy tűnik jó felé halad a betegségem,ezért elkezdtem munkát keresni.
Az önéletrajzban mit írjak,mit csináltam az elmúlt két évben?
Nem hiszem,hogy túl jó ajánlás,ha már az elején beleírom a betegségem!?
Viszont az sem jó,ha már az elején elhallgatom az igazságot...
Másrészt jelentős támogatásokat tudna felvenni utánam a leendő munkaadó.

Válaszod előre is köszönöm

Üdvözlettel
32 éves gépészmérnök

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2012.02.25. 20:13:26

@Gab00: Szia, ez nem egy egyszerű dolog valóban. Azt hiszem itt a legjobb őszintének lenni. Tényszerűen, röviden megírni hogy az elmúlt két évben beteg voltál, és most gyógyultnak számítasz. Ha van olyan hely, ahol emiatt utasítanak vissza, akkor talán az nem a hely ahol érdemes dolgoznod. Mennyire vagy olyan helyzetben hogy válogathass?

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2012.02.25. 20:20:41

Véletlenül kimoderáltam falconw kommentjét és gőzöm sincs hogyan kell visszahozni... de itt van az e-mail értesítőből:
"
Üdv!

a blogomon (allasszerzo.hu) belekezdek egy cikksorozatba az interneten keresztüli alkalmi munkavállalásról és pénzkereseti lehetőségekről. freelance.com és társai

ha érdekel tekintsd majd meg amit írok és esetleg mondd el a véleményed a dologról.

Lajos."
süti beállítások módosítása