Egy fejvadász blogja

"Mindennapi munkám során gyakran találkozom emberekkel..."

Utolsó kommentek

+1 tipp a motivációs levélhez

2011.05.17. 22:12 Hunter Milo

...hogy elolvassák, ha már megírtad.

Mostanában sok jelentkezőm egy dokumentumban küldi az önéletrajzot és a motivációs levelet (tudni kell, nálunk csak csatolni lehet, nem e-mailben kapjuk.) Szóval az első oldalra másolják be, és a CV csak a második oldalon kezdődik a megnyitott doksiban.

Így sokkal nagyobb eséllyel olvassák el, mint ha külön doksiban kerül csatolásra, és szerintem nem idegesítő, ha nem akarod elolvasni, csak átgörgetsz rajta.

12 komment

Címkék: tipp levél motivációs

A bejegyzés trackback címe:

https://fejvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr352912378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DOKI 2011.05.18. 07:55:35

Kedves fejvadász! Remek a blogod, s ha van kedved, szivesen csinálnék veled róla - és a témáról - egy videós interjút, ki tudja, talán még ahhoz is lesz kedved, hogy egy állandó műsort vigyél az én kis online tévémben!
Üdv: Jóska
www.netszemle.hu

Leonine 2011.06.22. 10:14:19

Kedves Milo!

Arra lennék kíváncsi, hogy ha külön nem jelölik, hogy milyen nyelvű önéletrajzot adjak be, és a hirdetés is magyar nyelven volt, akkor csak a magyart küldjem el?

Nem célom, hogy a kelleténél több csatolmány legyen, de lehet, hogy pont azzal fogok kitűnni, ha elküldöm az angolt is?

Valamint kaptam egy ajánlólevelet is, és az lenne a kérdésem, hogy ezt hogyan kell megfelelően használni? Csatoljam már a jelentkezésemhez, esetleg csak a személyes találkozóra vigyem el? Egyáltalán szokás ajánlólevelet lobogtatni a pályázáskor?

Válaszaidat előre is köszönöm!

Üdv: Erika

goosebump 2011.07.14. 15:54:50

Kedves Milo!

Minden második oldal már az álláskereséssel foglalkozik, minden második blog és minden második topic, de a tiéd kifejezetten szimpatikus, nem sablonszövegeket olvasok rajta, őszinte, hasznos. Szóval első körben gratulálni szeretnék hozzá. (Sajnálattal látom, hogy elég elfoglalt ember lehetsz. Sajnálattal, mert ez azt jelenti, hogy ritkán lesznek új bejegyzéseid.. :))
Remélem nem haragszol, hogy felteszek neked egy kérdést: <1 év szakmai tapasztalattal rendelkező (gyakorlatilag pályakezdő) építőmérnöknek Te milyen módszereket javasolnál most?

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2011.07.14. 19:47:43

@goosebump: Szia, köszönöm a véleményed. Tényleg ritkásan vannak bejegyzések, ennek több oka is van, az egyik része valóban az időhiány. Ahhoz hogy valóban értelmes tanácsot tudjak adni,kicsit többet kellene tudnom. Vidék/Budapest? Nyelvtudás? Hova jártál egyetemre, és mit szeretnél ezentúl csinálni?

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2011.07.14. 21:43:41

@Leonine: Szia Erika, a válaszom az első kérdésedre az, hogy megnézném az álláshirdetést - kell az angol nyelvtudás? Nemzetközi cégről van szó? (Ergo, van értelme?) Szerintem veszíteni nem veszítesz vele, ha mellékeled az angolt. A referencia sem olyan kardinális dolog szerintem, de ha valami ütős referenciád van, akkor azt küldd el egyből. Ha nem, akkor csak írd bele hogy "available upon request".

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2011.07.14. 21:44:22

@DOKI: Megtisztelő az ajánlat köszönöm :-) lehet egyszer még megfontolom, de egyelőre szeretném megtartani az anonimitásom.

goosebump 2011.07.14. 22:29:33

@Hunter Milo: Hú, gyors vagy.
Jelenleg vidéken lakom, itt is dolgozok asszisztensként, sajnos azon túl hogy építőipari cégnek, semmi köze nincs a szakmámhoz. A cél Budapest lenne, de ha a munka tetszik, akkor bárhova hajlandó vagyok mozdulni. Nyelvtudás: angol tárgyalóképes, német teljesen alap, de fejleszthető (12 évig tanultam). BME-n végeztem, Geotechnika szakirányon, szeretnék is ennek megfelelően elhelyezkedni, ezért először talajmechanikai laborban szeretnék dolgozni, hogy elsajátíthassam az alapokat. Ha ez BP-n lenne, akkor közben le tudnám tenni az angol felsőfokot, ami szükséges a szakfordítói tanfolyamhoz, amit szeretnék elvégezni, mert az angolt nagyon szeretem, megy is, és szerintem kevés olyan szakfordító van, aki egyben műszaki végzettségű is, ergó érti, hogy mit fordít.
Ha laboros-geotechnikás munkát nem találok, akkor műszaki előkészítői pozíciót keresnék, lehetőleg munkaterületen, mert ott rengeteget lehet tanulni.
Röviden ennyi.. :)

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2011.07.15. 00:16:34

@goosebump: A nyelvtudásod a legnagyobb kincsed a szakmád mellett. Itt Skandináviában a mérnökök mindenki felett 20%-al keresnek (minimum), és amíg jól beszélnek angolul, senkit sem érdekel milyen nemzetiségűek.
A geotechnikával belenyúltál a szakterületembe... na jó mégsem. Bevallom fogalmam sincs a potenciális karrierekről ezen a téren, az építőipar maga már kicsit ismerősebb pálya, de ott sem én vagyok a legjobb akit megkérdezhetsz. Lehet hülye kérdés, de olaj/gáz cégeknél tudnád hasznosítani a tudásod? Mert ha igen, akkor a világ a játszótered, és anyagiakra nem igazán lesz gondod, ugyanis a legkeresettebb és legjobban fizetett szakemberei a szakmában dolgozók. A holland "olaj"családokból kikerülő fiatalok úgy tárgyalnak az első fizetésükről, mintha gyerekkoruktól erre trénelték volna őket (és valóban).
Mást is kérdezek: banális, de mik a céljaid? Mondhatom én azt, hogy specializálódj, amikor te vezető szeretnél lenni, vagy fordítva.

goosebump 2011.07.15. 09:00:42

@Hunter Milo: Nekem a gazdasági-pénzügyi vénám, mint olyan, kimerül abban, hogy nem szórom a pénzt és tudok spórolni.. Úgyhogy vezető sosem leszek, nem vagyok az a típus. Egy olyan cégnél szeretnék elhelyezkedni, akiknek a profilja fedi a szakterületemet, tehát pl. geotechnikusként nem szívesen dolgoznék vasbetonos vagy acélos-üveges cégnél, pedig elvileg azt is tanultam. Hogy a ranglétrán meddig akarok/tudok jutni, az függ a cégtől, a munkakörtől, meg persze tőlem is, de bevallom, nem érzem magam vezető típusnak, inkább a háttérben munkálkodó, de nélkülözhetetlen szakemberré szeretnék válni egyszer :).
Olaj és gáz cégeknél lehet, hogy el tudnék helyezkedni, van egy favorit cégem, akiknél a geotechnika és az olaj pont összefonódik, szóval jól gondolod, vagy jó irányt mondtál. Náluk kellene kifogni egy gyakornoki programot, vagy kezdő állást. Az sem lenne baj, ha lenne magyar érdekeltségük, mert hosszútávon nem akarnék külföldön élni, de pár évre kifejezetten szívesen mennék..

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2011.07.15. 17:46:16

@goosebump: Értem. Mellékesen csak annyi a vezetésről, hogy egyedül vezetői készségek kellenek hozzá, nem gazdasági-pénzügyi véna, ugyanis technikai területeken is kellenek jó vezetők, sőt, ott különösen nehéz jót találni mert szinte az összes mérnök inkább a tartalomra szeretne koncentrálni, nem az emberekre.
No, de én a helyedben külföldre mennék, trainee programba. Ha tényleg jól beszélsz angolul, és egy logikai teszten sem kell szégyenkezned, akkor minden esélyed megvan. Olaj, gáz, fúrással foglalkozó cégek, mindenhol keresett a jólképzett mérnök. A helyedben külföldön kezdenék - részben ebben az életkorban a legkönnyebb azt a kívánatos nemzetközi tapasztalatot megszerezni, fejtágító, szemfelnyitó dolog. Arról nem is beszélve, hogy rövid idő alatt ezerszer több értékes tapasztalatod lehet majd, mint itthon - sajna ebben egy cég pénzügyi lehetőségei is közrejátszanak. Hazajönni bármikor haza tudsz majd, és a multik szeretni fogják a nemzetközi tapasztalatod. Fordítva nehezebb a dolog, szóval emellett teszem le a voksom :-)

goosebump 2011.07.18. 09:50:40

@Hunter Milo: köszönöm a tanácsot! van 3 cég, akiket már kinéztem :) és van magyar irodájuk is, de sajna épp egyik sem indít gyakornoki programot.. Szerinted egy jól fogalmazott levéllel és egy önéletrajzzal ettől függetlenül meg lehet őket keresni, vagy ekkora cégeknél egy nem célravezető, és inkább keressek ténylegesen induló programokat?

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2011.07.22. 17:50:46

@goosebump: Naná, hogy írj nekik direktben! Sőt, azt is beleírhatod, hogy szívesen vállalsz nyári szakmai gyakorlatot. A helyedben nemcsak a HR-nek küldeném, hanem valamelyik szakmai vezetőnek is. A HR nagyobb eséllyel suvasztja be a fiókba. Cégre szabott motivációs levél az mindenképpen jó ötlet :-)
Inspirációképpen: www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?f=/g/a/2011/07/18/businessinsider-this-email-got-one-stanford-student-a-huge-job-at-foursquare-2011-7.DTL
süti beállítások módosítása