Egy fejvadász blogja

"Mindennapi munkám során gyakran találkozom emberekkel..."

Utolsó kommentek

Gondolatok a Lidl-botrány kapcsán

2008.03.29. 16:08 Hunter Milo

Újabb botrány van a Lidl-nél: Kémkedett dolgozói után a németországi Lidl

A Magyarországon is jelenlévő Lidl áruházláncot korábban is vádolták jogsértő magatartással
2004: A Lidl elismerte a túlkapásokat"
2004: Fejpántot adtak a menstruálókra a Lidlben
2005: Újabb támadás a Lidl ellen
Sokak számára régóta világos, milyen embertelenül bánik a Lidl dolgozóival. A ver.di szakszervezet régóta küzd a Lidl üzletpolitikája ellen, még egy Fekete Könyvet is kiadtak.
Nézzünk néhány tényt:

"A Lidlnél a személyi költségek aránya 4-5 százalékot tesz ki, a hagyományos élelmiszerkereskedelemben 10 százalékot."

"A Lidlt is magába foglaló Schwarz csoport Németország egyik legsikeresebb, de titkait féltve őrző vállalkozása. A közelmúltban kisebb szenzációt keltett, hogy közölték: az elmúlt három évben forgalmuk 44 százalékkal emelkedett, és az idén eléri a 36 milliárd eurót. A konszern fejéről, a 65 éves Dieter Schwarzról nem készülnek fényképek. Mint a Stern magazin írja, "inkább lemondott a szövetségi érdemkeresztről, mintsem előbújjon az ismeretlenség homályából"."

"Gehrig {
A Lidl & Schwarz csoport menedzsere}"teljesen légből kapottnak" nevezte a szolgáltatási dolgozók ver.di szakszervezetének Fekete Könyvében is rögzített vádakat, amelyek szerint a Lidl embertelenül, illetve megalázó módon bánik alkalmazottaival. A német ver.di szakszervezet Fekete Könyvét pénteken hozták nyilvánosságra, és benne "az emberi méltóság megsértésével" vádolták a Lidlt. Az érdekképviselet többek között azt veti a Lidl szemére, hogy megsérti a munkavállalói jogokat és ipari kamerákkal tartja megfigyelés alatt az alkalmazottakat." - ez utóbbi 2004-ben volt.

Nézzük a mostani esetet:

"A német cég arra hivatkozik, a bolti lopások megakadályozása érdekében figyelte meg a biztonsági kamerákon keresztül az alkalmazottakat, ennek ellenére még az alkalmazott detektívcégek arról is feljegyzéseket készítettek, kinek hol van tetoválása."

Tisztában vagyok azzal, hogy a bolti lopások legnagyobb részét nem a vásárlók követik el. Ipari kamerákra szükség van. DE...

"Azt is elismerték, hogy néhány üzletben belső kamerákkal figyelték meg az üzletet: nemcsak a kasszát, hanem például az öltözőhelyiségeket és a mosdókat is."

Nem tudom hogyan reagálnék, ha kiderülne, a munkahelyemen még a wc is be van kamerázva, esetleg a biztonsági őrök az éppen átöltözés közben figyelnek a rejtett kamerák segítségével.

"Jürgen Kisseberth, a Lidl-vezetőség egyik tagja azt nyilatkozta, kivizsgálják az ügyet: "Most úgy gondolom, hogy a nyilvánvalóan túlbuzgó nyomozók a szerződésben rögzítetteken túlmenően olyan információkkal láttak el minket, amelyeket mi nem vártunk el tőlük. Az üzletvezetés ezt nem várta el, valószínűleg a biztonsági cég kezdeményezése lehetett, így ezeket az információkat nem is használtuk fel"

Tudjuk, hogy lehetnek túlkapások. Azonban ezek az esetek szervezetten történtek, több tartomány több áruházában - és ez csak az, amiről tudunk.

"Mindez 200 üzletet érintett, Niedersachsen, Rheinland-Pfalz és Schleswig-Holstein tartományokban és Berlinben is. "

Ugye senki sem gondolja komolyan, hogy a biztonsági cégek a következő dolgok megfigyelését saját mulattatásukra, vagy ügybuzgóságból tették?

"M. úr szabadságon van, ennek ellenére bejött az üzletbe. Természetesen az izompólójában"

"E. és F asszony beszélgetnek, a vásárlók előtt, mégpedig lengyelül!"

"L. asszony a pénztárgépnél ül és rájött a tüsszögés. De ahelyett, hogy elfordulna, a szája elé tenné a kezét vagy egyáltalán elővenné a zsebkendőt, tovább tüsszög, rá a vevő áruira, miközben a termékek árait leolvassa."

"T. pénztáros beenged egy vevőt a dolgozói mosdóba, majd visszamegy a kasszához. Miközben a vásárló szabadon mozoghat a hátsó közösségi helyiségekben, és akár árukat is eltulajdoníthat. Meg kell állapítani, hogy ezt a héten sok alkalmazott csinálta így."

Sajnos ez itt messze nem ér véget. A Lidl tisztességtelen menedzsmentjének hatása minden aspektust meghatároz, legyen az termék, dolgozó, vagy piaci magatartás. A belinkelt Fekete Könyv szerint,

"After some organic products had been included in the assortment in March 2006, Lidl since June also sells eight Fair-trade products – both reactions on the recent scandals on poisoned vegetables and public criticism from ver.di, Attac, Greenpeace, BanaFair and consumer organisations. Lidl seek to regain lost trust of consumers."

"Outstanding problematically Lidl acted in Spain: Until recently Lidl stores in Valencia had been guarded by a company which is unambiguously part of a fascist network."

Számomra is egyértelmű a helyzet. A Lidl vezetősége megbízta a biztonsági illetve magánnyomozó cégeket, hogy még az alkalmazottak hátsó felébe is kukkantsanak be a kamerákkal, nehogy akár egy fokhagymagerezdet is elsuvasszanak, vagy egy perccel tovább legyen a mosdóban mint az feltétlenül és elengedhetetlenül szükséges. Természetesen ilyesmit nem foglalunk írásba, mert az totális öngyilkosság. Legrosszabb esetben is (mint most), lesz belőle egy hosszadalmas per, ahol különböző mismásolás és csúsztatás illetve bizonyítékok hiányában lesz belőle egy olyan összegű bírság, amelyet az áruházlánc "zsebből" kifizet, és folytatja a dolgokat ugyanúgy. Remélem, hogy senki sem olyan naiv, hogy elhiszi, ez mindössze elszigetelt és véletlen események szerencsétlen láncolata. Egy tisztességes vezető, normális ember számára ez akkora égés lenne, hogy minimum a cégtábláját lecserélné. Még az egyetlen szóba jöhető megoldás is csak pénzveszteséget okozna a Lidl mögött álló szupertitkos Schwarz csoportnak. A bojkott! Bojkottálni kellene őket, bár a többi lánc sem sokkal jobb, de mégis. Ezt a szektort jellemző gyilkos versenyben profitot realizálni csak mások (termelők, beszállítók, dolgozók illetve végső soron a termékek és vásárlók) rovására lehet.

Bár csak közvetetten kapcsolódik ide, mégis, HR-esként, fejvadászként ki nem kapott még szóbeli utasításokat arra, hogy az ideális jelölt milyen legyen, korra, nemre, és az összes többi diszkriminatívnak számító tényezőre? ("Lehet nő is, de ne akarjon szülni, legyen önálló, de véletlenül se akarjon vezetni, legyen hajlandó a túlórára, de ne akarjon nettó 90-nél többet, és lehetőleg lehessen rá számítani a következő 10 évben. Legyen inkább 20.)

Ilyenkor nagyon-nagyon örülök, hogy a cégem nem vállal el tisztességtelen megbízásokat. Volt már áruházlánctól megbízásom, tehát kicsit belelátok abba, hogyan megy ez, de remélem, a Lidl véletlenül sem lesz soha ügyfelünk. Nekem nem, az biztos.

Szólj hozzá!

Címkék: könyv magazin botrány fekete lidl csoport verdi túlkapás schwarz árházlánc fejpánt stern

A bejegyzés trackback címe:

https://fejvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr79402031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása