Egy fejvadász blogja

"Mindennapi munkám során gyakran találkozom emberekkel..."

Utolsó kommentek

A munkahelyi megfigyelésről a Vodafone kapcsán

2008.03.31. 23:59 Hunter Milo

A munkahelyi megfigyelés témája mindig hihetetlenül kényes, de sajnos nem kapja meg mindig a megfelelő nyilvánosságot. Ha igen, akkor nagy a botrány, de úgy tűnik, mindig akad olyan szervezet, amely van annyira arrogáns, hogy azt hiszi, mindenkin átgázolhat.
Azt hiszem túl sok ember lát még szoros összefüggést egy vállalat kontrollált kommunikációja és a valóság között. Megértem, mindenki sikeres cégnél akar dolgozni, de a munkahelyi kondíciók és vállalat által sikeresen alkalmazott marketing és kommunikációs stratégia között nincs egyenes arányosság.
A Vodafone példája is mutatja - pereskedni munkavállalóként "megbocsáthatatlan bűn". Valljuk be, legtöbbünknek pár hónap fizetés-kiesés is gondot okozna, nemhogy 8 havi, vagy több mint 1 évi. Ennek fényében ezt nem tartom minden szempontból jó lépésnek (A 2008. február 6-a után induló munkaügyi perekben a munkavállalók az összes perköltség viselésére kötelesek lesznek. A jogszabály egyetlen kedvezményként annyit nyújt, hogy a perköltséget nem kell megelőlegezni, hanem azt csak az eljárás jogerős befejezése után kell megfizetni.)

A Vodás sztori röviden:

Flottás nyomkövetéssel tartotta szemmel vezető beosztású dolgozóit a Vodafone, pedig ők abba nem egyeztek bele, sőt, nem is tudtak róla. A mobilcég előbb tagadta, hogy megfigyelt volna, aztán azt hazudta, a megfigyeltek beleegyeztek a nyomkövetésbe. A perek elbukása után a Vodafone lehetetlenné tette, hogy dolgozanak, majd igazolatlan távollétnek számolta el azt az időszakot, amíg nem tudtak dolgozni, és még leszázalékolni is megpróbálta a két vezetőt.

 
A látszat néha csal, és nem mindig a 'nagy gonosz multi' a rosszfiú, bár ebben az esetben nagyon úgy néz ki, a non-konformista dolgozókat egyszerűen és módszeresen kicsinálták. Kirner Dezsőhöz volt már szerencsém, igaz, oktatói minőségében - a cikkben írtak nehezen illenek a róla alkotott képembe, bár ki tudja (A Vodafone-nál azonban továbbra sem akarták őket foglalkoztatni: közvetlen főnökük, a korábban valótlanul ellenük tanúskodó Németh Attila a HR-igazgatóhoz, Kirner Dezsőhöz küldte őket. A HR igazgató közölte, hogy "rátok itt már semmi szükség nincs" – mondta el a két nő ügyvédje.)

Ami a legrosszabb, hogy akár igaza van a munkavállalónak, akár nem (amit kívülről sokszor nagyon nehéz eldönteni), a pereskedés nagyon rossz pont a munkaadók szempontjából - ha egy interjúztató tudomást szerez erről, akár megérti, akár nem, túl kockázatos lenne alkalmazni a pályázót. Nem sok esettel találkoztam eddig, legalábbis nem közvetlenül. A legutolsó amiről tudok, egy kereskedelmi képviselő fiú kirúgása egy 40 km-es magánkitérő miatt - ő sem tudta, hogy az autója mozgását megfigyelik, viszont próbaidős volt, és a hivatalos indoklásban ez nem szerepelt. A legtöbb munkavállaló nem is vállalja a perrel járó vesződséget, költségeket és stresszt.
Vállalati oldalról megértem, hogy kontroll kell, mert van, aki visszaél munkáltatója bizalmával, de a határok be nem tartása túl gyakori - mindenkinek van néhány húzós sztorija, ismerősöktől, saját tapasztalatból
.
Nem tudom, hogy a Vodafone PR osztálya/cége most fogja-e a fejét... ezen esemény olyan arrogánsan lett kommunikálva, hogy ebből vagy teljesen kihagyták őket, vagy ott is olyanok ülnek, mint a vezetőségben. Íme a Voda hivatalos válasza az Indexnek: A cég sajtókapcsolatokért felelős vezetőjének küldött e-mailünkre – anélkül, hogy az érdemi kérdéseinkre kíváncsiak lettek volna – írásban először ennyit reagáltak: "A Vodafone lezártnak tekinti a peres ügyeit R. G.-vel, a bírósági határozatokat teljesítettük." "A Vodafone és R.G. közötti munkaügyi per lezárult, a Vodafone eleget tett minden bírósági határozatnak. Nincs tudomásunk arról, hogy R.G. kártérítési pert indított volna a Vodafone ellen, ezért az azt firtató kérdéseket nem tudjuk értelmezni. Leszögezzük azonban, hogy a Vodafone minden jogvita esetén tiszteletben tartja a bíróság határozatait, és bízik abban, hogy a másik fél is hasonló jogkövető magatartást gyakorol. Amennyiben ennek ellenkezőjét tapasztaljuk, érdekeinket minden rendelkezésre álló eszközzel megvédjük."

= ha ellenállsz kicsinálunk? Értem én, hogy a vezetők szeretik tudni, nem-e jár tilosban a dolgozó a céges autóval, és pakolja a kilométereket a céges autóba. Ez főleg autózással járó munkákra jellemző, de sok helyen megfigyelik az internetet, ipari kamerák figyelik az összes dolgozói területet, azonban erről kötelezően szólni kell. (A Voda szerint ők szóltak, időben, az elején)
Azt is tudom, hogy sokmindent meg lehet úszni vállalati oldalról. De egyszerűen nem értem a csőlátású arroganciát, makacsságot ebben az esetben a Voda részéről. Jobb elbukni a pert másodfokon, hogy legyen belőle egy jó kis cikk, nevekkel, párbeszédekkel az indexen?
A két ellenálló munkatársat a per elsőfokú elbukása után módszeresen félreállították, kiközösítették, megalázták: munkavégzésre alkalmatlannak nyilvánították pszichiátriai okokból, nem hivatalosan el lettek küldve melegebb éghajlatra, majd az ott töltött per utáni hónapokat igazolatlan távollétnek számolták el - totális hadviselés.

"R. G. és beosztottja az évek óta tartó hercehurcába beleunva ekkor döntöttek úgy, hogy ismét bírósághoz fordulnak, és most már pénzbeli kártérítést és elmaradt járandóságaik megfizetését is követelik a Vodafone-tól. Részben a korábbi, máig sem tisztázott időtartamú adatgyűjtés, részben a jó hírnév megsértése, részben a munkavégzés akadályoztatása során keletkezett károk miatt."

Mindenki vonja le magának a tapasztalatot. Mennél ezek után oda jó szájízzel dolgozni?

Nagyon szeretném tudni, hogy van-e valakinek közületek munkavállalóként tapasztalata hasonló kamerás/flottás megfigyeléssel, tapasztalata a Vodafone-al, illetve hogy általában véve mi a véleményetek ezzel kapcsolatban. Írjatok sztorikat, véleményt.

Az én személyes tapasztalatom: dolgoztam olyan helyen, ahol voltak biztonsági kamerák. Eleinte azt hittem/hittük, hogy csak munkaidő végével kapcsolják be őket, de aztán kiderült, folyamatos a rögzítés. Innentől kezdve már csak egy lépés a munkavállalók megfigyelése, ebben az esetben tudtam róla, hogy erről nincs szó, de mégis nagyon zavart, hogy bármit teszek, annak kb 3-4 hónapig nyoma marad. Máshol egy ismerősöm céges mailről küldött leveleit olvasgatta nagy élvezettel az egyik IT-s - tanulság, céges emailt csak céges célra használjunk, ezt elvileg mindenki tudja, mégis, az ilyen sztoriknak se szeri se száma.

Állami szférában a megfigyelés pedig hm... úgyis tudjátok :)

A lényeg: "Munkahelyen a munkafegyelem és a munkaintenzitás ellenőrzése végett kamera-rendszer nem működtethető " (Péterfalvi Attila, adatvédelmi biztos - link lentebb)

Részletes info itt található:

Az eredeti index cikk

Adatvédelmi biztos honlapja

Techieknek a mobiltelefonos lehallgatásról/cellainformációról

A munkahelyi kamerás megfigyeléssel kapcsolatos állásfoglalás (Péterfalvi Attila)

"Kukkolás a munkahelyen, hogy is jogos?"

Legyen akkor egy kapcsolódó szavazás is, Lidl és Vodafone aktualitását tekintve:

Szólj hozzá!

Címkék: gps botrány vodafone mobiltelefon kamera tapasztalat megfigyelés voda munkahelyi nyomkövetés flotta

A bejegyzés trackback címe:

https://fejvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr68405929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása