Egy fejvadász blogja

"Mindennapi munkám során gyakran találkozom emberekkel..."

Utolsó kommentek

Hazudni az önéletrajzban... referenciaellenőrzés

2008.05.15. 21:49 Hunter Milo

Vékony a határ az önéletrajzunk ráncfelvarrása és az egyszerű hazugság között, ha van egyáltalán. A leggyakoribb kozmetikázás, amit az egyszeri pályázó elkövet, az a cég forgalmának, létszámának feljavítása, saját eredmények kiegészítése másokéival, pozíció "manager-i" státuszba történő emelése, felelősségi kör kiegészítése, feljavítása, és így tovább. Nyelvtudásról most nem is nyilatkozom.
Sokan elkövetik azt a hibát is, hogy egy-egy pár hónapos munkaviszonyt kihagynak az önéletrajzból. Ezzel még nincs gond, a lyuk fel fog tűnni az interjúztatónak. Mivel a munkáltatók sem angyalok, egy-két megmagyarázható ballépése mindenkinek lehet. Azt viszont már ne tegyük, hogy "elfedjük a lyukat", tehát meghosszabbítjuk az előző és az azt követő munkahelyen töltött időt. Ez ugyanis automatikusan kizárást von maga után, és nem csak az éppen aktuális, hanem minden további megbízásból is.
Ha nagyon csúnyán átverjük a fejvadászt/munkáltatót, akkor számoljunk bosszúval is - legyen az éppen törvényes húzás, vagy nem. Egy magát rendkívül jól prezentáló, de teljesen hamis szakmai múlttal rendelkező pályázóról azután derült ki a turpisság, hogy a megbízó már teljesen beleszeretett. A kínos helyzetbe került, de anonimitásba burkolozó fejvadász,  ebből a célból létrehozott freemail címről küldte körbe az illető nevét és a rövid történetet, az ÖSSZES fejvadásznak, személyzeti tanácsadónak, toborzás-kiválasztással foglalkozó cégnek. Azóta is látom néha az illető cv-jét egy-egy online adatbázisban, a hamis szakmai múltján nem módosított.
A kiválasztással foglalkozó szakemberek egyébként sem tartoznak az időmilliomos, stresszmentes dolgozók közé, így a referenciaellenőrzés néha elmarad, bár azért legalább a 3-4 befutó jelöltnél illene elvégezni.
Manapság már nem csak fejvadászok, de vállalatok is saját önéletrajz-adatbázissal rendelkeznek, ahol a beérkező önéletrajzokat tartják. Ha két év múlva jelentkezünk egy felturbózott önéletrajzzal, számítsunk arra, hogy ha ez valakinek feltűnik, ott az életben többet nem kapunk munkát, legyen az bármilyen "kis" hazugság, mert feketelisták meg, ugye, hivatalosan nincsenek....

Az én eddigi legdurvább esetem pár évvel ezelőttről:

Meggyőző önéletrajzú, értékesítésben dolgozó hölgy jelentkezett csoportvezetői pozícióra. Kiváló önéletrajza volt, telefonon is okésnak tűnt. Mivel egy olyan cégnél dolgozott korábban, ahol a vezetőt egy barátomon keresztül ismertem, felhívtam. Hát, kissé meglepett amit hallottam. A kedves hölgy hazudott:
- abban, hogy mikor kezdett ott dolgozni
- abban, hogy milyen pozícióban kezdett ott
- kis csapat vezetőjének tüntette fel magát, holott kb 3 sales-es volt a cégnél, abból egy a vezető, aki nem ő volt, hanem az, akit felhívtam
- úgy ahogy van, lekoppintotta a kollégája felelősségi körét
- emellett többször hazudott, és átverte a saját cégét, nem végezte el a feladatait... és még sorolhatnám.

Vélemény, tapasztalat?

5 komment

Címkék: referencia állás álláskeresés állásinterjú önéletrajz ellenőrzés fejvadász

A bejegyzés trackback címe:

https://fejvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr74471705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tuskó 2008.05.16. 08:11:09

SZia!
A másik oldalról kicsit másképp fest a dolog.
Ha egy fiatal munkavállalónak tíznél több munkahelye volt tíz munkában eltöltött év alatt, az biztos kozmetikázza CV-jét. Simán előfordulhat olyan, hogy hogy a munkaadó akkora hamis csillogó képet állít fel a recruit process során, hogy az első munkában eltöltött hónap/hét/nap??? egyben az utolsó is lesz. Beleszámolva még a pályakezdő időszak tévelygéseit, egy megszűnő céget vagy pozíciót, konfliktust a főnökkel, több pénzért, nagyobb cégautóért való folyamatos kepesztést stb.
Sokat hallani arról hogy egy ideális jelölt nem ugrál össze vissza, de azért 3-7 évenként tudatosan és okosan vált. Ez megint az idealizált eszménykép.
Nos, mint a tinik az anorexiás modellekre, a munkavállalók pedig erre fognak hajazni tudatosan de akár sandán óvakodva.
A pozícióban való hazugságot pedig szerintem legitimizálHATja a valós tudás. Egy szakmai interjú során kiderül, hogy a jelölt tényleg eladott már hűtőgépet, vagy csak takarított a hűtőgyárban.
Ha szeretnék pályázni egy vezetői pozícióra, akkor nulla eséllyel jutok el az interjúig, ha nincs vezetői tapasztalatom. A munkaadók is rögzítik az elvárásaikat, sokszor vakon, csak a maximumot várva.
Az a fjevadász, akinek nincs ideje és stresszes és jajjj, de arra azért van energiája hogy így utánanyúljon egy inkorrekt embernek...ejnye!
Üdv: Tuskó

T Testver 2008.05.21. 13:53:29

Nem ide tartozik, de csak ide tudom irni.Nagyszeru dolognak tartom ezt a blogot,belelatni a masik oldal dolgaiba egy kicsit meg ha belso szakma titkokat nem is fedi, fedheti fel az iroja.Amit igen, abbol viszont sokat lehetNE okulni. Ezert is nem ertem, hogy szinte a kutya sem szol hozza, mintha a teljes erdektelenseg ovezne. Lehet mert csak kezdo blog es nem meztelen nok fotoival van tele, nem tudom. Remelem fel fog futni, mert a kommentekbol is sokat lehetne talan tanulni. Mindenesetre kitartas es sok sikert, en jovok rendszeresen :)

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2008.05.21. 21:41:37

Sziasztok! Köszönöm mindkettőtöknek az érdeklődést és a véleményt :)
Tuskónak: Ez is egy nézőpont, természetesen az éremnek két oldala van, a munkáltatók sem szentek (sőt), és részben ezért kezdtem el írni ezt a blogot is. Mindenkinek lehet, szokott is lenni, mellényúlása a pályája során, de vannak notórius "job-hopperek", akik képtelenek hosszútávon beilleszkedni. Érthető ha valaki több pénzért, karrierlehetőségért, kihívásért vált, de azt is meg kell érteni, hogy egy munkáltatónak sem fog tetszeni, ha azt látja adott jelöltnél, hogy azonnal ugrik, ha kicsit több pénzt ajánlanak neki, főleg ha hosszútávon szeretnének építeni rá. Szóval igen, ezért is ennyire szubejktív az egész téma, az egész szakma :)
Az inkorrekt emberekről pedig annyit, hogy tényleg van olyan, aki ki tudja verni a biztosítékot, nálam még nem volt olyan, hogy így utánanyúltam volna valakinek. Feketelista? az igen. De erről még vitatkozhatunk :) Én is égtem már be ügyfélnél, mert őt nem igazán érdekli hogy kinek a hibájából nincs eredmény, de így (is) tanul az ember.

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2008.05.21. 21:49:35

T Testvernek:
Örülök hogy hasznosnak találod. Igazad van, ez tényleg egy kezdő blog, és olyasmiről írok, ami relatíve kevés embert fog meg, és távolról sem nevezhető pikánsnak :) Emellett postolhatnék gyakrabban, írhatnék jobban, de mostanában 8tól 8ig nyomom, és nem sok energiám van rá. De a visszajelzések megerősítenek abban, hogy ez nem csak pusztába kiáltott szó :) A komment értékes dolog, csak viszonyításképpen, engem naponta kb. 10-50 netező talál meg kulcsszavak alapján, és még nem igazán alakult ki a rendszeres olvasók tábora, Tuskót leszámítva, aki véleményének örülök, akár egyetért velem, akár nem :) Viszonyításképpen, amikor az index kitett főoldalra, több mint ezren jöttek két óra alatt, és született kb 10 hozzászólás, amiből kb 3-nak volt értelme. A téma relatíve izgalmasabb volt (Schlecker, Lidl) de valójában nem ez a fő témám. Nagyon sok dologról szeretnék még írni, ami éppen súrolja a szakmai titok határát, és talán kicsit botrányosabb is, de egyelőre úgy érzem, hogy nem sok értelme van, ha nem alakul ki körülötte vita.

tusko 2008.05.22. 17:09:35

Szia Milo!
Talán nem is igazán ellenkezik az álláspontunk.
A fejvadászat és álláskeresés is egy kereskedelmi tranzakció, ahol humán erőforrás cserél gazdát közvetítőkön keresztül. Gyakorlatilag emberdisztribútoról van szó :)
A kereskedelemben (ott mozgolódom már egy ideje) meg van ugye sok fajta értékesítési/beszezési kultúra, de szinte majdnem mindegyikben a tökéletes őszinteség kategórián nem a vevő orcájának nyers tényekkel való csapkodása, hanem a tények vevői igényekhez való igazítása értendő.
A kapcsolat hamar fényt derít arra, hogy az eladott áru és a "marketingje" milyen relációban van egymással.
A fejvadász felelőssége meg kellemesen korlátozott szerintem, mert végső soron a munkaadó dönt, sokszor fél éves interjúsorozat után (néha még a külföldi anyacég harmadik takarítónőjénél is le kell vizitálnia a kedves jelöltnek).
Tudomásul kell venni, hogy az ember beszerzés (is) kockázattal jár, lehet ezeket csökkenteni, figyelmen kívül hagyni, áttolni a fejvadászra, vagy épen reálisan felmérni és kezelni.
Üdv:T
süti beállítások módosítása