Egy fejvadász blogja

"Mindennapi munkám során gyakran találkozom emberekkel..."

Utolsó kommentek

Destruktív emberek

2008.07.03. 23:00 Hunter Milo

Van egy olyan embertípus, akit nagyon nehéz kiszűrni. Először nem jössz rá mennyire veszélyes, mert profinak tűnik, meggyőző és talán kiemelkedő is abban amit csinál. A probléma a szándékaival van - képtelen jót akarni, építeni. Gátlástalanul átgázol mindenen és mindenkin, bármi áron eléri amit akar. Empátia, emberség, korrektség, neki ezek csak szavak. Mások csak olyan szinten érdeklik, amennyire őt érintheti a dolog. Bosszúálló, és romboló típus. Ő az, aki az álarca mögött magában csendesen üvölt. Sosem találsz körülötte elégedett, boldog embereket, és ő maga is egy roncs legbelül. Egy szánalmas, de mégis gonosz roncs.

Persze ha kell, simulékony, meggyőző és professzionális. Mérget csepegtet a füledbe, kétséget ébreszt benned. Mesterien összemossa az igazság és a hazugság határait. Látszólag logikus érvekkel aknázza alá minden lelkesedésed, gyanút ébreszt benned a csapatod iránt, alattomosan megkérdőjelezteti veled a saját ítélőképességed.

Engem pont a minap ért utol egy ilyen ember fúrása, akkor, amikor azt hittem sosem kell már törődnöm vele. Évekig nem is sejtettem, hogy azért nem áll össze teljesen a kép a meglévő problémákkal kapcsolatosan, mert ő is belejátszik.

Ha nem kommunikálsz őszintén, olyan helyen kötsz majd ki, ahol ez nem divat. Ha nem vered az asztalt és mondod ki amit gondolsz, ha nem vállalod fel a konfliktust, magadat hibáztathatod csak azért, ahol tartasz. Ha nincs más mód, neked kell felállni.

A tisztességes, egyenes embernek nem kenyere az intrika és a fúrás. Nem alattomos, éppen ezért nehezen tud azonosulni azokkal, akik ilyenek, pont ezért nehezen is veszi észre. Ugyanúgy, ahogy a kiemelkedő teljesítményt nyújtó embert is sokszor kifúrják a kollégái, nem ritkán a vezetői, mert az ő árnyékában megmutatkozik az ő satnyaságuk, és azzal nem tudnak szembenézni.

Az egyenes, jóhiszemű, alkotni akaró embereknek kollektíven üzenem: Harcoljanak, csapjanak az asztalra, és legyenek résen. Beszéljenek egyenesen, menjenek elébe, mondjanak ki és tisztázzák a dolgokat. Én hiszek abban, hogy mindig jobb kimondani mint elhallgatni.

Viszont ha a környezetük lehúzza őket, keressenek olyan csapatot, ahol megbecsülik őket, ahol alkothatnak, teljesíthetnek, és ha valaki megpróbálja megfúrni őket, a csoport vezetője lesz az első ember, aki elhajtja az ilyet oda ahova való.

 

Tudja még valaki hogy miről beszélek?

9 komment

Címkék: kommunikáció rossz ember őszinte egyenes befolyás destruktív munkahelyi típus fúrás romboló törtetés gátlástalanság

A bejegyzés trackback címe:

https://fejvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr35552145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tusko 2008.07.04. 20:41:22

Tudom!
Érdekes, szinte mindenhol van ilyen. És pontosan tükrözi a cég állapotát, hogy milyen beosztásig jutott el a gonosz...
Egy röpke hét szabadsága alatt kivirul minden szürke arc :)

A másik szörnyűség a lelkeket megmérgező örök és rádragadós panaszkodóember.
Fúj!

Kelkó Tamás · http://www.humanselect.hu 2008.07.11. 15:42:03

Nagyon jól és pontosan leírtad milyen ember az ilyen, gratulálok. Aki ebből nem érti meg miről van szó, magára vessen.

Nemrég írtam is róla "Hogyan ismerd fel a báránybőrbe bújt farkas a cégedben?" címmel. Olyan ő, mint az Agatha Christie regényben a gyilkos, az utolsó oldal feléig sem tudod ki az, mert mesterien rejtőzködik. Mindig mást tol az előtérbe, ő meg hátul megbújik és röhögve végignézni, ahogy az előtérbe tolt embert meg letámadják, lelövik.

A legtöbb konfliktusom ügyfeleimmel is az ilyen emberek miatt van, mert képesek egyész nagy cégek fejlődését is megakadályozni, mégsem rgják ki őket, mert a cégvezető sokszor azt hiszi, hogy ő a legmegbízhatóbb embere. Közben meg...

Ahol sikerült eltávolítani, ott mindig meglepő fellendülés következik. Mindig!

Ja és mindig meglepő mennyiségű csontváz hullik ki utána a szekrényből. Mindig!

Luthercorp 2008.07.14. 00:17:49

Teljesen igazad van! Ismerek ilyent! A Sárga Embert!
Azt mondja neked, hogy behajtja a pénzed, kísérgeti az adósod feleségét a boltba, a gyerekét az iskola elött várja anyucival!
Nos elárulom! Semmit sem csinál csak a pénzed veszi el magbítzási díj gyanánt! Azért fordulsz hozzá mert szarban vagy! Segítséget vársz! De egy idő után rájössz, hogy ez is csak átvert, mert már a telefont sem veszi fel! HA pedig kérdőre vonod, csak félrebeszél, és ködösít! No meg mindenáron tönkre akar tenni, ha ki mered nyitni a pofád! Jól jövedelmező ez a szakma! Mások nyomorúságából így meggazdagodni!!

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2008.07.14. 11:29:17

Köszönöm a hozzászólásokat. Én még mindig el vagyok képedve azon hogy hogyan jutott el hozzám is egy ilyen ember...
Kedves Tamás, én is olvastam azt a tanulmányodat, sőt szinte mindet :) Éreztem már azt, hogy olyan profizmussal fogalmaztad meg a témát, hogy inkább nem is nyúlnék hozzá, mert újat nem tudnék hozzátenni. Nade azért próbálkozom :)
Tuskó, elnézést hogy későn válaszolok, de természetesen érdekelnek a tapasztalataid, privátban ide tudsz nekem írni: fejvadaszblog@gmail.com
Kedves Luthercorp, azt hiszem te itt egy konkrét példát hoztál, ez veled történt meg?

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2008.07.14. 11:32:04

Tamás, ha nem szakmai titok, elárulod mi az "ellenszer"? Hogyan vezeted rá a cégvezetőket hogy ez nekik rossz, vagy mit teszel azért, hogy az ilyen ember ellen védekezz?

Kelkó Tamás · http://www.humanselect.hu 2008.07.16. 09:18:27

Ne szabadkozz, nagyon jól megfogalmaztad, nem keveset tanultam belőle.

Az ellenszer a "felvilágosítás", de nem a sexuális, és a bizonyítékok gyűjtése a destruktív kolléga viselt dolgairól.

Ennek ellenére az a legnagyobb probléma, hogy sok cégvezető egyszerűen nem bírja elképzelni egy emberről, hogy rossz szándékú: "biztosan nehéz gyermekkora volt", "a körülmények áldozata" és más hasonló önigazolásokba és kifogásokba menekül, csak ne kelljen szembenéznie a "gonosszal".

Egyszerűen nem bírja elfogadni sem értelmileg, sem érzelmileg, hogy léteznek olyan emberek, akik szánt szándékkal kárt okoznak másoknak, csak így tudnak boldogulni. Egyszerűen muszáj nekik a jót keresni minden emberben.

Azért azt is megjegyzem, hogy az igazán okos destruktív embereket nagyon nehéz fülön csípni, mert rendkívül jól tudják magukat behízelgéssel, segítő szándékkal álcázni.

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2008.07.18. 13:23:16

Egyetértek, a jószándékú emberek általában nem feltételezik másról azt, amit ők maguk nem tennének meg. Azt, hogy milyen szintű mocsokság van a világban, azt legtöbben akkor sem veszik észre, ha szó szerint belebotlanak egy részébe.

Amúgy alapvetően pozitív ember vagyok, de szeretek nyitott szemmel járni. :)

Köszönöm, hogy megosztottad a véleményed Tamás, remélem a jövőben is lesz rá alkalom :)

tuskó 2008.08.02. 08:56:29

Témajavaslat:
1.Kiszolgáltatva a beosztottaknak.
A fizikai munkások körében divatba jött a minősíthetetlen hangnem alkalmazása egymás és később nyíltan a vezető felé. A kb. 8 ember klikkekre oszlott, nyíltan utálták egymást és közösen a szellemi dolgozókat. Nyilvánvalóan ez a munka rovására is ment, slendriánul, néha bizonyos feladatokat megtagadva dolgoztak.
Kérdésemre, hogy miért nem statuálunk példát a hangadókkal azt a választ kaptam:
Múltkor is fél évig tartott, mire találtunk egy targoncást. Az is az első munkanapján lelépett. Ilyen munkára szinte lehetetlen találni embert. Nem merek senkit kitenni.

2.Ne bántsd a gyengét
Egy korábbi munkaadóm, arra a kérdésemre, hogy miért nem mozdítja el a nyilvánvalóan és kiabálón alkalmatlan középvezetőt ( akit ő emelt ki a csoportjából azt felelte:
1 A gyengéket támogatni, felzárkóztatni kell, nem eltávolítani a csapatból.

Kíváncsi vagyok a véleményedre.
Üdv:Tuskó

tuskó 2008.08.02. 20:37:59

a mélcím jó!
süti beállítások módosítása