Egy fejvadász blogja

"Mindennapi munkám során gyakran találkozom emberekkel..."

Utolsó kommentek

Emberi jogokat sért Kínában az Aldi

2009.02.06. 15:16 Hunter Milo

 

Ezt a Trade magazin hírlevelében olvastam. Nem akarok ezen a témán lovagolni, de ha már a blog elején is hírt adtam ezekről, most sem hagyom ki.

Agyam eldobom ettől a cégtől, bár sejtem, hogy a többi hasonló sem jobb. Viszont amikor ezt olvastam, eszembe jutottak azok a fizetések, amiket az Aldi a beszerzőinek és az expanziósainak fizet. Maradjunk abban, hogy abból akár két hálózsákra is futná a saját budai lakásod teraszán. Uff.

"A német diszkontlánc beszállítói embertelen körülmények között dolgoztatják kínai munkásaikat – állítja egy német kutatóintézet.

A Südwind Intézet 2007 tavaszán végzett kutatást az Aldi egyik textilipari beszállítójánál a kínai Jiangsu tartományban. A felmérésből kiderült, a beszállító súlyosan megszegi a munkával és az emberiességgel kapcsolatos jogokat. A Südwind információi szerint az üzemben dolgozó asszonyok heti hat-hét nap, napi 12-15 órás munkával is olyan keveset keresnek, hogy még albérletre sem futja belőle, ezért a nők hideg és meleg időben egyaránt a gyárudvaron alszanak egy hálózsákban. A környéken olyan kevés a munkalehetőség, hogy még így is sok a jelentkező, ezért a frissen beállók az első havi munkájukért még pénzt sem kapnak. Később egy-egy hiba esetén a munkáltató komoly levonásokat alkalmaz. A Südwind a felmérés eredményeit már 2007-ben eljuttatta a vállalathoz, de az Aldi nem reagált a megállapításokra. A kutatóintézet ezért fordult most a nyilvánossághoz, hogy így próbálja meg kikényszeríteni a változásokat az Aldi beszállítóinál. Ha ennek sem lesz hatása, akkor jogi lépéseket is tesznek a vállalat ellen. Mint ismert az Európai Unió már 1999-ben javaslatot nyújtott be arról, hogy a fejlett országok vállalatai ne csak a saját házuk táján biztosítsák, hogy ne sérüljenek a munkavállalói és emberi jogok, de fordítsanak figyelmet arra is, hogy beszállítóik és alvállalkozóik is megadják ugyanezt munkatársaiknak."

Források:

Trade

A Südwind tanulmányt innen lehet letölteni (németül persze).

2 komment

Címkék: kína aldi fizetés körülmények embertelen

A bejegyzés trackback címe:

https://fejvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr96925946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sayer (törölt) · http://angellilith.wordpress.com/ 2009.03.16. 17:11:00

Kedves Milo!
Ez sajnos nagyon nem egyedi eset, ilyen "történeteket" olvashatsz Klaus Werner és Hans Weiss könyvében a Márkacégek feketekönyvében. Nekem ott ment el a kedvem a márkáktól!

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2009.04.03. 14:04:03

Ismerem a könyvet, még régen olvastam. Tudom, hogy a többi lánc, sőt, még nagyon sok multi ilyen, nemcsak erre az iparágra jellemző, sőt...
süti beállítások módosítása