Egy fejvadász blogja

"Mindennapi munkám során gyakran találkozom emberekkel..."

Utolsó kommentek

Munkavállalás külföldön - más szemszögből

2011.04.15. 23:55 Hunter Milo

Május 1-ével megnyitja határait Németország és Ausztria az EU-s munkavállalóknak.

Nem szeretném ragozni, inkább két dolgot ajánlanék olvasásra ahhoz, hogy többé-kevésbé reális képet tudjon az ember kialakítani magának.

"Vérelszívás"

Gyerehaza.org - különös tekintettel a hozzászólásokra

A számok ijesztőek, és olyan aspektusok is vannak, amelyekre én eddig nem is gondoltam: "Csak Romániában [...] 126 ezer tíz év alatti migrációs árvát tartanak nyilván: olyan gyermeket, akinek szülei otthon hagyták. A lettek a probléma nagyságrendjét akkor kezdték érzékelni, amikor megugrott a gyermekek körében elkövetett öngyilkosságok száma."

A személyes véleményem az, hogy mindenkinek, aki képes a társadalom számára értéket teremteni, joga van a jobb élethez. Összességében nincs helyes megoldás, emberenként változó. Megértem azt, ha valaki jobban szeretne boldogulni, és azt is, ha valaki felelősséget akar vállalni a hazájáért. Úgy gondolom mindkettő szükséges, és van helyes egyensúly mindenki számára. Egy bolygón élünk, más országhatárok között, és épp elég korlát létezik már. Vannak problémák, különbségek, de alapvetően én nem tudok semmilyen becsületesen dolgozó embert elítélni azért, mert menekül a kilátástalanságból.

A probléma nem azokkal van, akik tisztességesen szeretnének munkát vállalni, és azokkal sem, akik nem élnek vissza egy kelet-európai országból érkező munkavállaló sebezhető helyzetével.

Ebben a skandináv országban, ahol most élek, sem a munkát vállaló, adózó bevándorlók jelentik a problémát, hanem azok, akik idejönnek, és a társadalmi rendszeren élősködnek. Olyan emberekről beszélek, akiknek olyan elvárásaik vannak "választott hazájukkal" kapcsolatban, amelynek megfelelőt még csak távolról sem tudott produkálni saját anyaországuk. Nem ciki nem dolgozni, csak kapni a segélyt, hiszen akit átversz, az nem a te néped, a te országod... Hogyne lenne ideges az, aki befizeti a drasztikus méretű adókat, és eltartja a semmittevő többit? Olyan mértékű problémát jelent ez, hogy a rendszer nem tartható fenn már sokáig. A politikus drasztikus lépéseket terveznek, többek között olyanokat, amelyek minden itt élő külföldit érinteni fognak. Nem halat osztogatnak majd, hanem horgászbotot... Részben egyetértek a koncepciójukkal, bár nem tudom mennyire sikerül majd nekik úgy átültetni a gyakorlatba, hogy ne riassza el, illetve büntesse azokat, akik ténylegesen értéket teremtenek. 

Nem is tudom hogy sírjak-e vagy nevessek, amikor látom a kampányokat, amelyeket ezek az országok (többek között a miénk is) indítanak arra, hogy megtartsák képzett munkavállalóikat. Nem magával a kezdeményezés céljával van gond, de az érzelmi húrok pengetése hatalmas mennyiségű keserűséget képes kiváltani külföldre szakadt honfitársainkból. A többség nagyon szívesen visszamenne még egy jóval alacsonyabb életszínvonal megléte esetén is, ha legalább lenne valami remény. Valami inspiráló, pozitív környezet, hogy ugyan derékig ér a trágya, de legalább kifelé haladunk. De most, reménytelenség van és keserűség. Ez az, ami miatt én sem mennék vissza. Nem most.

Azt olvastam, a most tanuló orvostanhallgatók fele soha nem fog Magyarországon dolgozni, hanem egyből külföldre készül. Ha ettől nem kap észbe semmilyen demokratikusan megválasztott vezető, akkor semmitől. Ha viszont észbe is kapnak, akkor sincs semmilyen garancia a racionális reakcióra. Nem a kampányfilm fog visszahozni sem engem, sem mást. De elmondják ezt helyettem sokan mások a fenti linkre való kattintás után. Érdemes.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fejvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr392829768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2011.04.20. 07:10:19

Pedig ezek a nyugatiak elég hálásak tudnak lenni, ha látják, hogy csak egy kicsit igyekszel ( pl megtanulni a nyelvüket és átvenni a szokásaikat ). Szvsz az a minimum hogy 1O év alatt a nyelvüket úgy megtanulod, hogy legalább a metróujságot el tudod olvasni.

A +énydemokratákkal meg az a baj, hogy szemforgatók. Persze, az ember hazajönne ( még pozició is lett volna és az adórendszer sokkal kedvezőbb most ), de a bizonytalanság óriási. P.l. a kommunisták már most azzal fenyegetőznek, hogy az "igazságosság" jegyében visszaállítják a gyurcsányi SzJA adórendszert, hogy a "gazdagok" többet fizessenek. Namármost úgy nem lehet tervezni, hogy az országgyűlési választások tétje a számomra évi kétmillió forint nettó.

Én egyébként az SzJA és a szociális juttatások csökkentése mellett vagyok, úgy hogy az esélyt mindenki megkapja. Mindenki járhat ginmáziumba, egyetemre, rajtunk áll, hogy mit tanulunk, mire költjük a pénzt. Ha az időt vagy a pénzt elszórakozzuk éz ezért bajba kerülünk, akkor az saját hiba.

Egyébként nem a politikai eliktben, hanem a magyarok habitusában van a hiba. Az egyenlősdi, a maroktartás úgy látom, a néplélek része. ( Mondjuk ehhez az is kellett, hogy az állami tulajdont igen előnytelenül privatizálják, és a pénzt ne forgassák vissza. Meg a stratégianélküliség, amely különösen a "baloldali" kormányokat jellemzi ). Természetes, hogy ilyen körülmények között az ember nem marad ( jog és mindenféle biztonság hiánya, meritokrácia hiánya, stb )

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2011.04.20. 20:26:13

@Scaramella va alla guerra: Nem tartom magam elég tájékozottnak politikában, ahhoz hogy állást foglaljak, de az én nézeteimet elég egyszerűen össze lehet foglalni: Úgy gondolom, hogy a teljesítmény hajtja előre a szekeret, és nem szabad "megfojtani" azokat, akik csinálni szeretnének valamit. Emellett az is öngól, ha valaki hiába teljesít jobban, hajt több hasznot, ha ezzel arányosan növekednek a terhei is. Emellett azt is gondolom, hogy felelősséggel tartozunk a társadalom minden tagjáért, de emellett halat osztogatni horgászbot helyett hülyeség. Sőt, káros is, mert erősíti ezt a gondolkodásmódot és növeli azok számát, akik elvárják hogy az állam vállaljon felelősséget az életükért, saját maguk helyett.
Nem hülyék a politikusaink szerintem (legalábbis nem az összes), de eleve szűri őket az, hogy kinek van gyomra elviselni amit ott megy.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2011.04.20. 20:56:24

@Hunter Milo:
Nézd, elsősorban mindenki önmagáért felelős. Ha kirúgják, akkor I.J., de ez nem ok arra, hogy ne próbáljon meg a helyzetből kitörni. Az időt továbbképzésre, sportra ( stb ) kell felhasználni. Lehet tanulni nyelveket, pénzügyet ( satöbbi ), ha éppen arra van igény. Az internetről is le lehet anyagokat tölteni.
Egy dolgot nem lehet : a másikra várni, hogy segitsen. Mert nem fog. Az egyén felelőssége mindez, ezt a közösségre, vagy az államra oktrojálni badarság.

Ez így egy kicsit keménynek hangzik, de ha valaki követi, akkor a siker előbb utóbb garantált. Ugyanis a siker 9O%ban attól függ, hogy mennyi energiát feccoltál bele.

A politikusokkal kapcsolatban egyetértek. Azonban a "szociál" "demokratákat" ( maszp ) különösen rühellem : (a) az emberek legrosszabb ösztöneire hajtanak ( egyenlősdi, segélylesés, irigység ) (b) aki igyekszik, azt "legazdagozzák" ( és szénné adóztatják az egyenlőség jegyében persze ), de ők maguk kőgazdagok. (Amely gazdagságot nem érdemdús módon hanem haversággal szerezték, és amelyet nem lehet megadóztatni, mert p.l. nem Magyarországon tartják )

Na, éppen emiatt, amit írtál ( és amit írtam ) nem aktuális egyelőre, hogy hazamenjek.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2011.04.21. 20:13:32

@Alex Schneider:

Nézd, én nem Orbánt szeretem, hanem az mszpt utálom igen mélyen. Meg is mondom, miért :
1. Nem volt elég, hogy érdemtelenül gazdagodtak és a politikai és gazdasági hatalmat konvertálgatták oda meg vissza,
2. hanem politikai erejüket arra használták, hogy a számlát a középosztállyal fizettessék meg. Gondolok itt az ország eladósitására, a 6M HUFnál többet keresők "gazdagnak" nevezésére, meg arra, hogy a törekvő emberek fizették meg a minimálbér adómentességét.

Orbán sok tekintetben hasonlít az mszpre, DE az adócsökkentést meglépte, és a terheket azokra helyezte ( gondolok itt a bankszektorra ), akik az elmúlt 1O év ( és a hibás gazdpol ) igazi haszonélvezői voltak. ( nagyon örülök neki, hogy az adótörvény sarkalatos lesz, bár ez a további adócsökkentést megneheziti. De ha az mszp visszajönne, akkor nem tudná a számlát ismét velünk, a középosztállyal megfizettetni. )

off
Azt különösen gusztustalannak tartom, hogy pont az az ember gazdagozott, akinek több milliárdos vagyona van. Csakúgy mint azt, hogy az ingatlanadót és a Lex Simort ugyanazon a napon fogadták el 2OO9ben.
on

Egyébként tényleg nem sok keresnivaló van otthon ( pont az adórendszerben jelentkező bizonytalanság illetve az általános magyar mentalitás és a fejlődési lehetőségek hiánya miatt )

nevem_senki 2011.05.27. 22:07:02

Igazából a helyzet leginkább a gödör mélyéről tűnik a legkilátástalanabbnak.
Én menék külföldre, de egyedül nőként nem merek, a párom meg töketlen ahhoz, hogy ugorjon. Azt keresi, miért nem lehet. Pedig mindketten mérnökök vagyunk, és beszélünk angolul.

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2011.05.27. 22:56:11

@nevem_senki: Pedig pont mérnökként lenne a legtöbb esélyetek. Egyébként meg magától nem lesz jobb a helyzet, nektek kell változtatni rajta.
Az érdekelne amúgy, hogy nőként mi történhet veled külföldön, ami otthon nem?

nevem_senki 2011.05.27. 23:23:33

@Hunter Milo:

Igen, én rajta vagyok, tanulom az angolt és a norvégot.

Nőként egyedül külföldön... ...persze igazad van. Itthon sem túl fényes a közbiztonság. Azért Törökországba nem mennék, ha fizetnének sem :)

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2011.05.27. 23:54:16

@nevem_senki: Ha nem megy annyira, leginkább az angolt tanuld szerintem - a norvégok kiválóan beszélnek angolul (heh, norvégul is..:-)), és azzal elboldogulsz majd elég jól, ugyanis a skandináv országokban a nagy multik céges nyelve sokszor angol. Egyszerűen rég rákényszerültek arra, hogy külföldieket is felvegyenek.

nevem_senki 2011.05.28. 00:16:50

@Hunter Milo:

Köszönöm, igen, én is az angolra fektetek nagyobb hangsúlyt, az alap. A norvég elvileg elvárás a kulturált irodai munkához. Annyi fórumon átrágtam már magam, meg kinti ismerősöket megkérdeztem... ők azt mondják, nagyon kell a norvég, és az angol. De olyan is volt, akit felvettek csak angol tudással, és egy évet adtak, hogy megtanuljon norvégul, de őt terepmunkára vették fel(építőmérnök)...én ezt pl. nem bírnám a -20 fokban.

Köszönöm a tanácsaidat, megfogadom az angolt!

Jó éjt!
süti beállítások módosítása