Egy fejvadász blogja

"Mindennapi munkám során gyakran találkozom emberekkel..."

Utolsó kommentek

A motivációs levélről

2008.03.29. 18:12 Hunter Milo

Az előző post folytatásaként a motivációs levél is terítékre kerül:

Bár a legtöbb embernek ezt jóval nehezebb megírni, mint az önéletrajzot, szvsz nem annyira fontos. Tartozom is egy vallomással: Csak akkor szoktam elolvasni, ha az önéletrajz is rendben van, és illik az éppen keresett profilhoz. Az esetek 90%-ban ugyanaz a sablonszöveg, a jelölt minden elküldött pályázatához ugyanazt a motivációs levelet mellékeli. Ez alapvetően nem baj, de fárasztóan klisé mindegyik.
Ha tényleg több száz önéletrajz érkezik ugyanarra az álláshirdetésre, és sok egyformán jónak tűnő jelentkezőből kell kiválasztani a személyes interjúra hívandó jelölteket, akkor valóban számítanak az apróságok, számít a motivációs levél is. Ezen a téren nagyon kíváncsi lennék mások véleményére, mivel az én munkakörömben ritka az, amikor dúskálni lehet a szakmailag kiváló jelentkezőkben - ha van is ilyen, mindegyikkel sor kerül a személyes találkozóra, annak érdekében hogy a legjobbat megtaláljuk.

Tóth Éva Mária írja a HVG Karrier Plusz 2008 különszámában:

"Az álláskeresők többsége alig használja ki a pályázati anyag fedőlapjául is szolgáló kísérő, motivációs levélben rejlő lehetőséget, hogy felkeltse, növelje az érdeklődést személye mint "potenciális jelölt, komoly érdeklődő" iránt. Arra is lenne lehetőség, hogy általa "kiragyogjunk a kórusból", vagyis látványosan megkülönböztessük magunkat a többi pályázótól."


Ezzel egyetértek, valóban előfordulhat olyan lehetőség, hogy a motivációs levél a mérleg nyelve, az billenti át az önélettrajz elbírálóját oda, hogy személyes interjúra hívja be az illetőt. Kliséket viszont fárasztó olvasni, főleg amikor nyilvánvaló, a pályázó mindenhova ugyanazt az anyagot juttatja el.

"A motivációs levél rövid, tömör, személyes vallomás munkához való viszonyról, karriercélokról, elvárt munkahelyről, munkakörről és ezzel kapcsolatos részletkérdésekről, vonzásokról és választásokról, ösztönzőkről és erőforrásokról."


Ezzel az állítással is egyetértek, azonban hozzátennék valamit: Vigyázzunk, hogy hogyan szűkítjük lehetőségeinket. Tegyük fel, beleírjuk, hogy nem szeretnénk dohány/alkohol/olaj szektorbeli, vagy állatkísérleteket végző cégnél dolgozni. Anélkül, hogy részletesebben megismerhetnénk a lehetőséget, automatikusan kizárjuk magunkat egy olyan munkakörből, amely talán csak elsőre tűnik etikailag kifogásolhatónak (meredeken hangzik, de tényleg van ilyen). Elvárásokat, célokat, motivációt leginkább személyesen tartok célszerűnek kifejteni, a lehetőség megismerése után - sosem lehet tudni, hogy adott munkához milyen olyan plusz kondíciók adódnak, amelyekkel életünk legjobb munkahelyét tudjuk kifogni.

Zárásként pedig, igyekszem majd jó önéletrajz és motivációs levél példákkal illusztrálni azt, hogy mi is a különbség a jól és a rosszul megírt önéletrajzok között (ugyanolyan szakmai profillal), mert azt hiszem ez lenne a legnagyobb segítség. Ez azonban hosszabb előkészítést igényel, de ígérem, rendszeresen lesz ilyen rovat.

Utoljára pedig annyit, hogy szánjunk egy picit több időt mind a CV, mind a motivációs levél megírására, mert megéri. Idomítsuk kicsit az álláshirdetéshez, és próbáljuk meg önmagunkat adni benne, nem pedig kliséket halmozni.

1 komment

Címkék: pályázat írás levél állás önéletrajz cv motivációs

A bejegyzés trackback címe:

https://fejvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr56402215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lovestoned 2008.04.05. 23:05:06

Be kell valljam, bár hasonló munkakörben dolgozom, én 100-ból 1 motivációs levelet olvasok el.

Miért? Mert általában önfényezés, annak a bizonygatása mennyire akarja ezt a munkát a jelölt. Egy fejvadász tényleg rengeteg CV-t néz át naponta miközben ezer más dolga is van és arra egyszerűen nincs idő, hogy sablonszövegekből összerakott önmarketinget olvasgasson.

Ha jó a CV, úgyis behívom és majd személyesen meggyőz. Ha nem jó, a motivációs levél mit sem számít.
süti beállítások módosítása