Egy fejvadász blogja

"Mindennapi munkám során gyakran találkozom emberekkel..."

Utolsó kommentek

Elbocsátó szép üzenet

2008.11.12. 16:18 Hunter Milo

Válság, recesszió, és a leépítések - anélkül, hogy túlságosan belemennék a jelenlegi helyzet és a munkaerőpiac elemzésébe (megtették ezt helyettem mások is, részletesen), néhány gondolatom támadt az eddigi híreket olvasva, munkaerőpiaci oldalról.

Először is, a jövő évet tekintve, ha nem is mindenki borúlátó, de kivár. A recessziót meg mindenki elkerülhetetlennek érzi, ezért ha eddig nem biztos hogy lett volna, most már tuti hogy lesz...

De ami jobban idekapcsolódik: a túlnyomó többség leépít, elbocsát. Vannak szektorok, ahol azt mondanám, ezt még megértem. De sajna egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy ezek a leépítések sokszor "indokolatlanok" - mindössze annyi a titok nyitja, hogy most relatíve büntetlenül lehet nagyszámú dolgozótól megszabadulni.

Mondok egy példát: többezer fős hazai gyártó cég kijelenti, hogy megszabadul részmunkaidős dolgozói 50%-ától - kemény 45 embertől, a többezerből. A pénzügyi válság miatt - természetesen. Hát nem is tudom...mondjam vagy mutassam?

Úgy gondolom, minél nagyobb méretű egy cég, annál átláthatatlanabb, hogy ki mit is csinál pontosan, ráadásul az állandó változásban munkakörök, feladatok átalakulnak, ezért előfordul, hogy 10-20 %-al több ember dolgozik egy cégnél, mint amennyi kényelmesen el tudná látni az összes feladatot. Az általam látott vállalati kultúrákat és általános munkamorált tekintve ez egy alsó becslés. Persze ezt a cégvezetők/tulajdonosok is tudják... és szerintük itt a jó alkalom...

HHunter blogján is látom, nem a miénk az egyetlen cég, amelyet most más típusú tanácsadásba kívánnak bevonni - gondoskodó elbocsátásnak hívják ezt az elég szomorú folyamatot.

Arra lennék kíváncsi, ti, idelátogató emberek mit gondoltok:

Felhasználják a cégek a válságot arra, hogy megszabaduljanak emberektől?

12 komment

Címkék: tanácsadás válság leépítés recesszió cégek kirúgás elbocsátás fejvadász pénzügyi gondoskodó outplacement munkaerőközvetítő

A bejegyzés trackback címe:

https://fejvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr48765455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tusko 2008.11.12. 20:12:01

SZia Milo!
Nekem fura a felvetés. Ha van egy szervezet, ahol a megfelelő pozícióban csücsülő emberkék tudják, hogy felesleges dolgozóik vannak, akkor azoktól válság nélkül is meg tudnak szabadulni egyszerű munkakör megszüntetéssel. Ha ez nem tömeges, akkor még a munkaügyi központnak sem tartoznak jelenteni asszem. Persze nekem szinte csak a kis és közepes létszámú kereskedelmi szervezetekbe van az utóbbi időben rálátásom, ahol max 1 felesleges ember van, ha egyáltalán van ilyen és nem munkaerőhiánnyal küszködnek inkább.
Szerintem a cégek eddig se voltak szívbajosak, ha számukra nem megfelelő vagy feleslegessé váló emberektől kellett megszabadulniuk.
Amúgy én is csak remélem, hogy a cégünket szakmailag eléggé érintő (feldolgozóipari segédanyag) recesszió nem követel személyi áldozatot...féltem a seggem, hogy konkrét legyek :)

váj mí 2008.11.12. 22:46:53

Én ezt őszintén, nem értem. Olyan lett a közhangulat munkafronton, mint a szocialista korszakban...Tényleg, vakuljak meg, ha értem. Piacgazdaság, szabad munkaerőáramlás, kapitalizmus... ésatöbbi, aminek a lényege, a piac diktál. Miért kellene bármelyik vállalatnak megindokolnia, hogy hány embert, miért épít le? Pláne multik esetében... nem jön be a közép-kelet-európai munkaerőpiac, húzódhatnak minden indoklás nélkül még keletebbre, Európán kívül. A termékeiket úgysem bojkottálják ;)
Szerintem, ez a mizéria, munkaerőfronton mesterségesen generálva van. Úgy értem, persze, vannak leépítések a válság kapcsán egyes szektorokban, de ez a túlzott hisztéria nem reális. És, személyeskedésnek ne vedd, de a munkaerőközvetítő meg fejvadász cégek is generálják, mert ha a multik kivonulnak, az ő álluk (is) felkopik. És mehetnek a még működő nagyobb közvetítő cégekhez melóért ... :P.

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2008.11.12. 23:06:18

Most még inkább a "mindenki kivár a jellemző". Ugyanakkor ha outplacement tanácsadókat keresnek, az nem jó előjel.
USA, Európa még a karácsony előtt (csökkenő mértékben) fogyaszt, a "világvége" majd januárban jön el.

vilnius 2008.11.12. 23:36:32

"Szerintem, ez a mizéria, munkaerőfronton mesterségesen generálva van. Úgy értem, persze, vannak leépítések a válság kapcsán egyes szektorokban, de ez a túlzott hisztéria nem reális."

Talán nem hülyeség, amit mondasz, legalábbis az eddigiek alapján. Azt számolgatni (mint ahogy az index.hu teszi), hogy hány embert küldenek el a válság miatt (?) önmagában értelmetlen. Ezekhez a számokhoz nem ártana hozzátenni, hogy nagyságrendileg tavaly ilyenkor hány embert küldhettek el, illetve hogy mostanában hány munkahely jött létre (gondolom azért akad ilyen is). Egy 10 milliós országban 4-5 ezer állás megszűnése láttán még azért korai munkaerőpiaci válságról beszélni. Egyelőre legalábbis. De hogy a konkrét kérdésre is válaszoljak: a Legrand magyarországi értékesítése például évek óta rosszul muzsikál (esetleg nem ártana, ha a reklámoznák azt, amit el akarnak adni a fogyasztóknak), ráadásul a franciák mostanában Mo. helyett inkább már Romániába telepítik a gyártást Ennek ellenére most a 30 fő elküldését a "válsággal" indokolják, mert a hírekből úgyis hallottak már a dolgozók a "válságról", ami ugye nem a cégvezetés hibája...

váj mí 2008.11.12. 23:58:48

hhunter
És úgy véled, mindez egyedül és kizárólag csakis a hülye amcsi hitelrendszer következménye?
Persze, sok területre kihat, pláne az amerikai érdekeltségű multik, vállalatok, bankok esetében.

vilnius
Pici kiegészítéssel megjegyezném a Legrand költözéséhez, hogy abban valszeg nagyban közrejátszott, hogy Romániában úgy egy 70-essel kevesebb a minimálbér, a helyi önkormányzatok örülnek, ha (helyi) adómentességet adhatnak 1-3-5 évekre a külföldi befektetőknek, van munkaerő dögivel még minmálbérért és minimális pluszjuttatásokért is (céges busz, kajajegy). Így összességében jobban megéri, ha ott felhúznak pár előregyártott elemből termelőegységeket.

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2008.11.13. 23:32:13

váj mi

onnan indult, aztán bedőlt pár bank, biztosító, ezután a bankok közti hitelezés fagyott be, ami finanszírozási nehézségek elé állította a komolyabb készpénzállománnyal nem rendelkező vállalatokat. az amerikai fogyasztás még jobban visszaesett (recessziós félelem, hitelfelvétel nehézkes, ingatlanfedezetek bedőlése, ingatlanok árverezése), és még lehetne folytatni, a blog-on is kiragadtam egy példát 1-2 hete, mennyire összefügg minden.

váj mí 2008.11.15. 01:33:11

Persze, összefügg egymással sok minden, de hogy tényleg minden? Bedől az amerikai bankrendszer (egy része), és csődöt jelent az egész világ? Na neeeeeee ......

mr. editor 2008.12.11. 10:05:26

Nekem volt részem outplacement szolgáltatást igénybevenni a Karrier Hungária kft-nél. Annyiból állt hogy egyszer találkoztunk személyesen, beszélgettünk mit szeretnék majd csinálni, blablabla. Átküldtem a CV-met, megnézték azt mondták OK. Mondtam nekik english CV-t írnék, segítsenek, erre valamelyik HR portálról küldtek egy mintát. Csináltam egyet önerőből, 2 ponton minimálisan belejavítottak azt mondták OK. Soha egyetlen állásajánlatot nem kaptam tőlük, nem tudok róla hogy kapcsolatrendszereiken keresztül bárhová kiajánlottak volna. mindezt 300E-ért. Gratula.

mr. editor 2008.12.11. 10:06:12

részem helyett szerencsém, bocsi

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2008.12.12. 21:32:00

Szia, Mr. Editor,
Nekünk is lett volna már lehetőségünk ilyen jellegű tanácsadásra, de az a helyzet, hogy a legtöbb, amit ilyenkor adni lehet, tényleg az amit írsz, vagy esetleg egy őszinte, építő jellegű kritika. Valóban drágába van ez, és ha még ha hihetetlen jó jelölt is vagy, lehet az éppen futó 20-30 keresés egyikébe sem illettél, így meg ennyi. Emellett meg van ugye, aki online kapja...ehhez nem fűzök hozzá semmit.
Téged küldtek, mentél, mi történt? Te hogy csinálnád?

mr.editor 2008.12.13. 11:06:02

Helló Hunter Milo
Volt egy átszervezés a cég üzletágában és az új lehetőség nem vonzott ezért mentem. Korrekt elválás volt, semmi gond nem volt vele.
Az outplacementről az a véleményem, hogy mindenkinek a saját szintjén kell nyújtani, tehát aki sose írt CV-t, nem volt interjún annak azt kell megtanítani, aki (pl.én) 14 éve multicégeknél dolgozik és azt se tudom hány interjún/értékelő központban voltam, annak mást kell nyújtani.
Hogy mégis mit, arra van egy példám.
Nemrég pályáztam egy dohányipari céghez, ahol első körben találkoztam egy tanácsadó cég tapasztalt, (40-es hölgy) vezető tancsadójával.
Beszélgettünk kb. 2 órát és a végén olyan precízen leírta hogy milyen pozíciót, milyen környezetben kéne ellátnom, hogy magam is meglepődtem. De igaza volt és nagyra becsülöm a képességeit.
Elmondta, hogy egy multi tanácsadó cégtől vált ki (önállósodott), mert nem bírta már azt a hentesmunkát amit ott végeznek a több tucat 22-25 éves "tanácsadók" bevonásával.
Az interjú után érdeklődött arról, hogy áll a keresésem, kiajánlhat-e szakmabeli felsővezetőknek. Szóval valahogy ezt a színvonalat kellene megcélozni az outplacement esetében is.

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2008.12.16. 15:21:54

Szia,
teljesen megértelek :)
Ezt a szakmát sokszor "túl könnyű" rosszul csinálni. Sajna ennek sok oka van, és nekem/nekünk is szinte napi probléma ezzel szembenézni, helyrehozni minden téren azt, amit mások a könnyű profit érdekében elrontottak.
süti beállítások módosítása