Egy fejvadász blogja

"Mindennapi munkám során gyakran találkozom emberekkel..."

Utolsó kommentek

Diszkrimináljuk a női munkavállalókat?

2009.06.08. 18:05 Hunter Milo

Néhány ismerősömmel beszélgettünk a minap, hárman közülük állást keresnek. Egy huszonéves és két harmincas hölgy is állást keres közülük, megosztották álláskeresési tapasztalataikat.

Ha huszas éveid elején jársz, taknyos kis fruska vagy, mit akarsz komolyabb munkákkal, asszisztensnek vagy jó. Ráadásul mi van, ha fiatal anyuka akarsz lenni.

Huszas éveid vége felé tuti párkapcsolatban élsz, előbb-utóbb férjhez és mész és gyereket akarsz, aztán netán elmész szülési szabadságra, ó, mily borzadály!

Harmincas éveid elején ha eddig nem szültél gyereket, akkor most majd biztosan akarsz, mert ketyeg a biológiai órád.

Harmincas éveid második felében ha netán van már egy-két gyerkőc, akkor uramisten, mi lesz ha megbetegednek a kölkök, vagy korábban el kell menned a munkahelyről az ovi/bölcsi miatt. Teljesen kizárt, hogy bejöjj hétvégén dolgozni. Ez demoralizálni fogja a többi kollégát! Ha még ebben a korban sincs gyereked, vénlány/karrierista ... vagy, és valami nem stimmel.

Negyven felett pedig ha még nem vagy valamilyen vezetői pozícióban, akkor felejtsd el, öreg vagy, és a huszonéves fruskát fogják felvenni helyetted, mert fiatal, dinamikus, és jól bírja a főnök tempóját.

Ha nem látnék a fentiekre sok-sok ellenpéldát, most nagyon elkeserednék. Tény azonban, hogy általánosságban nézve a hölgyeknek van nehezebb helyzetük munkavállalás szempontjából. Olvasók, mik a tapasztalatok?

8 komment

Címkék: álláskeresés diszkrimináció női munkavállalás

A bejegyzés trackback címe:

https://fejvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr221171048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

piszuka 2009.06.09. 00:01:24

A tapasztalatok szomorúak.

27 éves nő vagyok. Különböző okok miatt új állást keresek.

Mivel annyira nem sürgős, megválogatom, hogy hová jelentkezem. Eddig 20 állásra jelentkeztem, 8 interjún voltam, és egyetlen helyre vettek volna fel, de ott sem arra a pozícióra, ahová jelentkeztem, hanem alacsonyabb beosztásba.

A 8 interjúból kettőn kérdezték meg, hogy férjnél vagyok-e. Mikor mondtam, hogy nem, megkérdezték, hogy de ugye van barátom.

A kettőből az egyik helyen ennél is tovább mentek. Azt is megkérdezték, hogy kivel élek, és hogy mennyi a jelenlegi fizetésem. Mivel nem akartam kockáztatni, hogy elzavarjanak, válaszoltam mindenre.

A fent említett két helyről várok jelenleg visszajelzést. Az egyik helyen évente hosszabbítgatnák a szerződést, nyilván azért, mert nem szeretnék, ha a nyakukon maradna egy terhes nő. Mondta is a hölgy, hogy "sajnos az előző kolléganő elmegy szülni, illetve izé... szerencsére, hiszen nagy öröm a gyerek".

Azt hiszem, a sok kudarc oka a válság mellett az, hogy immár senki nem hiszi el nekem, hogy nem szülni akarok menni hozzájuk.

Mikor az első munkahelyem lett, ahol most is vagyok, azon az egy interjún voltam, és egyből fölvettek.

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2009.06.09. 21:54:41

Piszuka, szerintem keresgélj még ezerrel, ha van rá lehetőséged. Hidd el, ahol ez a mentalitás, ott kutyába sem veszik az embert más szempontból sem... az évente hosszabbítgatott szerződéseket amúgy sem nézik jó szemmel a hivatalos szervek. A jelenlegi fizetést elég sokszor megkérdezik, ennek vannak érthető okai is, de hogy kivel élsz?! Jó, hogy azt nem kérdezik meg, ő mennyit keres.

piszuka 2009.06.10. 22:28:20

@Hunter Milo: Köszönöm a véleményt :)

Az olyan lehetőségeket, amik megfelelnek az elképzeléseimnek, nagyrészt kimerítettem már. Nagyon kevés az új hirdetés, és amik vannak, azok is gyakran ugyanazt az állást hirdetik különböző közvetítő cégeken keresztül.

A két hely, amiről szó van, kisméretű nonprofit intézmény (természetesen ismerős útján értesültem a lehetőségről mindkét esetben), tehát nem hiszem, hogy felkeltenék a hivatalos szervek érdeklődését. Az, ahol évente hosszabbítanának, ellátandó feladatok és hmm... karrierépítés szempontjából is ideális lenne, ezért, ha netán engem választanának, azt hiszem, mégis el fogom fogadni. A másikat nem hiszem, nem volt szimpatikus ez a sok kérdezősködés, meg maga a leendő főnök sem.

Én még nem hallottam olyanról, és nem is láttam olyat, hogy megkérdeznék a jelenlegi fizetést. Mi lehet ennek az oka azon kívül, hogy elejét vegyék a túl magas fizetési igényeknek?

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2009.06.21. 22:54:52

@piszuka
A fizetéssel kapcsolatban mi két opciót szoktunk felkínálni a jelölteknek: mondjon egy elvárt fizetést, vagy mondja meg a jelenlegit, és arra majd az ügyféltől kap egy ajánlatot. A mögöttes ok elég prózai: amikor új munkahelyen kezdesz és papírjaidból jó eséllyel kiderül, hogy mennyit kerestél, elég kínosan jön ki, ha irreálisan sokkal többet alkudtál ki magadnak az új helyen. (Ez egy esetben oké, akkor, ha a piaci átlag alatt kerestél.)
Tudom, hogy munkavállalói szemmel nem túl fair, de sajna elég sokszor kapnak vérszemet a jelöltek is.
Még egy ok: ha mondjuk az új álláslehetőség tetszene, de felfelé lógsz ki a fizetési sávból, akkor az ügyfélnek nagyobb eséllyel lehet úgy eladni téged, hogy szeretnél váltani, de érthető módon nem akarod hogy csökkenjen a fizud. Ebben az esetben a potenciális munkáltatód is tudni fogja, hogy nem azért ragaszkodsz a teszem azt br. 500-hoz, mert 200-al többet akarsz keresni, mint most, hanem mert ennyid van most.
Harmadszor: Én piaci információként is rá szoktam néha kérdezni, ha nem vagyok annyira tisztában a fizetési sávokkal azon a területen.

piszuka 2009.07.02. 22:47:15

@Hunter Milo: Köszönöm, most már értem :)

Az én esetemben viszont, mint kiderült, pontosan tudták, mennyit akarnak adni. (Kevesebbet, mint amennyit most kapok.) Így ez részükről csak indiszkrét kíváncsiskodás volt.

Nem értesítettek egyébként egyik fent említett helyről sem.

bezzegszilvia · http://allas-munka.blog.hu/ 2009.08.05. 10:24:50

A nőkkel szemben több az "előítélet" e téren, de ez is cégfüggő. A multi-világban, ahol a napi munkaórák száma kétjegyű, kényesebbek a gyerek kérdéssel kapcsolatban. Egyrészt érhető az aggodalom (hogy fog tudni családanya szerepének is megfelelni a munkavállaló?), másrészt, aki vállalja, hogy áthidalja ezeket a problémákat, annak adjanak lehetőséget. Nekem még direktben nem szegeztek ilyen kérdést. Talán mert én is HR területen mozgok ;) A témával kapcsolatban azt gondolom, aki "baba projektben" gondolkodik, úgy sem fogja elárulni az interjún…

hummingbird · http://allasfoglalas.blog.hu/ 2009.08.19. 21:32:11

Én személy szerint azt is mélyen elhallgatom az önéletrajzomban, hogy GYES-en vagyok. Persze ha interjúra hívnak, ott elmondom, hiszen mindenképpen kiderülne.
A babaprojektet sem árultam el annakidején, amikor aktuális volt. Ha megtettem volna, sehova nem vesznek fel valószínűleg...

kegyetlen 2009.11.22. 13:12:36

Minden nő potenciálisan anya, tehát eleve nem érthető, hogy adnak egyáltalán állást egy nőnek?
süti beállítások módosítása