Egy fejvadász blogja

"Mindennapi munkám során gyakran találkozom emberekkel..."

Utolsó kommentek

Cv és önéletrajz formátum

2010.03.13. 11:46 Hunter Milo

Röviden: leginkább .doc

Ha nincs otthon Office és Word, akkor le lehet tölteni az Open Office családot - ez otthoni használatra ingyenes, és van benne egy Word-höz hasonló szerkesztő, amellyel lehet .doc formátumban menteni. Bár tapasztalatom szerint itt sajnos nem mennek át tökéletesen a formázások.

Néhányan .odt (open office) fájlokat küldenek, de elfelejtik, hogy a Word nem nyitja meg (fordítva ez nem igaz), és külön le kell(ene) miatta tölteni a szoftvert.

Divatos mostanában pdf-ként küldeni, de azt nagyon utálom. Sok cégnél olyan szoftver működik, amely kulcsszavakat emel ki a cv-ből a könnyebb kereshetőség érdekében, de egy pdf-hez sok szoftver nem tud hozzányúlni (tudom, pont ez lenne a lényeg). Egyszerűen nagyon megnehezíti a feldolgozást.

Néhány elvetemült elme excel-ben ír önéletrajzot, én speciel ennek sem örülök. Lehet jó önéletrajzot készíteni excel táblában? Én még nem találkoztam olyannal, ami tetszett volna.

Maradjon a biztonságos választás, ok?

16 komment

Címkék: önéletrajz pdf cv xls formátum doc odt

A bejegyzés trackback címe:

https://fejvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr801802382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

^LutheR^ 2010.03.13. 18:43:00

PDF és ODT nyílt szabványok, és kívánatos volna ezek terjedése. Nincsenek egyetlen céghez kötve, megnyithatók nyílt forrású szoftverekkel, akár 10 év múlva is.

Az az állítás, hogy a Word nem nyitja meg az .odt-t, nem állja meg a helyét.

A DOC-ot örökre el kéne felejteni, ok?

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2010.03.16. 17:02:58

@^LutheR^: Szia, köszi az új nézőpontot, igaz ez is. Ugyanakkor épp most kellett egy plugin-t letöltenem, hogy megnyithassak egy .ods fájlt. Mezei user szemmel nézve ezt nem mindenki fogja utánam csinálni ha időről/vesződésről van szó. Nem azt mondtam, hogy használja mindenki a Word-öt, hanem hogy akkor már mentse a fájlt .doc-ban. Lehet hogy igazad lesz, és egyszer mindenki nyílt szabványokat fog használni, mert ez a kívánatos. Nem egy kardinális kérdés, azonban az sem éppen jó, ha emiatt landol az önéletrajzod a lomtárban.

giboy 2010.03.18. 15:54:54

Szia!
Nekem lenne több kérdésem a europass-os cv-t mennyire tartod jónak, akarok írni egy motivációs levelet és olyan helyre akarom be adni ahol nem hirdetnek állást mennyire célszerű az ilyen? Válaszod előre is köszönöm.

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2010.03.21. 15:19:23

@giboy: Szia! A Europass CV-t én nem nagyon kedvelem, mert hozzászoktam hogy egyes munkaköröknél a munkáltató neve legfelül van és a tevékenységek utána kerülnek kifejtésre - itt legalul van a cégnév... mindig összekeverem. De ez csak az én személyes meglátásom. Egyébként nem rossz, de őszintén szólva én még így sem találkozom sokkal. Szerintem ha van időd, keress más template-t.
A direktben jelentkezés szerintem jó ötlet - motivációs levelet én nem csatolnék, hanem a kísérőlevéllel egybeolvasztanám, tehát az e-mail szövege lenne egyben a mot.levél. (Arra az esetre ha nem nyitná meg senki...) Ezt persze próbálnám cégre szabni, leírni hogy miért tetszene nekem az adott munkáltató, stb. Ne központi e-mail címre küldd, hanem egy szakmai vagy hr vezetőnek.

bireszty 2010.03.31. 10:51:39

Szia Kedves Milo! Tegnap találtam rá a blogodra, és - mivel sajnálatos módon jelenleg én is az álláskeresők táborát erősítem - nagy érdeklődéssel olvastam az írásaidat. Egy délután alatt végig is mentem az összes poszton és tényleg sok hasznos információval lettem gazdagabb.
Én Europass CV-t szoktam küldeni, PDF formátumban, méghozzá azért, mert ebbe - ha nem is lehetetlen, de legalábbis - nehéz belemódosítani. Mivel az Adobe Reader ingyenesen beszerezhető a netről, szerintem nem okozhat gondot a megnyitása. Remélem.
Sajnos, az általad egy másik posztban említett munkaerő-piaci fellendülést én nem tapasztalom. Szerintem jó végzettségem van (Andragógia Ba, felnőttképzési szervező szakirány), nyelvvizsgám, aktív nyelvtudással (angol), egy OKJ-s Jogi asszisztens, plusz most végzem levelezőn a HR Ma szakot. 24 éves vagyok, a munkatapasztalat eddig 9 hónap, elnöki tanácsadóként. Munkaviszony megszűnésének oka csupán a munkáltató financiális problémája. - Kismillió hirdetésre küldtem el a jelentkezésemet, de egyelőre nem kapkodnak utánam. HR-esnek nem kellek - még aktatologatónak sem! - , pedig az érdekelne, de nagyon. Irodavezetőnek túlképzett vagyok, a menedzser asszisztens meg legalább 3 nyelven kellene beszélnem... Teljesen el vagyok keseredve. Tagadjam le diplomámat és keressek munkát érettségivel? Vagy hagyjam félbe mostani tanulmányaimat és menjek ki Au pair-nek külföldre, mert itthon nincs lehetőség? Van esetleg valami ötleted, tanácsod számomra? Segítségedet előre is köszönöm és kíváncsian várom további írásaidat.

Peremartoni Krisztina (törölt) 2010.04.01. 14:58:49

Óóóóó én mindig mindenkinek .PDF-ben küldöm el, az a tuti.. Nincs az hogy széthúzatva, formailag szétesve nyomtatják ki és úgy néz ki mintha én csesztem volna el a külalakját.. Na persze ettől függetlenül ugyanúgy nem vesznek fel sehová :-) :-)
De a legszebb aminkor a Word-ben készül, természetesen benne hagyott korrektúrákkal :-)

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2010.04.05. 13:11:56

@bireszty: Szia, HR téren tényleg nem sok lehetőség van mostanában. Szerintem semmiképpen se add lejjebb, kitartás. Miért lennél túlképzett irodavezetőnek? A legutolsó lányka akivel beszéltem ilyen téren - kétdiplomás, több nyelven beszélő "profi asszisztens" aki saját maga két másik asszisztenst koordinál egy elég nagy cégnél. Menedzserasszisztensként pedig szerintem tökéletes a jó angol. Mióta keresgélsz egyébként? Ne keseredj el, inkább küldd el a cv-d (ha gondolod név nélkül) a fejvadaszblog@gmail.com-ra, megnézem neked ha szeretnéd. Semmiképpen se add lejjebb - külföld amúgy jó ötlet lehet, csak nem menekülésképpen, hanem tapasztalatszerzés miatt. Ne tagadd le a diplomád, és azt meg felejtsd el hogy "nem kellek"!!! Nem TE személy szerint nem kellesz, a visszautasítás hogy szólna már neked, ha interjúra sem hívnak be?

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2010.04.05. 13:14:38

Horst és bireszty, egy dolgot áruljatok már el kérlek ennek kapcsán... miért fél mindenki hogy belenyúlnak a cv-jébe?
Ha bele akarok nyúlni, a pdf-be is bele fogok (adobe professional), egyébként meg miért tenném, hacsak nem a közös érdekünkben? A mi cégünknél egyébként is tilos (meg amúgy is), én mindig felhívom a jelöltet, hogy holnapra küldjön egy javított változatot, ha valami nem oké, pl. helytelen az angol, vagy áttekinthetetlen, stb.

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2010.04.05. 13:15:52

Ja igen, a korrektúra tényleg cink, nekem eddig egy emberem bukott le ezzel, igaz, ő kozmetikázta a cv-jét, és végig látszott, hogy hol javított pl. a menedzselt alkalmazottak számán, eredményeknél - meg ami külön gáz, a dátumoknál...

bireszty 2010.04.06. 08:56:01

Milo! Köszönöm, élnék a lehetőséggel, ami az CV-m átnézését illeti.
Doc-Pdf: Nem attól tartok, hogy belemódosítanak az adatokba, vagy ilyesmi, de nem egy interjún voltam már, ahol úgy láttam kinyomtatva az önéletrajzomat, ahogy én biztos nem küldtem el: teljesen szétesve. Ez a hiba nyilván adódhatott Word kompatibilitás gondok miatt (bár mindent 2003-as Word-be mentek, mivel a 2007-es még nem annyira elterjedt), de akkor is az én igénytelenségemről árulkodott, ami már eleve egy rossz benyomást kelt az interjúztatóban. Ezt szeretném elkerülni a PDF formátummal, ami "nem tud" szétesni; biztosan olyan formában kerül a HR-es asztalára, ahogy én azt megszerkesztettem és elküldtem.

bireszty 2010.04.06. 09:24:56

@Hunter Milo: Ezek kifejezetten jó hírek. :)
Egyébként nem keresgélek még régóta (két hete tudtam meg, hogy nem tudnak tovább foglalkoztatni, még két hét van a felmondási időmből), csak hát nyilván minél kevesebb időt szeretnék tétlenül tölteni. Nekem az elvégzett munka adja a legnagyobb önbecsülést, ezért is vagyok kétségbe esve. No, de azért még nem adtam fel.

GabAndras · http://www.oneletrajz-minta.com 2010.07.27. 18:28:34

Sajnos ezzel a bejegyzéseddel nem tudok egyetérteni vagy pedig csak részben. Véleményem szerint egy komoly szellemi munkás (különösen, ha vezetői munkakörre jelentkezik), akkor megkövetelt az önéletrajz pdf formátuma. EZ nem sznobság. Sokkal nagyobb komolyságot és nem mellesleg összképet nyújt a pdf-s önéletrajz. Ha csak a biztonságra megyünk illetve a munkakör nem kívánja meg az ilyen jellegű elvárásokat, akkor valóban a doc formátum javallott.

András

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2011.04.19. 20:38:09

@Hunter Milo:
"miért fél mindenki hogy belenyúlnak a cv-jébe?"

például azért, mert már megtörtént ( L. Paul Wilmott és Dominic Connor álláskereső sillabuszát ), hogy a fejvadász az önéletrajzban szereplő "PDE" ( partial differential equation ) kifejezést "PDF" re javította ki :D

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2011.04.19. 20:41:17

Egyébként a gépemen sajnos nincs WinWord, így ha akarnám sem tudok .doc formátumot gyártani. Ezzel szemben van LaTex ( meg WinEdt ) amellyel nagyon szép .pdf fileokat lehet szoborni. ( Kvázi industry standard, hogy mindenki .pdf be írja a dolgait, így a CVt is )

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2011.04.19. 23:30:05

@Scaramella va alla guerra: Egy év távlatából és egy másik országból visszanézve, egyértelműen eluralkodtak a .pdf önéletrajzok. Áttekinthetőbb, jobban szerkesztett, nem zavar bele a helyesírás ellenőrző, és egyre többen használják. Tudom mikor kell módosítani az álláspontomon :-) Legyen .doc és .pdf.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2011.04.20. 06:57:55

@Hunter Milo: Azért nekem is szóltak már ( főleg Magyarországról ) hogy szíveskedjek .doc formátumban elküldeni.

Mondjuk a winwordben írás és utána .pdf ként kinyomtatás azért nem jó, mert a winword fontkészlete szerintem nem szép. De így p.l. a rettenet X borzalom méretű képek mérete emberire csökkenthető.
süti beállítások módosítása