Egy fejvadász blogja

"Mindennapi munkám során gyakran találkozom emberekkel..."

Utolsó kommentek

Hülye HR-es kérdések

2008.11.18. 11:36 Hunter Milo

Szerintem nincs olyan ember, aki ne futott volna már bele pár ilyen kérdésbe állásinterjún. ("Nem tartottam emberinek az ott feltett kérdéseket és nem tudtam mit kezdeni velük. Megkérdezték például, hogy mi volt a három legnagyobb kudarc az életemben, milyen autónak születnék újjá, és a tiszta WC-t vagy a piszkos szobát szeretem-e inkább")

Itt egy cikk az mfor-on, egész jó, szókimondóbb, mint általában az ilyen cikkek szoktak lenni. Ír a HR szakmai kompetenciájáról is, amit ugye, sokan szoktak joggal/jogtalanul vitatni, illetve hogy mi az ilyen első körös interjúk célja.

Tessék olvasni, és megtanulni a játékszabályokat, akkor nagyobb eséllyel hódítjuk meg a hr-es műmacák/Teri nénik/ unott tanácsadók szívét :-))))

Ami miatt idetettem:

"Az interjúk ezen szakaszával kapcsolatban (is) rengeteg áltudományos dolgot sikerült már kifejleszteni különféle képzett (vagy képzetlen) szakembernek, ennek egyik klasszikusa a „Hogyan látja magát 5 év múlva” jellegű kérdés, amire valószínűleg nehéz jól válaszolni. Ha a leendő vezetők pozícióját jelöljük meg, nincs esélyünk, ha jó minden úgy ahogy most van, akkor ránk mondhatják, hogy nincsenek céljaink, ha esetleg azt mondjuk, hogy saját vállalkozást csinálnánk, akkor nem tűnünk majd túl lojálisnak.

Tréfás kérdések is felmerülhetnek, mint például a „Milyen fa lenne szívesen?”, vagy „Mit csinálna most, ha nem itt lenne?” illetve a „Fekete vagy fehér autókat szereti jobban?” – ezekből százával találhatunk az interneten, legtöbb esetben a feltevésüknek semmi más célja nincs, mint az idő kitöltése, illetve esetleg annak tesztelése, hogyan reagálunk a váratlan helyzetekre, tudományos háttere nem sok ilyen kérdésnek van. Ne adjuk könnyen magunkat, ha a sokadik ilyen kérdést teszik fel, akkor is rezzenéstelen nyugalommal válaszoljunk – ha pedig nagyon sok ilyen kérdést tesznek fel, és annyira nem vagyunk megszorulva, hagyjuk ott az egészet."

Na tessék :) A helyes reakcióra is ad választ a cikk: "rezzenéstelen nyugalommal válaszoljunk"

A sértő, diszkriminatív kérdések komolyabb téma, itt meg kell tanulni jól nemet mondani, vagy kikerülni a kérdést, és nem bosszankodni. Ha nagyon megalázó a dolog, akkor ne hagyjuk magunkat. De erről egy másik posztban majd.

Sok-sok személyes példát várok a kommentekbe!

25 komment

Címkék: blog interjú első hr hülye kérdések állásinterjú mfor szakmai benyomás hr es vezető megítélés interjúztatás

A bejegyzés trackback címe:

https://fejvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr54775168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

váj mi 2008.11.18. 12:52:04

Őszintén, tele van a hócipőm a munkaközvetítőkkel meg a sok kamu álláshirdetésükkel, aminek a célja max. az adathalászat. Hogy ezt miből gondolom?
Hónapokig fut egy-egy konkrét állás az ún. munkaközvetítők hirdetései között. Ha most te vagy bárki más azt mondja, hogy 3-4 hónap alatt nem találnak egy Budapest méretű városban megfelelő embert egy olyan "nagy szakértelmet" kívánó munkakörre, mint amilyen az adminisztráció, akkor azt nemes egyszerűséggel szemberöhögöm.
Elég régóta keresek melót, napi rendszereséggel nézem a hirdetéseket, és nem vagyok hülye. Egy állásajánlat megjelenik egy alkalommal, befutnak ugye a cv-k, az adatokkal. Akiknek a cv-je elfogadható, azokat behívják személyes interjúra, hullámokban. Aztán 1 héten belül kiértesítik a madarakat, hogy bocsi, de mégsem. És rá 1 hónapra újra feltűnik ugyanaz az állásajánlat ugyanattól "munkaközvetítőtől". És ez így hónapokig. Ismétlem, nem spéci szaktudást igénylő melókról van szó, hanem sima asszisztensi Í(nem szakasszisztens), titkárnői, recepciós hirdetésekről. Nem egy ilyen céget tudok felsorolni, kezdve a graftonnal az aim to please-ig. Igen, leírom a nevüket, mert a q***a anyjukkal szórakozzanak az ilyen tetves cégek.

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2008.11.18. 16:12:34

a Grafton-ról én is hallottam (jelölttől), hogy pofavizitre behívogatják az embereket, pozíció nélkül. ennek csak akkor van értelme, ha a megbízásaik jelentős része olyan típusú, hogy "holnapra kéne 2 recepciós" vagy "hétfőtől egy angolos titkárnő 1 hónapra". viszont ebben az esetben úgy kéne hirdetni, hogy időszakos, beugrós munkákról van szó. tehát valami oka biztos van, nem hinném, hogy saját szórakoztatásukra csinálná ezt akár a Grafton, akár más cég.... jó lenne, ha hozzászólna egy illetékes a megszólított cégektől :)

ami meg a hülye kérdéseket illeti, én nem használom, viszont a tradícionális interjú egyes rövid kérdései szükségesek ahhoz, hogy ráhangolódjunk a jelöltre, és utána lehet mélyebbre ásni - ha szükséges.

váj mi 2008.11.18. 17:40:22

hhunter
Szerintem sima adathalászat, egy mocskos, aljas szemét módja. Ha úgy hirdetnék meg, hogy 1-2 hónapra titkárnő vagy recepciós helyettesítésre, nem kapnának annyi cv-t. Arra smucigok, hogy valódi munkaközvetítést végezzenek, így kamu vagy már lefutott állásokkal szedik be a cv-ket ilyen eseti melókra.

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2008.11.19. 19:14:31

Szia váj mí,
Valóban van olyan, hogy kimennek kamuhirdetések, főleg olyan pozíciókra, amik majdnem mindig keresettek. Ilyenkor nem árt, ha van kéznél néhány jó ember, akit azonnal lehet küldeni.
A nem megfelelő tájékoztatás azonban tényleg nagyon inkorrekt...

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2008.11.19. 19:19:26

Még egy dolog: nagy különbség van az adathalászat (ami illegális és személyes adatok kicsalását jelenti) meg egy önként elküldött cv között. Nevezzük adatbázis építésnek...

váj mi 2008.11.19. 20:54:22

Hunter Milo
Hát persze, lehet ezt adatbázis építésnek is nevezni, de akárhogy is szépítjük a dolgot, ez bizony adathalászat. Mert egy konkrét melót hirdetnek meg, ami gyakorlatilag nem is létezik. Nem azt kérik, hogy küldd el önként a cv-det az adatbátisuk számára, hanem egy bizonyos állást raknak a placcra. Ez azért különbség. Nem is kicsi. Pontosan az, amit írtál az adathalászatra, személyes adatok kicsalása megtévesztéssel.
Magyarul, átb@xnak a palánkon, és rabolják az idődet.

Gab22 2008.12.01. 15:00:16

Sziasztok!

Az én ügyfelemtől 3 állatnevet "kértek", valahogy ezzel a szöveggel: ha állat lehetne, mi lenne szívesen?:) De lehet, hogy ezen inkább sírnom kellene, mint mosolyogni ...!
Véleményen szerint -bár szerintem közületek jobban tudják-, rengeteg személyiség értékeléssel foglalkozó kérdőív van, amik hasznosabbak az állatnevektől! Sőt, továbbmenetelve ezen az úton: önértékelő eljárások is léteznek /képesség, érdeklődés, munkamód, érték/:)

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2008.12.03. 09:58:29

Igen... bár minden ilyen kérdést meg lehet magyarázni...
De ez kb. ilyen Cosmo-teszt szintű.

Power Reverse Dual Currency Swap 2008.12.04. 00:47:57

ifile.it/n02xiuj

ha állat lehetne, mi lenne szívesen?:)

1. papucsallatka
2. ebolavirus
3. kerdest feltevo HRes.

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2008.12.04. 23:17:23

khm.. khm.. azért ne általánosítsunk kérem :-)

mr. editor 2008.12.11. 10:22:29

Engem az bosszant fel amikor a HR-cég második kérdése a minimális bérigény. Erre megkérdezem: Elnézést, melyik cégről beszélünk, mi a pozíció részletes leírása, felelősségi kör, mióta üres a pozíció és miért, vagy ez új pozíció? Van aki csak néz bambán...
Ha azt se tudom melyik cég, meg mit kell csinálni (multinacionális cég, új ügyfelek szerzése volt a hirdetésben) akkor hogy mondjak bármit is. Legtöbbször azt válaszolom, hogy várom mennyit ér meg ez a pozíció és személyem a cégnek.

aGinger 2008.12.15. 18:41:12

Óigen, ezt szeretem én is, amikor még semmiről nem tudsz, de mondd meg, mennyiért vállalnád (legszebbek az olyan fejvadász-hirdetések, ahol se cégnév, se konkrét munkakör, de önéletrajzot csak fizetési igény megjelölésével...hát honne).
Egyébként nekem nem sikerült még ilyen stílusú kérdésekbe belefutnom, szerencsés vagyok-e :)

aGinger 2008.12.15. 18:43:50

Az 'ilyen stílusú' a kutyás-fás részre vonatkozik, nem a fizetési igényesre :)

HumanitaRian 2008.12.18. 21:52:33

Nem is értem, hogy lehet a az interjú elején bérigényt kérdezni. Néhány kolléga hajlamos elfelejteni, hogy a pályázó is dönt, nem csak ő...

Egy barátomtól kérdezték:
"Milyen színűnek képzeli az agyát?"

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2008.12.19. 10:08:34

Ez előbbit általában az ügyfelek is hajlamosak elfelejteni :) Okos cégek így szedik össze a legjobb embereket, azaz gyorsabban döntenek mint multi társaik.

A másik LOOOOOL :)

Gardar 2009.03.01. 14:36:32

Az aim to please-re én is ráfutottam :( Az "interjú" 3 részből állt volna. Az első kettőben én beszéltem magamról és a tanulmányaimról (1) valamint az előző munkáimról (2). A 3. részben mondta volna el a cégről a tudnivalót a fejvadász (a cégről még a nevét sem tudtam, se a méretét, tevékenységi körét, csak a munkakört nagyjából), de előtte mintegy átvezetésként megkérdezte a bérigényt. Mondtam egy viszonylag nagy intervallumot, felírta, és elköszönt tőlem. Az interjú 3. része kimaradt. Mondjuk nem bánom, csak az útiköltséget.

alex.grabos 2009.03.03. 10:26:46

@Gardar: Hatalmas köcsögség volt ez a "tanácsadó" részéről. Látod, ez az amiért szégyellem, hogy ma Magyarországon ezt a szakmát űzőm...Vannak ilyen elvetemült nevű cégek, mint az Aim-to-please, Do-it HR, Dragwitt, és még sorolhatnám. Nem azt mondom, hogy mindegyik gáz, mert nem tudom, de amit hallok, olvasok, tapasztalok, te jó ég, amilyen gáz a nevük, olyan maga a cég és az emberei is...

Egyébként pedig: minden tanácsadó cég olyan, amilyen elvárásokat a vezető v. tulaj támaszt a munkatársaival szemben. Tehát fejétől bűzlik a hal...

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2009.03.03. 11:07:18

Amit írsz Gardar, az sajna nem annyira ritka. Futószalag lett ez is sok helyen. Ha annyira szűrnek fizetésre, akkor telefonon előtte udvariasan rá kellett volna kérdezni a sávra - még ha ez visszatetszést is kelt. Ahogy meg a dolgot kezelte..
Alexnál ott a pont az utolsó mondtt kapcsán, ez mindenhol igaz.

TollasAttila · http://www.tollasattila.com 2010.10.21. 22:09:48

Jajj, csak most olvastam ezt a cikket. Milyen kár. Felsejlik bennem a mostani főnököm kérdése: "Milyen gyorsan vezetsz autópályán?"
Azt válaszoltam rá, hogy "ahogy az útviszonyok engedik."
Nem is értettem, annyira ostobának tűnt. Később megtudtam, hogy a jó szélszes csak úgy nyomja a gázt és száguldozik. Hát, gratula, mondtam neki a felvételem után. Én csak annyira száguldok, amennyire lehet. A kérdésem azóta is az hozzá, hogy azért ő tud-e követni?

szizsike 2010.11.11. 11:16:54

bárcsak én is kapnék ilyen hülye kérdéseket, de az interjúig el sem jutok... A HR-es diplomámmal kitörölhetem - már elnézést a kifejezésért...
GYES után szeretnék visszamenni dolgozni, de amint megtudják, hogy van 2 gyerek, villog a piros lámpa a nevem mellett. Asszisztensként 4 év gyakorlatom van, amíg itthon voltam gyeden, elvégeztem a főiskolát, angolul felsőfokon beszélek, számítástechnikában otthon vagyok, nem vagyok sem hülye, sem bányarém, mégsem kellek sehová. Már (vagy még csak) 2 hónapja keresgélek, és már annak is örülnék, ha egy interjún az agyam színét kérdeznék. Az legalább azt jelentené, hogy valaki megnézte a CV-met.

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2010.11.11. 19:42:35

@szizsike: Ezt nem igazán értem, ha nem hívnak be interjúra, honnan tudják hogy van két gyereked? Beleírod a jelentkezésbe?

szizsike 2010.11.11. 22:21:38

@Hunter Milo: nem írom be, de ha felhívnak telefonon, és miért akarok céget váltani, akkor mit kéne mondanom? Ui azért akarok váltani, mert nem tudok oda visszamenni gyes után...

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2010.11.12. 20:48:28

@szizsike: Hogy zajlik egy ilyen beszélgetés?
Ha én lennék ilyen munkáltató, akkor inkább örülnék, hogy egy ideig tuti nem mész gyesre. Némi rugalmasság szükséges a munkáltató részéről is, de bármilyen átlag iq-jú ember be fogja látni, hogy nem ettől fog függeni a munkád minősége. Tényleg vannak olyan anyák, akik a gyerekre hivatkozva negyedannyit dolgoznak mint mások, de szerintem ez nem a többség.
Egyébként nem kellene a volt cégednek visszavennie jogszabály szerint, hacsak időközben átszervezés miatt meg nem szűnt a pozíciód? Ez utóbbit amúgy nekik kell bizonyítani.

szizsike 2010.11.13. 20:44:48

felhívnak, hogy előzetes telefonos szűrés, és egyszercsak megkérdezik, hogy miért szeretnék eljönni a cégtől. és erre csak az igazat tudom mondani, hogy nem tudok oda visszamenni. persze, kötelező lenne, hogy visszavegyenek, de a férjem uolyan tevékenységű cég társtulaja lett. egyrészt nem etikus, másrészt nem akarok támadási felületet adni (anno a férjem is ennél a cégnél dolgozott...). szóval inkább mást szeretnék. egy fejvadász cégnél fejezte kis nemtetszését a frissen férjhez ment interjúztató, hogy hát két gyerek... erre én is azt mondtam, hogy milyen jó, mert én már nem megyek el 5-6 év szülésire...

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2010.11.17. 22:43:07

@szizsike: Még ha igazad is van, azért ha lehet, óvatosan bánj az interjúztató egójával :-) Mégiscsak ő nyitja az ajtót a pozícióhoz.
Csak azt tudom mondani, kitartás - másképp nem megy, és az a két hónap manapság inkább "még csak", bár nem tudom mivel foglalkozol. És ha a gyerekek miatt nem vesznek fel, ne nagyon bánd, lehet jobb úgy.
süti beállítások módosítása