Egy fejvadász blogja

"Mindennapi munkám során gyakran találkozom emberekkel..."

Utolsó kommentek

A Schlecker drogéria a Lidl nyomdokaiban

2008.04.03. 14:01 Hunter Milo

Tudtuk mi, hogy a Lidl nincs egyedül, és a munkatársak megfigyelése nem kirívó eset. Mivel most nagy publicitást kapott a Stern magazin által leleplezett Lidl-botrány, rögtön előkerült egy másik. A nálunk is jelenlevő Schlecker drogéria-lánc alkalmazottait hasonló módszerrel figyelték/figyeltették meg főnökeik. Biztos ugyanazokkal a magánnyomozó cégekkel szerződtek mint a Lidl...

A Lidl kapcsán jöjjön egy kis update:

„Videó-kamerákat nemcsak a pénztárak fölé, hanem az öltözőkben is elhelyeztek az állítólag túlteljesítő nyomozók. Figyelték, hogy melyik alkalmazott hányszor megy ki vécére, illetve a munkatársak közül kinek kivel van szexuális viszonya.”

„A hamburgi Stern magazin által kirobbantott Lidl-botrányban a cég igyekszik „hamut szórni a fejére”: hétfőn egész oldalas újsághirdetésekben kért bocsánatot dolgozóitól. – Roppant módon sajnáljuk, és bocsánatot kérünk azért, ha munkatársaink úgy érzik, kémkedtek utánuk. Az ilyen magatartás nem illeszkedik abba a tisztességes bánásmódban, ahogy a vállalat dolgozóihoz viszonyul – fogalmaztak a tavaly több mint 31 milliárd eurós árbevételű, neckarsulmi székhelyű cég vezetői, akik a felelősséget viszont egyértelműen a túlbuzgó magándetektívekre hárították.

Nagyon kíváncsi vagyok, lesz-e még folytatása az ügynek, vagy elmaszatolják. Elvileg a magánnyomozó cégek ellen eljárás kellene induljon, de gondolom "félreértés" lesz, vagy találnak egy bűnbakot.
A Schlecker-ről a Népszabadság adott róla hírt, kivonatolok:

"Mégpedig úgy, hogy a felfogadott magándetektívek az üzletek falaiba fúrt lyukakon keresztül figyelték a dolgozók mozgását – írta a Bild am Sonntag. A ver.di berlin-brandenburgi illetékes vezetője, Achim Neumann szerint sok más diszkont-hálózat is hasonló módszereket alkalmaznak. Állandó nyomás alá helyezik, lényegében megfélemlítik a dolgozókat, így kényszerítve a folyamatosan elbocsátással fenyegetett embereket arra, hogy maximális teljesítményt produkáljanak."

Egyébiránt bármibe le merem fogadni, hogy nálunk még ennél is sokkal rosszabb a helyzet. Csak a kamerák és magánnyomozók túl drágák, ezért gondolom a dolgozókat kényszerítik egymás besúgására...
Munkaköri leírás szóbeli kiegészítése:
- címkevakargatás
- húsecetezés
- akciós termékek teljes áron való beütése
- reklamáló, dühös vásárlók azonnali lepattintása
...
a lista tetszés szerint bővíthető.


11 komment

Címkék: dolgozó botrány lidl megfigyelés lánc áruház schlecker drogéria kamerás diszkont

A bejegyzés trackback címe:

https://fejvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr38409536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flat · http://flat.freeblog.hu 2008.04.03. 16:45:16

Tévedsz, az utolsó felsorolásodban. Címkevakargatás, ilyesmi nincs tudtommal. A többiben sajnos nagyon is telibe trafáltál.
A vevőkre egyre inkább odafigyelnek a nagy cégek Magyarországon is.
A dolgozóikkal viszont mindent megtesznek. Konkrét esetekről tudok, amikor céges mobiltelefonokat hallgatott le egy kereskedelmi cég, illetve külön besúgó embereket alkalmaztak/alkalmaznak a nem megfelelő (ideológiailag, munkavégzést tekintve) dolgozók kiszűrésére.
Ez sajnos nem a régmúltban, a jelenben is így működik több kereskedelmi cégnél is.

Bivalyné Húszéves Erzsi · http://www.bhsz.blog.hu 2008.04.03. 17:06:22

Egyik spicli, másik vamzer.
További választék: seggnyaló, smasszer, féreg, patkány.

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2008.04.03. 17:37:18

nos, tényleg nem tesz jót a munkaügyi perek számát tekintve a költségmentesség eltörlése - eddig is sok disznóságot megtettek a cégek, ezek után még a pertől is kevésbé kell félniük..

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2008.04.03. 17:43:48

Flat,
az egyik közeli CBA-ban szoktam dumálgatni az egyik kasszáslánnyal. Megemlítettem neki, hogy kicsit felment bennem a pumpa, amikor kiszórtak egy csomó pick páros kolbászt a polcra, és mindegyik címkéjének fele le volt áztatva, mitadisten, pont az a fele, ahol a lejárati idő lenne. Nem is tagadta, mondta, hogy utálja ő is, de őket erre utasítják. Ezzel kezdik a napot. Mondom bírság, ellenőrzés, fogyasztóvédelem, dühödt vásárlók? Azt mondja, képesek levonni a bírságot a bérükből... meg hogy így is elfogy.

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2008.04.03. 17:49:35

Te, mint fogyasztó is hívhatod a felügyeleti szervét, nem? Ha nem teszed meg, te magad is hibát vétsz.

Bivalyné Húszéves Erzsi · http://www.bhsz.blog.hu 2008.04.03. 17:51:58

Látszik, hogy még soha nem dolgoztál ilyen ótvar helyen. És mindegyik ótvar, tévedés ne essék.

Dia 2008.04.03. 18:11:03

Felháborító, az tény.

Ellenben van boltos ismerősöm és egyszer csak azt vette észre, hogy nem úgy alakul a forgalma, bevétele mint számította. Leltárnál konkrétan kiderült, hogy pl. cigiből az eladások számát és meglévő készletet összeadva, nagyon eltér a beszerzetthez képest. A dolgozók nem kis lopására gyanakodott. Rejtett kamerát szerelt fel a pénztár és az eladó térbe és a raktárokba. Kis híjján szívrohamot kapott, amikor meglátta, hogy kik, milyen módszerekkel dolgoznak össze (tippeket nem adok, nem arról volt szó, hogy a tízórai csokit, gyümölcsöt nem fizette ki, egész más tételek forogtak). A másik hideg zuhany akkor érte, amikor a dolgozóknak nem szólt, hanem a rendőrséghez fordult, hogy mégis hivatalosan hogyan indíthat eljárást ellenük, feljelentené őket. Nos, Magyarországon az igazságszolgáltatás annyi, hogy közölték vele a rend őrei, mivel a megfigyelésekről a dolgozók nem tudtak, így nem tud semmit tenni, személyiségi jogok...stb bíróságon-az okozott kár megtérítés evégett szeretett volna perelni. Csak akkor tehet hivatalos formában feljelentést, ha tetten is éri akkor, amikor távoznak az áruval. Nos, kedves ismerősöm pedig egész nap dolgozott, gürizett, árut beszerzett...stb, a felvételeket későbbi időpontokban nézte meg. Annyit tudott tenni, hogy valami egyéb ürüggyel elkezdte kirugni a dolgozóit, újakat vett fel és kezdődött minden előlről. Valamint bevezett a pénztárosoknál az anyagi felelősséget kp hiány esetén, régebben, ha valami nem egyezett, kevesebb volt a záráskor mint kelett volna,a figyelmetlenségüknek tudta be, de sajnos tehetelen volt az árukészlet boltból történő kicsempészésének.
Pechjére, az APEH is kiment akkortájt ellenőrzést tartani és teljes könyvelési anyagokat kért...stb, és a vizsgálat eredményeképpen megállapították, hogy nem egyezik a beszerzett készlet, árukészlet, eladások...stb, és iszonyatosan magas összegű büntetést kapott emiatt. APEH úgy vette konyha nyelven, hogy nem ütütték be a pénztárgépbe, "eltikolt" jövedelem az értékesítés (ezek azok adolgok, amiket atulaj nyilván nem köt a dolgozók orrára).

Szóval, lehet a cégeket szidni, hogy így, meg úgy figyelik a dolgozókat, de talán nem ártana elgondolkodnia másik oldalon azon sem, hogy vajon ezeket mi váltja ki. Fenti történetem egy nem túl nagy, családi vállakozásban lévő élelmiszer bolt esete, tehát nyilván iszonyatos összegeket össze tudnak lopni a nagy multi cégeknél, ami előbb utóbb valakinek szemet szúr.

Bivalyné Húszéves Erzsi · http://www.bhsz.blog.hu 2008.04.03. 18:26:41

1. Mindenki lop.
2. Mindenki hazudik.
3. Erősebb kutya... szeretkezik.

Bivalyné Húszéves Erzsi 2008.04.03. 18:53:34

Úgy kilépnék a prostituált szerepből. Emberek! De olyan jól fizetnek.

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2008.04.03. 19:05:24

Bolti dolgozó, benzinkutas, pincér ismerőseim egyöntetűen mondták: bármilyen szigorú a rendszer, mindig ki lehet játszani. Tékozló Homáron rengeteg ilyen bejegyzés van, ami az ilyen trükkökről szól. Én erre vezetem vissza a dolgozók személyes szférájába történő ilyen mértékű behatolást. De nem helyeslem.

torro 2008.04.03. 20:19:30

A cégek valóban döbbenetes dolgokra képesek a dolgozóikkal szemben de a "Konkrét esetekről tudok, amikor céges mobiltelefonokat hallgatott le" nettó baromság, ha finom akarok lenni urban legend.
Ha csak az a kereskedelmi cég nem a belbiztonság. Egy GSM szolgáltató a saját alkalmazottait sem tudja lehalgatni nem hogy egy akármilyen cég.
Nagyon jó a téma, mégjobb ha sok (valós) szemétség kerül publikálásra és még ennél is jobb lenne ha ezek hatására minnél több cég ütné meg a bokáját de az ilyen konkrétan tudom, hogy hallottam hogy valami baromság csak nevetségessé teszi a témát.

süti beállítások módosítása