Egy fejvadász blogja

"Mindennapi munkám során gyakran találkozom emberekkel..."

Utolsó kommentek

Rossz tanács job hoppereknek

2009.04.06. 07:48 Hunter Milo

Megint az önéletrajzos kamu témáját feszegetem. Arról már írtam, hogy nem szerencsés önéletrajzban hazudni, és arról is, hogy néha a közvetítő szakember políroz egy kicsit a jelölteken. Ami miatt megint előveszem a témát az, hogy egyre több jelöltemtől hallom, HR "szakember", azaz fejvadász/személyzeti tanácsadó mondta nekik, javítsanak egy kicsit a szakmai pályafutásukon, azaz hagyjanak ki pár céget, mossanak össze egy-két időszakot. Általában tartózkodni szeretnék az érzelmes megmozdulásoktól, de ettől az agyam eldobom. Nem tudom, lehet-e ezt a szakma hígulására fogni, vagy legyen inkább általános erkölcsi hanyatlás, de senki nem változtatja meg a percepciómat ezen a téren: rövid távon lehet nyereség, de hosszú távon biztos a bukás.

Azt megértem, ha valaki kihagy egy kéthónapos munkaviszonyt a cv-ből, mert nem tartja relevánsnak. De dátumokat módosítani, sokhónapos munkaviszonyt kihagyni? Megértem, hogy ez tűnik helyesnek, és igen, még megfelelő magyarázat esetén is el lehet bukni emiatt. Ugyanakkor sokkal rosszabb, ha ez máshogy derül ki, esetleg a munkába állás után már. Sokan megfeledkeznek az adatbázisokról, nálunk a 90-es évektől van, nem egyszer mosolygok, amikor valaki már mint top menedzser kerül látótérbe, és látom, hogy pályája kezdetén még frissdiplomásként találkozott a céggel. A lényeg, hogy nyomok vannak. A másik meg, hogy ha a tanácsadó megértőnek mutatkozik, több jelölt biztonságosnak érzi elmondani interjún, hogy ja, igen, volt még itt ez meg az... nameg ha egy jó interjúztató megszimatol valamit, akkor ott a végére jár. A múltkor két önéletrajzzal mentem be egy középvezető fickóhoz, egy 2004-essel és egy mostanival. Volt benne különbség. Kicsit kínos volt - neki. Végül elmondta az igazat, meg azt is, hogy egy másik tanácsadó mondta neki, hagyja ki azt a munkahelyet, ahol nem sikerült jól az elválás.

Az a helyzet, hogy nem túl tudományos, de egyszerűen sokszor érződik, hogy az illető nem teljesen őszinte, túlságosan ragaszkodik a hivatalos fedősztorihoz, nem hajlandó részletekbe menni. Elhiszem, mindenki hibázott már, én is. Nekem benne van az önéletrajzomban, még nem ért hátrány miatta. Értsük meg, az egyik legrelevánsabb info a cv-dben az, hogy MIÉRT váltottál. Sokat elmond rólad, mint emberről. Mert ugye, azt már tudjuk, hogy az önéletrajz leginkább a belépődként szolgál - persze számít a szakmai háttér kifejtése, de általában igaz az, hogy onnantól kezdve a személyiség a domináns. Nagyon sarkítva megfogalmazva, egy korrekt ember korrekt munkát végez.

Fotó: www.roumieu.com

Szólj hozzá!

Címkék: kamu írás önéletrajz job munkahely hazudni hopper kihagyás

A bejegyzés trackback címe:

https://fejvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr891046386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása