Egy fejvadász blogja

"Mindennapi munkám során gyakran találkozom emberekkel..."

Utolsó kommentek

Polírozott pályázók

2008.10.22. 23:46 Hunter Milo

Nem egyszer hallottam ügyféloldalról, vagy más hr-es ismerőstől, hogy bizony a jelöltek jótanáccsal való ellátása, nem is olyan ritka dolog. Ritkán derül ki, akkor viszont annál nagyobb patália lesz belőle. Hol a határvonal?

Ha én munkáltató lennék, nyilván nem akarom, hogy azzal szédítsen a jelölt, amiről tudja, hogy azt akarom hallani. 2-3 alkalommal van pár órám arra, hogy megismerjem mint embert. Ő pedig arra fog törekedni, hogy a legjobb oldalát mutassa, vagy azt, amiről megtanították neki, hogy az a legjobb oldal. Itt jön be a képbe a fejvadász, aki viszont (jó esetben) tudja mit akar az ügyfél. Az ő érdeke, hogy legyenek jó jelöltek, és valaki végül révbe érjen. Adhat-e tanácsot a jelöltnek, és ha igen, hol a határvonal? Volt olyan ismerősöm, aki azt mondta, így mindenki jól jár. Na de ez addig van így, amíg kiderül, a pályázó valójában teljesen más ember, mint amit előadott.

Az én nézőpontom az, hogy lehetőleg sohasem szabad ilyenbe belemenni. Nem kell bratyizni, tanácsokat osztogatni, főleg nem arra vonatkozóan, mit lehet az ügyfélnél. Nagyon-nagyon apró dolgok speciális esetekben, amikor ilyesmi megengedett. Csakis apró korrekciók, mondjuk egy alapvetően kompetens és jóindulatú jelöltnél. Pl. ha tényleg annyira jó, csak mondjuk "kocka", néha előfordul, hogy megkérem, következő körre ne kordnadrágban és kockás ingben jöjjön, hamár az ügyvezető igazgató is öltönyben lesz. (Ez vezetői pozíciókra fokozottan érvényes. Egyébként az elvárt interjús öltözet a szokásos "business/office look".)

Egy példa, amit én csináltam, és úgy gondolom hogy rendben van: a jelölttel megbeszéltük az interjún, hogy ez valószínűleg nem az ő pozíciója. Megmondtam neki, hogy a meglévő jövedelmezését gondolja végig még egyszer, tájékozódjon, mert véleményem szerint a piaci átlagfizetést még alulról sem súrolja.

Még egy dolog az interjús visszajelzéssel kapcsolatban: engem, vagy a kollégákat eddig kb 2-3 ember kérdezett meg arról, hogy van-e visszajelzés az interjús teljesítményével kapcsolatban. Amennyire lehet, ilyenkor őszinték vagyunk. De a helyzet az, hogy ez tényleg nagyon-nagyon kevés embert érdekel, vagy nem hiszik, hogy konstruktív választ kaphatnak.

Vélemény, tapasztalat?

 

9 komment · 4 trackback

Címkék: interjú segítség állás állásinterjú fizetés fejvadász álláskereső álláspályázat

A bejegyzés trackback címe:

https://fejvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr62727463

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: wizytowki 2018.05.17. 19:18:31

A tipikus szabálytalanságokat építenék a KRESZ-be - Kerékagy

Trackback: wizytowki 2018.05.17. 19:18:10

A tipikus szabálytalanságokat építenék a KRESZ-be - Kerékagy

Trackback: wizytowki 2018.05.16. 05:40:54

Dánia iszlamizálása - Keresztényüldözés ma

Trackback: wizytowki 2018.05.15. 19:13:11

Mi a kémprogram? - [Telepítő]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

váj mí 2008.10.24. 13:21:10

Inkább nem hiszik, szerintem. Mármint, hogy konstruktív válaszokat kaphatnak, az email-szerű sablonokra meg senki sem áldoz szívesen egységeket a telefonjáról.
Egyébként, tényleg kell határvonalat húzni. Eddig nekem két olyan esetem volt, amikor a hr-s (közevetítő céges, nem vállalati) úgy gondolta, hogy ő most tanácsot ad. Az egyik esetben oké volt, udvariasan megkérdezte, hogy tanácsolhat-e pár dolgot. Perszehogy. Na, akkor jöttem rá, hogy vissza kell fognom magam, azaz nem kiadni a személyiségem, mert túl élénknek tartanak, és a vitalitás úgy látszik riasztó a magyar munkaerőpiacon ... ;)
A másik esetben, viszont nagyon lekezelő stílusban volt kioktató a hölgy (?) .. kérdezés nélkül, persze :P. Ezt már leírtam egyszer ('50-as naccsásasszony esete velem) hhunter blogjában még az elején, úgyhogy nem ismételném. A lényeg, hogy tiszta szívből átkoztam meg ;)

Algernon 2008.10.24. 15:16:11

Egy másik út, ami nem pont ide passzol, de azonos célt szolgál:
Ha van egy olyan jelölt, aki alapjában véve jó, de azért egy-egy szempontnak nem felel meg, nem feltétlen az ügyfél álma, érdemes megtámogatni néhány másik jelölttel, akik szintén megfelelnek az elvárásoknak, azonban abban a bizonyos "egy-két szempontban" elmaradnak a legjobbtól. Így az ügyfél könnyebben hajlik a kompromisszumra, s nem kell a jelöltet kiokosítani, mit mondjon s mit ne. Ez amolyan "indirekt polírozás". :)

J-Lo 2008.10.26. 17:57:37

Nem tartom etikátlannak, ha a szakmailag és személyiségében alapvetően jó jelöltet segítjük abban, hogy mielőbb megtalálja a megfelelő hangot az ügyféllel. Az első benyomás ugyanis (indokolatlanul) sokat nyom a latba, így esetleg elbukhat az összességében nagyon is alkalmas szakember is.
Amennyiben a jelölt külföldi felsővezetővel találkozik, úgy a fejvadásznak kötelessége felkészíteni mindkét oldalt a két fél kommunikációjának kulturális különbségeire.
Tehát, a stílust tekintve érdemes tanácsokat adni, a határvonal szerintem ott van, ha már a tartalmat is a szájába adjuk.

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2008.10.28. 09:44:33

Algernon, mi az ilyen kontrasztnövelést "statisztálásnak" hívjuk, de szebben mondhatjuk, hogy "a jelöltek stratégiai megválasztása". Hát ja... ez nem a legszebb része a szakmának.
J-Lo, szerintem abszolút jól megfogalmaztad. Különösen igaz ez az interkultúrális dolgokra. Nem egy vezetőt ismerek, aki régóta él Mo-n, mégis, néha kiütköznek a különbségek.

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2008.10.28. 09:46:26

Váj mí, teljesen megértelek. Azt vedd csak figyelembe, ha nagyon nem magad mutatod, lehet olyan emberként választanak téged, aki nem te vagy. Viszont az is igaz, hogy nem szabad az elvárásoktól nagyon eltérően viselkedni interjún, nehogy az legyen a benyomás rólad, hogy "ha már interjún ilyen...". :)

váj mi 2008.10.28. 10:48:39

Hunter Milo
Nézd, engem azért zavar, amikor egy kollegád ilyet szól, hogy "Szerintem a személyiséged nem illik ehhez a munkakörhöz. Túl élénk vagy, biztos nem bírnád pár hónapnál tovább." És mer tesz is ad acta, mindezt egy 20-30 perces beszélgetés után.
Ne haragudj, de ha jól tudom, általában nem pszichológiai diplomával mennek a népek HR-snek, valamint 20-on évesen az az átkozottul nagy emberismeret is hibádzik azért.
Én speciel, csak olyan hirdetésekre pályázom, ahol megfelelek a kiírásnak, és képesnek érzem magam a munka ellátáshoz. De, ha ez kell, beállok ibolyának, hogy örüljön. Álságos ugyan, de nem én kezdtem ;)

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2008.10.28. 17:50:30

Valóban nem lenne szabad ilyet mondani, még ha így is gondolja :-) Általában a fejvadászok tudják, hogy milyen típusú embert keresnek, de az idézett megjegyzés nem utal magas szintű professzionalizmusra :)))
Sok cégnél kötelező a pszichológus diploma, de mint tudjuk ez sem garancia :) A huszonévesekről, meg a juniorokról annyit, hogy azért nem mindegyik gázos, másrészt pedig ez megintcsak az adott céget minősíti, hogy kit és milyen tapasztalattal enged jelöltek és ügyfelek közelébe. Ja, az oka pedig annyi, hogy a fiatalok "olcsóbbak".

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2008.10.28. 23:26:20

érdekes ez a kérdés :)

szerinem szép része a fejvadász munkának a megfelelő jelölt és a munkáltató egymásraborulásának elősegítése, természetesen kizárólag üzletileg etikus módon, ügyelve arra, hogy egyik fél érdeke se sérüljön. sok esetben taktika és kommunikáció kérdése a siker, ami alatt egy hosszútávú, kölcsönösen előnyös együttműködést értek a jelölt és a munkáltató között.
nem vagyok a polírozás híve, de a jelölt felkészítése, tanácsadás, ill. a bemutatandó jelöltek összeállítása, esetleg jelölt visszatartás (ez persze a visszatartott jelölt szemszögéből eléggé negatív), stb. belefér, hiszen mi a célja a tevékenységünknek? ugyebár a korábban említett hosszútávú, kölcsönös, stb. a történetben pedig ideális esetben vesztesnek csak a kieső pályázó érzi magát, ha más szereplő is (megbízó, nyertes jelölt, fejvadász), akkor valami nem stimmelt.

váj mi 2008.10.30. 09:18:39

Szerintem minden pályázó szívesen fogadja a tanácsot, csak figyelni kell(ene) az egyensúlyra. A stílussal szokott baj lenni általában (túl bratyizós, túl kioktató), így még a valóban hasznos tanácsokat sem veszi figyelembe a jelölt a stíluskeltette ellenérzések miatt.
süti beállítások módosítása