Egy fejvadász blogja

"Mindennapi munkám során gyakran találkozom emberekkel..."

Utolsó kommentek

Interjú tippek, sokadszorra

2011.01.10. 15:00 Hunter Milo

Jónéhány hasonló posztot írtam már, de ma homlokon csókolt a múzsa, egy jelölt személyében. Részben magam ismétlem, részben pedig talán jobban sikerült most megfogalmaznom, mi az amit egy interjúztató keres a jelöltjében.

  1. Készülj fel

A cégből és az állásból is. Illeszd a saját szakmai profilodhoz. Akkora pirospont, ha utánanéztél néhány alapdolognak, mégis, sokan elhanyagolják. A mostani állásomhoz vezető sikeres interjú egyik jó mozzanata az volt, amikor elmondtam, hogy tudom, hogy éppen most akviráltak egy másik céget, és ez mindig sok feszültséget okozhat cégen belül. Nem (csak) ezért vettek fel, de része volt a jó benyomás kialakításának.

 

  1. Reflektálj

Ne kelljen mindent harapófogóval kihúzni belőled. Az interjúztató nem általánosságokra lesz kíváncsi, vagy arra, amit te helyes válasznak gondolsz, hanem konkrét, megtörtént esetekre, élethelyzetekre. A legtöbb interjú alapja a múltbeli teljesítmény alapján történő előrejelzés. Az interjúztató mindenáron meg fog próbálni olyan kérdést feltenni, amit előre nem gondolhattál végig.  Viszont ha elkerülöd a részleteket, és nem többszöri próbálkozás után sem vagy hajlandó „megnyílni”, akkor le fog állni vele. Akkor viszont elbuktad. Annyi jó szakemberrel találkoztam már, aki képtelen volt kétirányú, reflektív kommunikációra, de ne ezen múljon már.

Egy megtörtént példa (mai...):

- Melyik szakmai sikerére a legbüszkébb eddig?

-         Hm... egyszer nagyon eredményes tárgyalást folytattunk az egyik beszállítóval.

{kis csend}

-         Értem. Részletezné egy kicsit a helyzetet?

-         Nagyon jó feltételeket sikerült kialkudnunk, mivel két beszállító is ott volt, és egymás ellen versenyeztek.

{csend}

-         Oké. Mi volt ebben az Ön szerepe, mi volt a taktikája?

-         Én is részt vettem a tárgyalásban, a főnökömmel közösen sikerült lejjebb nyomni az árakat. (A jelölt itt érezte, hogy próbálkozom valamit kihúzni belőle, de maradt a biztonságos zónában, és csakis általánosságokban volt hajlandó nyilatkozni.) Alapvetően egy előre megbeszélt stratégiát folytattunk, megvolt, hogy mit kell elérni, milyen eredménnyel kell eljönni a tárgyalásról.

{megint csend}

Mivel ez nem az első ilyen próbálkozásom volt, itt feladtam.

 

Egy jó válasz így nézett volna ki, rögtön az első kérdésre: „Egyszer egy szoftverbeszerzési tárgyaláson leültünk XY cég képviselőivel, akik híresek voltak arról, hogy soha nem adnak semmilyen árengedményt. Mivel mi nagy ügyfélnek számítottunk, megbeszéltünk egy viselkedési stratégiát a főnökömmel – nevezetesen azt, hogy húzzuk az időt. Egy étterembe rendeztük az első találkozót, aminek a végére még mindig nem döntöttünk el semmit. Másnap szintén külső helyszínünk volt, és a hatórás tárgyalás végén támadt egy ötletem, miszerint.... „ És így tovább.

 

  1. Kerüld a sablonválaszokat

Dobd ki a ’80-as évek beli karriertanácsadókönyved. „Milyen területeken érzi azt, hogy fejlődnie kell?” – „Néha elkésem, és néha nem vagyok elég precíz. Emellett hajlamos vagyok túlhajszolni magam a munkában.” Nem!!! Interjúztatás 101: Piros jelzőfény, a jelölt rizsázik! Emberek vagyunk, és az, hogy ismered, milyen területeken kell fejlődnöd, jó önismeretre, változási képességre mutat. Mindenki bukott már el fontos tárgyalást, vagy rontott el valamit. A lényeg a kimenetel: tanult belőle.

A fentieket folytatva, az eredeti válasz nem azt jelenti, hogy valami nagyon kreatívat találtál ki, hanem azt, hogy valós, rád jellemző, a te élethelyzeted tükrözi. Emberi, de előremutató, mindig a pozitív kimenetel hangsúlyozzuk, és nem tündöklünk áldozatszerepben. Az interjún érdemes a legoptimistább, legerősebb, legderűsebb oldalad hozni.

          +1 Idiotizmusra nincs orvosság

Egy lusta, érdektelen ember, rossz morállal és attitűddel, vagy olyan, aki sáros valamilyen csúnya ügyben. Vagy egyszerűen melegedni és/vagy pasziánszozni jár be a munkahelyre. Esetleg az egész élete elhibázott döntések sorozata. Hipokrita, és egy cseppnyi jóindulat sincs benne. Az ilyen általában nem tudja megállni, hogy ne ócsárolja a volt munkahelyét, de legalábbis ne szúrjon be megjegyzéseket. Erre nincs orvosság, azon kívül, hogy ne legyél ilyen. Aki viszont ilyen, annak hiába mondom. Az valószínűleg inkább épp az indexen kommentel, mint a hírekben nemrég szereplő vezető beosztású élelmiszeripari szakember. 

Ja, és még egyszer: az interjúztató (jó eséllyel) nem hülye. Ha nem is jön rá hol hamukázol, megérzi hogy valami nem tiszta, hogy nem sikerült teljes képet kapnia rólad. Ekkor pedig megintcsak buktad.

Ott vagy az interjún, behívtak, fel akarnak venni valakit, esélyed van. Ne a fentieken múljon, meg azon, amit a szomszéd Karcsi bácsi mondott, hogy szerinte mi a betonbiztos tuti módszer.

13 komment

Címkék: tanácsadás interjú segítség kérdések kérdés tippek állásinterjú tanács példa felkészülés interjúztatás

A bejegyzés trackback címe:

https://fejvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr282566072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

titantoma 2011.01.21. 09:06:13

+1 tanács: meg legyen nálad nyomtatott önéletrajz. Volt munkahelyemen főnököm gyakran megjegyezte, hogy idejönnek és még önéletrajz sincs náluk. Fekete pont.

Unicum Next 2011.01.30. 11:49:02

Ilyen nekem is volt. Én fogtam elővettem a telefonom és átküldtem neki e-mailben :D

Azóta is annál a cégnél dolgozok.
Az ember ne merevedjen le, keressen egyből megoldási helyzetet...

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2011.01.30. 12:39:23

@Unicum Next: @titantoma: Ebből is látszik hogy mennyire más lehet mindenki egyéni igénye... nálunk volt, hogy elromlott a nyomtató pont akkor, na és akkor mi van? Hasznos támpont az interjú alatt, de ennyi.
Az egyik legutolsó jelöltem a saját jegyzeteit olvasta fel az interjú alatt, de sokan vannak akik a saját önéletrajzukból puskáznak a beszélgetés alatt. Én nem szeretem, mindig arra gondolok, hogy az embernek azért nagyjából emlékeznie kellene a saját életútjára.

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2011.02.01. 20:58:23

Uhh, bocs Balkanigerle, rossz linkre klikkeltem, és kimoderáltam a hozzászólásod... visszavonás nincs.
Szóval a kérdés az volt, mit gondolok a sikerdíjról, networkingről?

Ki tudnád egy kicsit fejteni? a fejvadász sikerdíjára gondolsz, esetleg az ajánlói sikerdíjra?

Networkingről általában mit gondolok... megérne egy külön posztot, de úgy gondolom, hogy az az ember, aki jól tud valós értékű kapcsolatokat építeni, a mai napig kincset ér. A többi egyszerűen "spam-ember", és idegesíti a többit. A helyzet is fontos - kell, hogy legyen valami apropója, platformja legyen annak a kapcsolatteremtésnek. Röviden ennyit, nem tudom erre gondoltál-e.

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2011.02.15. 11:53:58

@Hunter Milo:

Amúgy írhatnál egy bejegyzést a "Hülye HR-es"-es nevű embertípusról is.

Rengeteg embert interjúztattam már multihoz, és magyar vállalathoz is, mint vezető, és természetesen tudom azt, hogy mennyire gyenge a munkavállalói felhozatal..

200 jelentkezőből általában 198 teljesen alkalmatlan - már az önéletrajza alapján is.

200 emberből általában max egy olyan van, aki megüt egy adott szintet, de kettő már nem nagyon van.

Ez a tapasztalatom.

Viszont a másik kérdéskör az, hogy mi van ha a HR-es a hülye.

Na az borzalmas. Nem kevés ilyen interjút láttam már, gyakorlatilag kontraszelektívvé válik a kiválasztás.

Nyilvánvalóan vannak JÓ HR-esek, de óriási számban vannak borzalmasak is.

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2011.02.15. 18:38:37

@WITCH: Valami hasonló azt hiszem már van :) Azt régóta hangoztatja mindenki, hogy az ember általában a hasonszőrűekhez vonzódik. Ergo a hr-esed is azokat az embereket fogja kiválasztani, akiket ő szimpatikusnak talál egyebek mellett. Szóval itt teljesen egyetértek. Amúgy szerintem a HR-esek rossz hírében sok más is közrejátszik, többek között hogy könnyű mindent rájuk fogni, illetve az ő teljesítményüket általában más mutatók mérik, mint az üzleti területen dolgozókat. Pl. nálunk elég rendszeres ez a szöveg a menedzsertől a beosztottnak: "Én emelném a fizetésed, de a HR nem engedi..." ami megintcsak hülyeség.

mrncia 2011.02.24. 10:58:39

Borzasztóan örülök ezeknek a bejegyzéseknek!
Igyekszem felkészülni amennyire csak lehet, hogy meg tudjam mutatni mennyire alkalmas vagyok az adott állásra, habár ez nem az a dolog amiben én dönthetek, úgy is az interjúztatón múlik, viszont mindenképp odateszem magam!
Viszont a kérdésem és egyben a problémám is, hogy mi a helyzet ha nem olyan ütős az önéletrajom, és egyáltalán be sem hívnak emiatt? Eszébe jut-e akár egy Hr-esnek, vagy egy fejvadásznak, hogy ez amiatt van mert nem vagyok ebben gyakorlott, és ez még talán előny is...

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2011.02.26. 20:32:21

@mrncia: Szia, mit értesz pontosan az alatt, hogy nem ütős az önéletrajzod? A szakmai hátteredre gondolsz? Vagy az önéletrajz megfogalmazására?
Nyilván egy pályakezdőtől nem ugyanaz az elvárás, mint egy menedzsertől, de azért számít szerintem.

mrncia 2011.02.27. 08:15:17

Szia Milo!

Nos, talán inkább a kinézetre, megfogalmazásra, már azóta utánaolvastam dolgoknak, és sokat javítottam rajta. Pályakezdőnek számítok, de azért vannak eredményeim amikből talán látszik, hogy igyekszem a legtöbbet kihozni abból amit csinálok. A másik dolog, hogy választottam egy olyan munkakört amire a tapasztalataim alapján nem biztos, hogy figyelembe vesznek, mert ez olyan vezető beosztás, amihez nincs megfelelő, konkrétan ehhez kellő végzettségem, viszont úgy gondolom képes vagyok rá, és gyorsan tanulok, és a hirdetésben is junior vezetőt keresnek, és írnak betanulásról... Érdemes jelentkeznem?

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2011.04.20. 21:05:30

@Alex Schneider: Ja, és egyébként maximálisan egyetértek az "inspirácó-faktorral". Van olyan jelöltem, aki stimmel minden szempontból, a helyes válaszokat adja a kérdésekre, mégis hiányzik belőle a lelkesedés, az energia. Inkább legyen valaki kicsit kevésbé tapasztalt, de legyen benne tettvágy, hajtóerő arra, hogy megváltoztassa a dolgokat.

DocBulywood 2012.06.05. 11:16:11

Örülök, hogy elszórakoztok rajtunk. Nos, engedtessék meg mv szempontból, mi hogy látjuk az interjúztatókat.

Sajnos van benne tapasztalatom, nem is kevés.

A lényeg, hogy az interjúztatónak általában halvány segédfogalma sincs arról a munkakörről, ahová szelektál. Nem egyszer kérdeztem rá, pontosan mi a feladat, tettem fel keresztkérdéseket és kínos csend és mosolygás volt a válasz.
B+, ha interjúztatsz, legalább ismerd a területet.

A másik, amit bírok, h odaadom a CV-met, benne van minden rólam. Behívnak, bájcsevegünk vagy egy órát, teljesen oldott a légkör, nem általánosságban válaszolok, hanem konkrétan. Ez meg kiüti a biztosítékot egyeseknél - sajnálom, én még gerinces, egyenes élőlény vagyok.

Szinte nem is érdekli, mi van a CV-ben, miért rúgtak ki, ezen ugrál. Megmondom, pipa, mehetünk tovább.

A végén, mégis mennyiből szeretnék éhen halni? Hát b+, miért nem úgy hirdetsz, hogy a gyíktakony evő állásodra napi 1 órára bejelentve, valójában 16 órát dolgoztatva a minimálbér nyolcadáért vennél fel?

Miért én mondjam meg az áramat? Miért nem TE adod meg, hogy innen indulunk, ha jó fej vagy, talán tudok többet is adni.

Ez utóbbi kérdésemre csak úgy várom a válaszát valakinek, hogy mennyiért lehet dolgozni, ha kifizeti a havi 109eFt rezsimet - ebben benne van a lakhatás is. Nem vettem kaját, nem mentem moziba, nem vettem cipőt / ruhát, nem mentem fodrászhoz sem.

Ha megmutatod, hogyan kell minimálbérből élni, MINDENT ELHISZEK neked!
süti beállítások módosítása